De bedrijven Rain(a)Way uit Eindhoven en Groen2 uit Reuver zijn de winnaars geworden van respectievelijk de publieksprijs en de juryprijs die Waterschap Limburg vandaag uitreikten. De winnaars ontvingen een cheque van € 15.000. Met dit bedrag gaan de winnaars samen met het waterschap een pilot uitzetten in Limburg met hun innovaties. De innovatieprijzen werden uitgereikt tijdens het symposium Hitte zonder Stress over de gevolgen van de klimaatverandering.
In totaal dienden 42 bedrijven hun innovatie in, gericht op het voorkomen van problemen door wateroverlast, droogte of hittestress.
Het bedrijf Rain(a)Way uit Eindhoven won de publieksprijs met de Wave tegels, een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. Fien Dekker: “Het is ontzettend tof dat we nu ons hele systeem kunnen gaan testen en meten.”
Het bedrijf Groen2 uit Reuver won de juryprijs met de Verticale Regentuin, een slimme, verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt. Twan van Hagen: “Het is echt een opsteker, we zijn ontzettend blij. We kunnen nu aan de slag met het realiseren van een prototype.”
De bedrijven kunnen met het gewonnen bedrag een pilot starten in het werkgebied van Waterschap Limburg.
Juryvoorzitter Michel Bouts is enthousiast over deze innovaties: “Het zijn beiden oplossingen die breed toepasbaar zijn en die echt kunnen gaan bijdragen aan het terugdringen van de overlast. We gaan nu verdere stappen zetten om de concepten straks ook daadwerkelijk te kunnen gaan implementeren.”
Visie op klimaatverandering
Tijdens het symposium “Hitte zonder stress” deelden de sprekers Jaap Dirkmaat en Maxime Verhagen hun visies op de klimaatverandering met ruim 200 bestuurders, ambtenaren en ondernemers. Daarnaast presenteerden ruim 50 standhouders hun innovaties op het gebied van hittestress, droogte en wateroverlast aan de aanwezigen. Maxime Verhagen: “De klimaatverandering staat op zich hoog op de politieke agenda, maar: wat doen we nu werkelijk? Het staat bij de bouwsector nog onvoldoende op het netvlies.”
Overige activiteiten
Vandaag stond de hele dag in het teken van de klimaatverandering. Voorafgaand aan het symposium organiseerde het waterschap in samenwerking met de Veiligheidsregio’s een ochtendbijeenkomst, gericht op de gevolgen van de klimaatverandering voor de processen van de hulpdiensten. Na het symposium is de Provincie Limburg aan de beurt met een bijeenkomst over de Energietransitie.
Dijkgraaf Patrick van der Broeck; “Dit symposium heeft duidelijk voorzien in een behoefte die er is aan samenwerking tussen overheid, bedrijven en andere ketenpartners en smaakt naar meer. We hebben daarom voor volgend jaar al een vervolg gepland op 10 oktober 2019.”