De gemeente Weert investeert in groene plekken en maakt ruimte voor de fiets in de binnenstad. Dit zijn stappen naar een bruisende en zoemende binnenstad met nog meer sfeer en gezelligheid. Ondernemers en inwoners van Weert voelen zich zeer betrokken bij de levendigheid van hun binnenstad. Diverse initiatieven worden binnenkort opgepakt om de binnenstad te verbeteren.
Zo maken de imkervereniging St. Ambrosius Weert en het Natuur- en MilieuCentrum De IJzeren Man (NMC) biodiversiteit zichtbaar in de binnenstad. Daarnaast starten stichting Centrummanagement Weert (CMW), vastgoedeigenaren, ondernemers en bewoners met het aanbrengen van meer groen en bloeiende planten.
Deze investeringen gaan samen met het initiatief van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum Weert (VVCW) om de lelijkste steegjes te verfraaien.
Wethouder Geert Gabriëls: “Met weinig geld kan door middel van bloemen en planten aandacht geschonken worden aan het vergroten van het gevoel van beleving, aan biodiversiteit en bewustwording”.
Boomroosters er uit, bloeiende planten erin
In de binnenstad, wijken en buitengebied moet meer ruimte geboden worden aan biodiversiteit, bloeiende planten en bomen. Daarom gaat de gemeente Weert boomroosters verwijderen en hier bloeiende planten aanbrengen. Het Sint Raphaelpad in de binnenstad wordt omgetoverd tot een oase van fruitbomen, vlinderstruiken en bloeiende vaste planten. Alles om meer natuur in de stad te krijgen.
Zelf aan de slag met groen
De bewoners, pandeigenaren en ondernemers van de binnenstad worden uitgedaagd om te investeren in vergroening van de eigen gevel of pandomgeving. De gemeente Weert stelt vouchers voor een totaal bedrag van € 2.500,- ter beschikking om creatievelingen te prikkelen aan de slag te gaan. In samenwerking met CMW worden deze vouchers uitgegeven aan kleinschalige ideeën die bijdragen aan een permanente vergroening van de binnenstad.
Bijenhotels en stadshoning
Het NMC en de imkervereniging gaan samen insecten-/bijenhotels en bijenkasten plaatsen en lespakketten verzorgen. Insectenhotels zijn kunstmatige nestvoorzieningen voor solidaire bijen en insecten. In het Sint Raphaelpad wordt hiervoor in het voorjaar een heus insectenhotel gebouwd.
In de bijenkasten wordt het komende voorjaar de eerste Weerter stadshoning geproduceerd. Op 4 locaties in de stad worden bijenkasten geplaatst en geeft de imker regelmatig uitleg over de honingbij. In de bijenkasten wordt het komend voorjaar de eerste Weerter stadshoning geproduceerd.
Bloemenzee in de stad
Bijen en insecten hebben bloemen nodig. Op verloren hoekjes in de gehele stad en braakliggende terreinen worden wilde bloemen gezaaid. Het NMC en de imkervereniging stellen hiervoor vanaf begin volgend jaar bloemenzaad ter beschikking. Scholen en groepen kunnen bij het NMC terecht om zaadbommen te maken en zelf insectenhotels te bouwen.
Bij-vriendelijk groenbeheer
De gemeente Weert kiest voor een bij-vriendelijke aanpak bij inrichting en beheer. Dit betekent dat zij bij vervanging van planten en bomen kiest voor aanplanten van drachtplanten en –bomen. Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan insecten. Bovendien gaat de gemeente verder met het ecologisch onderhouden van plantsoenen en bermen om zo de biodiversiteit te verrijken. Deze zaken legt de gemeente vast in het convenant “Bij-vriendelijk Weert”.
Openbaar drinkwatertappunt
Om inwoners en gasten gratis drinkwater aan te bieden in de openbare ruimte, wil de gemeente graag openbare drinkwatertappunten realiseren, waarvan een op het Sint Raphaelpad. Het watertappunt wordt geleverd door WML. Kraanwater is een prima alternatief voor flessenwater. Het is niet alleen duurzamer, betrouwbaar en gezond, maar ook 500 tot 1000 maal goedkoper dan flessenwater. Met een openbaar drinkwatertappunt toont Weert zich een milieubewuste, duurzame en gezondheidsbewuste gastheer.
Met de fiets naar de groene binnenstad
Het gebrek aan voldoende fietsparkeerplaatsen maakt dat veel mensen de auto kiezen om boodschappen te gaan doen of een bezoekje aan de binnenstad te brengen. Met kleinschalige maatregelen, zoals extra stallingen, worden de grootste knelpunten in het fietsparkeren aangepakt. Deze stallingen worden met groen aangekleed.
Wedstrijd “Lelijke zijstraten worden blikvangers”
Op initiatief van CMW en Stichting Architectuurlijk Weert is een wedstrijd uitgeschreven om de lelijkste steegjes aan te pakken. Het winnende idee wordt uitgevoerd. Vanuit dit project wordt de realisatie van het winnende idee ondersteund met een bedrag van € 5.000,-.