Voor de negende keer organiseerde Parkmanagement Weert de ‘Magical Mystery Tour’. Deze unieke tour biedt ondernemers de gelegenheid om achter de schermen te kijken bij verschillende lokale bedrijven. Het evenement begon met een welkomstwoord in het Kwadrant. Na deze introductie werden de deelnemers over diverse bussen verdeeld die hen naar drie Weerter bedrijven brachten. Natasja Geelen, de parkmanager, zei trots: “Met 100 deelnemende ondernemers kunnen we ook dit jaar weer spreken van een succes”.

Wethouder Martijn van den Heuvel benadrukte het belang van samenwerking: “De kruisbestuiving tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid is cruciaal voor onze economische groei. Samen met Keyport en Parkmanagement streven we naar een vruchtbare samenwerking en stimuleren we vernieuwing.”

Zo’n honderd ondernemers brachten een bezoek aan de onder-staande bedrijven:
In 2004 werd Pro-Light opgericht als importeur en groot-handel voor met name de elektrotechnische branche. Vanaf 2008 is Pro-Light zich steeds meer gaan richten op het ondersteunen en adviseren van haar klanten. Naast de groot-

handelsfunctie ontstond er ook een adviesfunctie. Pro-Light is inmiddels een bedrijf dat gespecialiseerd is in het realiseren van lichtplannen, lichtberekeningen en het leveren van hoogwaardige en energiezuinige led verlichting.

Mertens Bouwbedrijf bouwt met ervaring en traditie. Maar blijft ook volop innoveren. Sinds enkele jaren bouwt men volgens de LEAN-methode. Hiermee kan sneller anticiperen zonder onnodige ballast. Mertens bouwt projecten in Zuid Nederland voor de segmenten onderwijs, zorg, sport overheid en bedrijven. Het familiebedrijf bestaat al 142 jaar in Weert en inmiddels werkt ook de vijfde generatie Mertens in het bedrijf.

Met meer dan 20 jaar ervaring heeft IRS Robotics een opmerkelijke reis doorgemaakt. Voortvloeiend uit de machine-fabriek van Philips Displays in 2002, is het nu een dynamisch familiebedrijf dat gespecialiseerd is in refurbished industriële robots en uitgebreide robotdiensten. Bij IRS Robotics draait alles om robots en robotservice en essentiële ondersteuning zoals onderhoud en training.

Jong Talent behouden
De middag werd afgesloten met een rondleiding en netwerkborrel bij het Kwadrant. Het Kwadrant is de enige school voor het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs) met Praktijkonderwijs in Weert en omgeving. Hier werd de uitdaging van het behouden van jong talent in Weert besproken. Ondernemers en onderwijs waren het eens dat één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren de groeiende vraag naar personeel, als gevolg van met name de dubbele vergrijzing is. Op dit moment wordt economische groei beperkt door de beperkte beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel bijvoorbeeld in sectoren als techniek, logistiek, zorg, horeca en de overheid. Wethouder van den Heuvel: ‘Samenwerkingsverbanden tussen ondernemers, onderwijs en overheid zijn essentieel voor een betere aansluiting tussen opleiding en werk. De lokale arbeidsmarktagenda, Parkmanagement en Keyport spelen hierbij een belangrijke rol om deze verbinding tot stand te brengen en te behouden. Een gezonde arbeidsmarkt in Weert zorgt voor een gezond vestigingsklimaat en voor het behoud van jonge talenten’.

Op de foto: Natasja Geelen (parkmanager), Martijn van den Heuvel (wethouder gemeente Weert) en Leon Custers (teamleider vmbo).

Tekst en fotografie: BART MAES