Jack Hermans realiseert bedrijfsuitbreiding via crowdfunding
Voor een bedrijfskrediet of startkapitaal ging je in het verleden naar een bank. Maar nu banken door regelgeving meer eigen vermogen moeten aanhouden en kritisch zijn op ingediende ondernemingsplannen, zoeken ondernemers naar andere wegen om hun ambities te verwezenlijken. Bijvoorbeeld door middel van crowdfunding. Jack Hermans, directeur van Kinderpretland, haalde 232.000 euro op om in de bossen van de IJzeren Man een klimbos te realiseren.
Hermans stapte met een ondernemingsplan naar zijn huisbank, waar hij sinds de oprichting van zijn bedrijf, ongeveer achttien jaar geleden, al probleemloos bankiert. In de veronderstelling dat een financiering snel rond zou zijn en hij dit seizoen al van de start kon gaan, ging hij met zijn accountmanager in gesprek. Maar de eventuele goedkeuring van de kredietaanvraag zou vanwege nieuwe regels minstens vier maanden in beslag nemen. Een collega-ondernemer wees hem op crowdfunding. Hermans nam contact op met de organisatie Geld voor Elkaar, opgezet door twee ex-bankiers. Omdat Jack zijn papieren allemaal in orde had (ondernemingsplan, jaarcijfers, privé-inkomsten, belastingaangiftes, BKR-toetsing enz.), kon zijn aanvraag snel goedgekeurd worden. “Vrijdags stuurde ik alle gegevens digitaal door en ’s woendags stond het op de site. Nog diezelfde dag stroomden de eerste inschrijvingen binnen.” In korte tijd haalde Hermans 232.000 euro op. Eind februari begon de aanleg van het klimbos, op 18 april a.s. wordt het geopend.
De investering in het klimbos tegenover de kinderboerderij in de IJzeren Man bedraagt ongeveer drie ton. In maart werden de klimplatforms aangelegd, in april worden de medewerkers geïnstrueerd. “Als ik had moeten wachten op de goedkeuring van de bank, dan was het seizoen voorbij geweest”, vertelt Hermans. “Dan had ik weer een jaar kunnen wachten.”
Met de billen bloot
Crowdfunding gaat in principe als volgt: een groep of persoon, dat kan zowel een ondernemer als particulier zijn, wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan bij bijvoorbeeld Geld voor Elkaar en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. “Alle investeerders krijgen alle gegevens te zien; ik ga met de billen bloot: ze weten hoe het contract met Geld voor Elkaar eruit ziet en ze kennen het aflossingsschema. Maar ik heb er geen problemen mee: ik rijd geen Ferrari, woon in een gewone tweekapper en heb een redelijk belegde boterham. Als alles in 60 maanden is afbetaald, zo’n 288.000 euro, dan heb ik geld verdiend, maar de investeerders ook.”
De projectindiener kan zelf een rentepercentage aan zijn project toekennen. Hermans had 4% in gedachte, maar om er zeker van te zijn dat het project volgeschreven zou worden, adviseerden de bankiers van Geld voor Elkaar een rente van 7 of 8%. “Omdat het eigenlijk een risicoloos project is, want ik heb er privé voor getekend en er staat vastgoed tegenover, vind ik 7% (effectief 6,75%) rendement voor investeerders behoorlijk goed. Ik denk dat ik bij een bank ook niet minder dan 7% had moeten betalen. Bovendien hoef ik geen gespecialiseerde taxateur te laten komen die me een paar duizend euro kost.”
De investeerders blijven in principe anoniem. “Enkele familieleden hebben me verteld dat zij geïnvesteerd hebben. Ik heb een lijst met nummers en het geïnvesteerde bedrag, maar meer weet ik niet.” De geïnvesteerde bedragen variëren van honderd tot vijfduizend euro. Wie een hoger bedrag wil investeren, dient contact op te nemen met de organisatie achter het crowdfunding platform en wordt gewezen op de risico’s.
Voor kinderen tot 14 jaar is de prijs € 12,50, voor alle anderen € 17,95. Het parkoers duurt ongeveer 2,5 uur. Er worden arrangementen aangeboden in samenwerking met Kinderpretland, het Natuur- en Milieucentrum, waterskibaan, kinderboerderij, partycentrum De Sluis en zwembad de IJzeren Man.
Bomen worden sterker
Het klimbos bestaat uit vier high rope-parkoersen die op een hoogte van 3,5 tot 10 meter tussen de bomen gespannen zijn. De aanwezige dennenbomen blijken zeer geschikt. Jack Hermans: “Ik dacht eerst dat je flinke eiken nodig had, maar dennen zijn sterk en flexibel. Ze werden ook in de mijnen gebruikt om gangen te stutten. Alle bomen zijn onderzocht en ingemeten. Aan de hand van dat onderzoek zijn de parkoersen uitgetekend. De gebruikte bomen blijken sterker te worden. Omdat eraan getrokken wordt, reageert de boom door de wortels en stam te verstevigen. Bovendien worden alle materialen ecologisch bevestigd. We beschadigen niets.”
Crowdfunding: Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren
Verbreding aanbod Kinderpretland
In 2007 kreeg de gemeente Weert een verzoek van een klimbosfabrikant of er ondernemers bereid waren een klimbos te exploiteren. De gemeente nam vervolgens contact op met ondernemers in het IJzeren Man-gebied. Hermans nam de handschoen op. “Maar het heeft heel wat voeten in aarde gehad. Het bestemmingsplan moest namelijk gewijzigd worden. Door de komst van de waterskibaan is dat proces in een stroomversnelling geraakt. Er staat nu expliciet een klimbos in het bestemmingsplan vermeld.”
Hermans is er veel aan gelegen om zijn aanbod te verbreden. Het aantal schoolkinderen en –klassen daalt. En dat merkt hij aan de bezoekersaantallen en schoolreisjes. “De markt van binnenspeeltuinen is verzadigd. Wil je investeren, dan moet je het in verbreding zoeken.”
Klimbos Weert BV is een apart bedrijf en met name bedoeld voor oudere kinderen, jongeren én volwassenen. “Door de link met Kinderpretland gaan mensen ervanuit dat het klimbos voor (kleine) kinderen is, terwijl het daar juist niet voor is… Je moet minimaal 1,30 meter groot zijn.”
Het break even point ligt op circa 10.000 bezoekers per jaar. Het klimbos is geopend van maart t/m november en biedt werkgelegenheid aan twaalf medewerkers (5 fte’s). “Voor sommigen is het een fulltime baan. Ze moeten dan drie wintermaanden overbruggen. Maar dat kan doordat ze in de zomermaanden meer uren per maand werken.”