Benk Jonk en Mijndert Maes: ‘Mode met een missie’. Twee vrienden delen één gedurfde missie: maatschappelijke problemen omzetten in kansen voor positieve verandering en daarmee onze samenleving inspireren. Benk Jonk en Mijndert Maes hebben hun eerste succes al geboekt. Afgelopen maand verkochten ze een groot aantal BEMYNx113 t-shirts en een tweede productieronde is inmiddels in volle gang.

Ontmoet Benk Jonk (23) en Mijndert Maes (22). De jonge ondernemers kruisten elkaars pad in het studentenleven van Maastricht. Gedreven door hun passie om een verschil te maken, lanceerden ze een t-shirt met een diepgaande boodschap. Hiermee willen ze het taboe rond zelfdoding onder jongeren aan de kaak stellen. Uit recente cijfers van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie blijkt dat er maandelijks gemiddeld dertig zelfdodingen plaatsvinden onder mensen tot dertig jaar.

Benk Jonk vertelt: “‘Hoe gaat het?’ is misschien wel de meest gestelde vraag in ons land. Maar krijg je daarop echt een eerlijk antwoord van je vrienden? De meeste mensen houden hun ware gevoelens voor zich. Dat moet toch anders kunnen?”

Mijndert Maes voegt toe: “Precies, dat is de reden dat we het BEMYNx113 shirt hebben gecreëerd. Het is niet alleen een mode-item, maar ook een gespreksstarter. Niemand zou zich moeten schamen om over zijn of haar gevoelens te praten. Het is tijd om het stigma te doorbreken!”

Van taboe naar T-shirt BEMYNx113: T-shirts die meer vertellen

Jonk: “Het design van het T-shirt draagt ook een boodschap uit. De lotus staat symbool voor groei, spirituele ontwikkeling en het overwinnen van uitdagingen. En de oranje kleur? Die staat voor vitaliteit, enthousiasme en vreugde.”

Maes: “Door het BEMYNx113 T-shirt te kopen en te dragen, steun je niet enkel het 113 Zelfmoordpreventie fonds financieel. Je wordt tevens een ambassadeur voor verandering. Samen kunnen we een samenleving creëren waarin praten over mentale gezondheid normaal is.”

113 Zelfmoordpreventie
De missie van Stichting 113 Zelfmoord-preventie is helder: het voorkomen van zelfdoding. De stichting staat klaar voor mensen met suïcidale gedachten, hun dierbaren en nabestaanden. Door openheid over zelfdoding te bevorderen, mensen te ondersteunen in zelfhulp en het toegankelijker maken van passende hulp, streeft 113 ernaar zelfdodingen te verminderen. Daarnaast ontwikkelt de stichting vernieuwende hulpverleningsmethoden en investeert ze in wetenschappelijk onderzoek naar preventieve maatregelen.

be-myn.com www.113.nl