Afrikafeest in Weert-Tungelroy
De Weerter “Vrienden van Toyo” organiseren zondag 5 juli tussen 12.00 en 18.00 uur een feestelijke Afrikadag aan de Maaseikerweg in Weert. Met 25 marktkramen, Afrikaanse Djembé workshops, poppenkastvoorstellingen en lekkere exotische hapjes belooft het weer een prachtig feest te worden. Dit jaar wordt er zelfs een ambachtelijk gebrouwen Afrikaans-Tungelroys biertje geschonken: het Toyoke.
De opbrengst van het Afrikafeest gaat ook deze keer weer naar het vernieuwende gehandicaptencentrum in het West-Afrikaanse Bénin.
Gehandicapte kinderen worden in Afrika weggestopt in schuurtjes of verstoten door de eigen familie. De angst voor psychische handicaps is diepgeworteld en wordt vaak gerelateerd aan duivelse praktijken. Stichting Vrienden van Toyo wil die kinderen en jong volwassenen niet alleen een nieuw thuis geven maar ook de omgeving leren dat het anders kan.
In 2014 startte de stichting met het bouwen van slaapvertrekken voor dit gehandicaptencentrum. Nu is geld nodig voor de bouw van een multifunctionele ruimte, vertrekken voor medisch personeel en voor een baanbrekende campagne om kennis over te dragen en het bewustzijn rond gehandicapte mensen te vergroten. Bekende Beninezen hebben zich hieraan verbonden en ook de Nederlandse Josti Band helpt mee bij de ontwikkeling van deze creatieve campagne.
Tijdens de Afrikadag laat de Weerter kunstenaar Arte Colder bezoekers in een fototentoonstelling kennismaken met de Afrikaanse bewoners. “Als je met eigen ogen ziet waar we het voor doen, kan het niet anders dan dat je daardoor geraakt wordt. Dan begrijp je waar het vuur van onze vrijwilligers vandaan komt” aldus initiatiefneemster Pietje van Guilik.
De gemeente Weert en Jumbo Stramproy sponsoren de dag die dit jaar voor het eerst samen met de enthousiaste mensen van de Tungelroyse Streekmarkt wordt georganiseerd. Iedereen is welkom op het Afrikafeest aan de Maaseikerweg 312 in Tungelroy (2e oprit rechts na de Toerist – vanaf Weert). Entree: 1,50 euro.
Initiatiefnemers Frans en Pietje ontmoeten in 2008 een gehandicapt, zwaar verwaarloosd en verstoten meisje. Ze laat een onuitwisbare indruk achter.
“Als je dan terug in Nederland komt bij je 13 gezonde kleinkinderen en je denkt aan dat kleine grietje, dan verandert er iets. Dan wil je iets doen, iets betekenen, iets veranderen. En dat is ons gelukt.”
Toyo, zo heette het meisje, werd opgenomen in een klein centrum. Frans: “Samen met de lokale pioniers hebben we de handen ineengeslagen. We begonnen met een groot dagbestedingsproject. En nu bouwen we een nieuw centrum. Ontworpen door de Weerter architect Rob Langeslag en gebouwd door lokale aannemers.”
Naast de wens om een nieuw thuis te bouwen voor de bewoners, wordt er hard gewerkt aan structurele medische en psychische zorg. Er zijn lokale, Nederlandse en Franse partners betrokken om het project niet afhankelijk te maken van 1 partij.