onderzoek naar warmtenetwerk
onderzoek naar warmtenetwerk

De gemeente Weert is sinds juni dit jaar in overleg met Alliander en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) over de haalbaarheid van een open warmtenet in Weert. Voor het slagen van een warmtenet zijn voldoende warmtebronnen en -afnemers nodig. Een eerste verkenning ziet er kansrijk uit. Ook Wonen Limburg en Stichting Parkmanagement Land van Weert & Cranendonck zijn onlangs aangesloten. Deze vijf partijen hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om verder te onderzoeken of een open warmtenetwerk kansrijk is. 

In 2013 is Alliander als nieuwe, duurzame bedrijfsactiviteit gestart met duurzame gebiedsontwikkeling. In Weert heeft zij daarvoor de samenwerking gezocht met de gemeente Weert en de RWZI (Riool Water Zuiverings Installatie) in Weert (onderdeel WBL). De RWZI heeft met warmte van haar uitgaande afvalwaterstroom en biogas uit de vergistingsinstallatie twee ideale warmtebronnen. Inmiddels zijn ook Wonen Limburg en de Stichting Parkmanagement Land van Weert & Cranendonck aangesloten om de restwarmte mogelijk in te zetten bij woningen en bedrijven in Weert.

Kansrijkheid open warmtenet in Weert
Behalve het warmteoverschot en verbruik van de RWZI, gemeente Weert, Wonen Limburg en Stichting Parkmanagement Land van Weert & Cranendonck zijn ook andere grotere warmtebronnen en –afnemers in Weert in kaart gebracht op een warmtekansenkaart. Deze eerste verkenning toont aan dat de exploitatie van een warmtenetwerk kansrijk lijkt in Weert.

Samenwerkingsovereenkomst
Om de samenwerking te formaliseren hebben de vijf partijen een Letter of Intent (LoI) ondertekend. Doel van deze overeenkomst is dat de vijf partijen samen een onderzoek doen naar haalbaarheid en optimalisatie van een open warmtenet in Weert. Met verschillende warmtebronnen zouden dan in eerste instantie woningen van de woningcorporatie, vastgoed van de gemeente en bedrijven kunnen worden verwarmd. De resultaten van het onderzoek worden vertaald in een door alle partijen gedragen businesscase voor een open warmtenet. Ook zorgen alle partijen voor besluitvorming in hun organisatie.
Op een later moment kunnen andere partijen, waaronder particuliere woningbezitters, aanhaken.

Duurzaamheid
Op dit moment gaat veel warmte in Weert verloren in afvalwater of de lucht in. Met het streven naar een duurzame gemeente Weert en energieneutraliteit in 2050 is dit niet wenselijk.

DELEN
Vorig artikelANWB verhuist naar pand Reemers
Volgend artikelSilvesterconcert