WEERT – Zorgcentrum St. Martinus gaat vernieuwen: de oudbouw van het zorgcentrum in hartje Weert gaat volledig op de schop. Op vrijdag 24 november ondertekenden zorgorganisatie Land van Horne en Mertens Bouwbedrijf uit Weert de aannemersovereenkomst die opdracht geeft om een nieuw zorg- en behandelcentrum te realiseren. De recentere bouwvleugels, onder andere die van revalidatie, blijven in gebruik en worden ingebed in de nieuwbouw.

De oudbouw van St. Martinus (1981), waar nog tweepersoonskamers zijn, is niet meer van deze tijd en wordt vervangen door nieuwbouw. Als alles volgens planning verloopt, worden deze bouwdelen, gelegen aan de Vogelsbleek en ook zichtbaar vanaf de Emmasingel, binnenkort gesloopt. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De cliënten die in de oude bouwdelen wonen, verhuizen in de week van 27 november naar het nieuwe woonzorgcentrum Hornehoof aan de Vogelsbleek.

Groepswoningen omgeven door groen
Op de plek van de oudbouw verrijst een modern zorgcentrum met negen sfeervolle woongroepen en nieuwe centrale ruimten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In zes groepswoningen biedt Land van Horne zorg aan mensen met lichamelijke klachten (somatiek). In de andere woningen gaat de organisatie gespecialiseerde zorg aan mensen met de ziekte van Huntington bieden. Land van Horne biedt deze zorg nu al in Nederweert en is het enige expertisecentrum voor deze erfelijke ziekte in Limburg.
“Bij de vormgeving van de nieuwbouw is rekening gehouden met de zorg, maar ook met het creëren van een prettige woonomgeving voor de cliënt”, legt Edwin Delsing, bestuurder van Stichting Land van Horne, uit. “De nieuwbouw is ontworpen voor en met onze cliënten en medewerkers. Dit heeft geleid tot een prima resultaat.”

Behandelcentrum
“Tevens komt er een apart behandelcentrum waarin alle disciplines gericht op behandeling gecentreerd worden. Prettig voor de samenwerking tussen de behandelaren, maar met name voor de cliënten die gebruikmaken van meerdere therapievormen”, aldus Delsing. De 60 behandelaren – onder wie fysio- en ergotherapeuten – en de afdeling revalidatie krijgen hier hun nieuwe onderkomen. Ook de Libra-groep, eveneens gespecialiseerd in revalidatie en al gevestigd in het huidige St. Martinus, krijgt een plek in dit behandelgebouw.

Bereikbaarheid vleugels tijdens nieuwbouwperiode
Twee grote en recente bouwdelen van St. Martinus blijven tijdens de nieuwbouwperiode in gebruik. De toegang naar deze delen van het zorgcentrum en de parkeermogelijkheden wijzigen op korte termijn. Ook de telefonische bereikbaarheid verandert:

  • De toegang naar de moderne vleugel vooraan bij de kruising van de Vogelsbleek/Emmasingel (afdelingen somatiek) is vanaf 12 december aan de zijde van de Emmasingel.
  • De toegang naar de vleugel aan de zijde van de Boerhaavesetraat (afdeling revalidatie) is vanaf 1 december 17 uur aan de Boerhaavestraat.
  • Deze ingang aan de Boerhaavestraat geldt ook voor dagbehandeling (somatiek), de Libra-groep en de therapieruimten van de dienst behandeling die tijdelijk in het aangrenzende ziekenhuis zijn gevestigd.

Land van Horne verwijst bezoekers tijdens de nieuwbouw, vanaf 1 december, naar parkeergelegenheden in de buurt. Bij de (nieuwe) ingangen zijn parkeerplaatsen om mensen in- en uit de auto te laten stappen (kiss & ride). Als het nieuwe zorgcentrum klaar is, is er weer parkeergelegenheid voor bezoekers voorzien.

Bereikbaarheid
De receptie van St. Martinus is tot 5 december bereikbaar op T 0495 57 27 00 en vanaf 5 december via het nieuwe telefoonnummer: T 088 987 85 00. Land van Horne en de bouwpartners proberen de impact van de nieuwbouw voor de cliënten in St. Martinus en de omgeving te beperken. De zorgorganisatie werkt er, samen met de bouwpartners, de komende periode hard aan om een modern zorgcentrum in het hartje van Weert te realiseren waar het voor iedereen fijn wonen en werken is.

Stichting Land van Horne, waar St. Martinus, een onderdeel van is, is een organisatie voor thuiszorg, revalidatie, behandeling, zorgcentra, eetpunten, activiteiten en services. Elke dag staan de 2.300 medewerkers en 1.300 vrijwilligers klaar voor de cliënten in de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Someren en Cranendonck.