Keyportregio – Is een robot, cobot of AGV systeem alleen interessant voor grote bedrijven en lange productielijnen? Deze vraag stond centraal bij de “Connected Learning” bijeenkomst op 15 mei jl voor bedrijven uit de regio Brainport en Keyport.
Gastheer van deze bijeenkomst was Erwin van de Berkmortel van Flex Industries in Helmond. Een bedrijf met 24 werknemers gespecialiseerd in geleidesystemen. Zij leveren transportoplossingen voor inhouse transport en hebben veel ervaring met het implementeren van cobots in hun productieproces. In de bedrijfshal waren dan ook allerlei demonstraties en bedrijfspresentaties te zien. Van robots en cobots. En van een AGV systeemdat volautomatisch pakketjes van A naar B vervoert. Het antwoord op de vraag was duidelijk: hier liggen volop kansen, zeker voor het MKB!
Doel van een ConnectedLearning bijeenkomst is het verbinden van (MKB) ondernemers in een open innovatienetwerk. MKB-bedrijven leren van de kennis en praktijkervaringen van andere bedrijven die voorloper zijn binnen een bepaald thema. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking met het onderwijs en de overheid.
- In september wordt deze Connected Learning bijeenkomst over smart robotics herhaald in de Keyport regio. Ook dan staat de bijeenkomst open voor bedrijven uit Keyport en Brainport Eindhoven. Daarnaast zullen er Connected Learning bijeenkomsten plaatsvinden over de toepassing van VirtualReality, Internet of Thingsen sensoring en exoskelets. Hierover meer in een volgende Keynote.
Maikel Denissen overhet Stimulus investeringsfonds
Maikel presenteert als programmamanager de mogelijkheden van het Stimulus investeringsfonds. Het fonds is een van de strategische partners van Brainport development. Doel van het fonds is het bevorderen van innovatie door ondersteuning en financiering voor bedrijven uit de Brainport regio. Naast aanjagersprojecten en uitvoeringsprojecten die uitgaan van meerdere samenwerkende partijen kunnen individuele MKB bedrijven terecht voor de adviesregeling SAR. Deze regeling biedt ondersteuningsmogelijkheden tot 10.000 euro. Het stimuleringsfonds is er met name om een zetje in de goede richting te geven in de eerste fase van een project. Bedrijven uit de Keyport regio kunnen voor de ondersteuning en financiering van innovatieve ideeën terecht bij LIOF.
Henk Kiela – ProboticsAGV systems(Automatisch Geleide Voertuigen)
ProfessorKiela doceertMechatronica& Robotica op Fontys hogeschool en is eigenaar van Probotica. Het bedrijf levert logistieke transport robots op maat. De robots worden ingezet in warehouses en optimaliseren de goederenstroom. Uitgangspunt zijn standaard mobiele systemen die configureerbaar zijn voor elke toepassing.Benadrukt wordt dat de robots geen vervanging zijn voor de mens maar juist in samenwerking zorgen voor betere logistieke processen en tijdsbesparing. Veiligheid en betrouwbare navigatie zijn de sleutelwoorden voor een goed functioneren volgens professor Kiela.
Willem Kuunders – Technoworks
Technoworks blinkt uit in het ontwikkelen en construeren van machines, gereedschappen en transportwagens.Het gehele logistieke proces binnen een organisatie wordt onder de loep genomen en geoptimaliseerd.Vaak wordt er veel geïnvesteerd in een dure verwerkingsmachine maar blijft het logistieke proces achter.Juist in het optimaliseren van het gehele logistieke proces is veel winst te behalen volgens Willem Kuunders.
Peter van Olm – OlmiaRobotics
Olmia levert cobot’s, (collaboratieve robot) dit zijn kleine en flexibele 5 of 6 assige robots die zeer nauwkeurig en snel repeterende handelingen kunnen uitvoeren. De cobots kunnen prima samen met mensen in een productieproces worden ingezet en heeft geen beschermende maatregelen, zoals hekwerken etc. nodig om werknemers veilig te houden.Ze verbruiken weinig energie, bieden een continue kwaliteit en zijn nooit ziek. Cobots worden onder andere ingezet voor assemblage, order picking en montage.
Patrick Waltmans – IRS Robotics
IRS Robotics helpt het MKB prijsbewust automatiseren door de inzet van IRS refurbished robots. Het grote voordeel van de inzet van refurbished robots is dat de kosten inclusief garantie gemiddeld genomen slechts 1/3e of zelfs 1/5e van de nieuwprijs zijn.
Juup Willems – Berlingr
Berlingr staat voor flexibel automatiseren door modulair denken. Zij maken gebruik van modulaire platforms waarop verschillende types robots kunnen werken. Bij het automatiseringsproces worden alle medewerkers betrokken. Eerst wordt “lean” gekeken naar de nodige processen om daarna “smart” automatiseringsoplossingen op maat te realiseren. Hierbij is het uitgangspunt “met minder mensen meer doen”. Wat overigens niet betekent dat mensen vervangen worden maar dat mensen meer werk kunnen verrichten in dezelfde tijd.
Marc Cox – TUEindhoven
TU Eindhoven steekt steeds meer in op de samenwerking tussen bedrijven en studenten. Ondernemers met een technische uitdaging kunnen contact opnemen om samen met studenten te zoeken naar een oplossing. Hierbij zijn ook vaak subsidiemogelijkheden aanwezig. Binnen de opleiding ligt de nadruk steeds meer op entrepeneurship en commercieel denken. Het vanuit de studie werken aan een project of product uit de praktijk. Om deze zelfstandige werkwijze te bevorderen hebben de studenten hun eigen werkplaats; het “Gaslab”. De aanwezige ondernemers worden opgeroepen om contact op te nemen voor een uitdagende technische vraagstukken.
Na de presentaties was er volop ruimte voor verdere kennismaking en samenwerking binnen de mogelijkheden van automatisering en robotisering. Het antwoord op de vraag of robots, cobots of AVG systemen alleen voor grote bedrijven geschikt zijn, was duidelijk.