Het Rotterdamse bedrijf Broekman Logistics en het Japanse Kubota hebben een nieuwe distributiecentrum geopend in Weert. In het magazijn van maar liefst 62.000 m² zal Broekman Logistics de opslag, eindassemblage en uitgaande logistiek verzorgen voor het Japanse Kubota.

De langdurige samenwerking tussen Broekman Logistics en Kubota begon al in 2006, toen ze gezamenlijk werkten vanuit een Europees Distributie Centrum (EDC) in Sittard. In 2008 verhuisde de volledige operatie naar een bestaande locatie van Broekman in Born. Na succesvolle samenwerking besloten Broekman Logistics en Kubota in 2021 om gezamenlijk een nieuwbouwlocatie in Weert te ontwikkelen. Het nieuwe Europese distributiecentrum is gevestigd op het bedrijvenpark Kampershoek 2.0, dat zich bevindt op een uitstekend bereikbare locatie aan de A2.

In het gloednieuwe magazijn in Weert heeft Broekman Logistics aanzienlijke verbeteringen in efficiëntie en hoogwaardige assemblageactiviteiten gerealiseerd. Met ongeveer 85 medewerkers biedt de nieuwe opzet een geoptimaliseerde lay-out van logistieke- activiteiten en assemblageactiviteiten, wat resulteert in verkorte doorlooptijden en de mogelijkheid voor toekomstige groei voor Kubota. Deze uitbreiding vormt een aanzienlijke investering in de bedrijfsactiviteiten en helpt het huidige dienstenaanbod verder te verbeteren en de tevredenheid van dealers, distributeurs en uiteindelijk de eindklanten te vergroten.

Ron Kuijpers, director Business Development bij Broekman Logistics, benadrukt de strategische waarde van de vestigingen in Weert, Venlo en Born: “Limburg is voor ons een uitstekende uitvalsbasis om onze klanten in Nederland en een groot deel van Europa te bedienen. Bovendien vinden we hier goed opgeleide vakmensen.” In de Limburgse vestigingen van Broekman Logistics worden eindmontage- en fabricagewerkzaamheden uitgevoerd voor klanten in de sectoren zware machines. Elk apparaat wordt klantgericht gemaakt, waarbij we een breed scala aan aanpassingen bieden. Dit omvat het aanpassen van hydraulische systemen, het veranderen van stoelen, het installeren van alarmsystemen en nog veel meer. We fabriceren meer dan duizend verschillende aanpassingen specifiek voor onze eindklanten. Bovendien houdt Broekman Logistics in het magazijn reserveonderdelen voor heel Europa op voorraad, waardoor we een snelle en betrouwbare levering kunnen garanderen. Deze voorraad stelt ons in staat om een efficiënte aftersalesdienst te bieden en klanten snel te voorzien van de benodigde onderdelen voor hun machines.

Tijdens het bedrijfsbezoek aan de nieuwe locatie in Weert werden ook vragen gesteld aan Ron Kuijpers. Hij is verantwoordelijk voor acquisitie in alle divisies binnen Broekman en houdt zich bezig met sales, projectmanagement en logistieke engineering. Kuijpers legt uit dat deze opzet bewust is gekozen om beslissingsbevoegdheid binnen één team te hebben en prioriteit te kunnen geven aan klanten. Hij is tevens verantwoordelijk voor het keyaccount management, waaronder ook de samenwerking met grote klanten zoals Kubota valt. Het nieuwe distributiecentrum in Weert is een belangrijke mijlpaal voor Broekman Logistics, waar men streeft naar continue verbetering en klanttevredenheid. Met hooggekwalificeerd personeel, geavanceerde faciliteiten en een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden, is men uitstekend in staat om de Kubota eindklanten in Nederland en Europa te bedienen. Door voortdurend te richten op innovatie en efficiëntie blijft Broekman Logistics de positie als toonaangevende speler in de logistieke sector van zware machines en specialty chemicals versterken.

Wethouder Wendy van Eijk informeerde naar de reden om naar Weert te komen. Kuijpers antwoordde: “We kennen de Groep Heylen vanuit onze locatie in Venlo en in Weert was er beschikbare ruimte die uitstekend bereikbaar is. Groep Heylen heeft in Weert een uniek distributiecentrum gebouwd ‘De Logistic Mill 21 Campus’ op Kampershoek-Noord, het is direct gelegen aan de A2. Daarnaast is Kampershoek-Noord een mooi en duurzaam ontwikkeld bedrijvenpark.

Mathieu Dolders verantwoordelijk voor de acquisitie & projectmanagement, van de Weerter Bedrijventerreinen: ‘Bij de inrichting van het bedrijvenpark is veel aandacht geschonken aan klimaatadaptatie en landschappelijke inpassing. Zo is er in het midden van het bedrijvenpark een natuurlijk lint. Het gaat om een partij bomen van meer dan 100 jaar oud. Die zijn behouden, zo is er een prachtige “binnentuin” ontstaan’.

Jarno Smeets van Broekman: ‘Het pand van Broekman Logistics draagt bij aan verdere verduurzaming, waar ook Kubota veel waarde aan hecht. Zo zijn er rondom het pand grote buffertanks geplaatst waarin regenwater wordt opgevangen. Dit wordt onder andere gebruikt voor de groene omgeving en de 100 jaar oude bomen rondom het pand. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het nieuwe pand van Broekman Logistics in Weert. Kubota plantte in 2022 twee Japanse kersenbloesem bomen. In de Japanse cultuur vertegenwoordigen deze bomen het geluk en optimisme maar vooral de veelbelovende start van elke nieuwe lente’.

Wethouder Martijn van den Heuvel vestigde de aandacht op de overslaghaven De Kempen in Budel-Dorplein. Deze Multimodale haventerminal De Kempen is ingericht voor een jaarlijkse overslag van circa 10.000 containers voor bestaande bedrijven in de regio. Dat is gelijk aan 20.000 enkele vrachtwagenritten, een besparing van 80 ritten per werkdag. Kostenefficiënt en duurzaam. Dit fenomeen heet ‘modal shift’ en is gericht op het verminderen van het dichtslippen van wegen en het behalen van milieuwinst’. Kuijpers antwoordde: “We krijgen op onze locaties in Born en Venlo veel containers aangeleverd via de havens. In Weert nog niet, de gesprekken hierover zijn nog gaande. Ook voor de toekomst, want we hebben al uitbreidingsplannen. Er zijn al gesprekken met bedrijven hier in de regio.”

Broekman Logistics
Met vestigingen in verschillende landen en wereldwijde activiteiten is Broekman Logistics een toonaangevende speler in de logistieke sector. Het bedrijf is actief in zes landen, met elf locaties in Nederland, waaronder terminals en magazijnen. Bovendien heeft Broekman Logistics kantoren en warehouselocaties in België, Tsjechië en Polen, en een sterke aanwezigheid in India met zeventien kantoren. Dankzij strategische partnerships kan Broekman Logistics haar diensten aanbieden in maar liefst 141 landen. Met meer dan 1.100 medewerkers en een omzet van 350 miljoen euro blijft Broekman Logistics zich inzetten om samen met haar klanten strategische doelstellingen te bereiken. Kubota werd in 1890 opgericht in Japan. Een zeer succesvol bedrijf met zo’n 25.000 werknemers die verdeeld zijn over 25 fabrieken. Het bedrijf vervaardigt o.a. minigravers, wielladers, rupsdumpers en hydraulische hamers.

Op de foto: Ron Kuijpers, Broekman Logitics, Martijn van den Heuvel, Wendy van Eijck, Mathieu Dolders en Carine Bongers.
Tekst: Bart Maes | fotografie: Irene van Wel

weert.nlkampershoek.nln broekmanlogistics.comkubota-eu.com