FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL

Op het knusse terras van de Weerter molen zit gastvrouw Elvira Maessen in het zonnetje. Dit is de plek waar restaurant OH30 is gevestigd en waar ze – samen met haar man – haar gastronomische dromen waarmaakt. Het ondernemersleven combineert Elvira met drie jonge kinderen in de leeftijd van één tot en met vijf jaar. “Het hebben van een goede balans tussen werk- en privé is voor mij het allerbelangrijkste.”

In 2014 begonnen Elvira Maessen en haar echtgenoot Emile restaurant OH30 in een van de best bewaarde historische gebouwen van Weert, de molen gelegen aan de Oude Hushoverweg. Dit restaurant is gemakkelijk toegankelijk, heeft een eigen parkeerplaats, een prachtig interieur, een gezellig terras en bovenal heerlijk eten. Elvira: “Hier kun je in een ongedwongen sfeer genieten van onze culinaire hoogstandjes en het prachtige uitzicht.”

Het lot bepaalt
Het stel leert elkaar kennen in hun tienerjaren tijdens hun horecaopleiding. De twee worden verliefd en verhuizen na hun studie naar Zeeland om allebei meer ervaring op te doen. Met een berg aan horecaervaring rijker keren ze drie jaar terug naar Limburg om een eigen restaurant te beginnen. “Tijdens het uitlaten van de hond kwamen we voor de molen de nieuwe eigenaar tegen, die onlangs het monumentale pand had gekocht en hier nog geen concrete bestemming voor had”, vertelt Elvira. “Het was alsof het lot ons hier had samengebracht: Emile en ik kregen een kans om hier een restaurant te starten.”

Na een uitgebreide renovatie heeft OH30 een transformatie ondergaan tot een sfeervol restaurant, met als een van de hoogtepunten het gezellige en rustig gelegen terras achter de molen. Bij OH30 genieten gasten van het bekende 4-, 5- en 6-gangen Beleefmenu, boordevol culinaire lekkernijen. “We hebben een compacte, maar kwalitatief hoogstaande menukaart. Om onze (vaste) gasten te blijven verrassen, veranderen we ongeveer elke vijf weken het Beleefmenu, en hebben we daarnaast een compacte seizoensgebonden à la carte kaart”, legt Elvira uit. Als gastvrouw hecht Elvira veel waarde aan persoonlijk contact met de gasten. “Ik vind het geweldig om onze gasten van A tot Z in de watten te leggen. Hoewel we service op hoog niveau bieden, willen we niet te formeel zijn. Er heerst een ontspannen sfeer, gasten mogen lachen en plezier hebben.”

Sterk koppel
De unieke indeling van OH30 biedt verschillende mogelijkheden voor het organiseren van een zakelijke bijeenkomst, private dining of walking diner. Daarnaast is het ook een officiële trouwlocatie, waar niemand minder dan Elvira en Emile zelf gebruik van hebben gemaakt. “In 2017 hebben wij hier onze droombruiloft gehad”, vertelt Elvira. Inmiddels zijn ze al 15 Jaar een koppel en werken ze al vele jaren samen. “Niet altijd even gemakkelijk, maar we proberen werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden. We kunnen af en toe heel zakelijk reageren naar elkaar, maar weten dat het met de beste bedoelingen gebeurt. We begrijpen elkaar, vormen een goed team en zijn trots op wat we samen hebben neergezet.”

Gezinsleven
In de afgelopen jaren is Elvira moeder geworden van drie dochters: Jackie (5), Fleur (3) en Charlie (1). “We zijn enorm blij dat onze kinderwens in vervulling is gegaan”, vertelt Elvira. “Belangrijk voor mij was het om een goede verhouding tussen werk en privé te vinden. Toen we de zaak startten, waren we kinderloos en was ik alle dagen in het restaurant aanwezig. Aangezien ik het gezicht ben van de zaak, zien vaste gasten mij hier graag. Ik heb er even naar moeten zoeken, maar inmiddels is mijn werk-privé balans helemaal naar mijn zin. Onze lieve ouders, flexibele medewerkers en twee oppasmeiden zorgen ervoor dat we onze twee grootste passies, OH30 en ons gezin, feilloos kunnen combineren. Uiteindelijk doen we het met zijn allen en daar zijn we hen erg dankbaar voor.”

‘Mijn man en ik begrijpen elkaar, vormen een goed team en zijn trots op wat we samen hebben neergezet’

Quality time
Hoewel Elvira en haar man hun gasten vier dagen per week verwelkomen met uitgebreide lunches en diners bij OH30, betekent dit niet dat ze zelf dagelijks van deze maaltijden genieten. “Veel mensen denken dit”, zegt Elvira. “Maar geloof het of niet: ook wij eten gewoon rode kool met aardappelen en een stukje vlees. Op onze vrije dagen gaan we af en toe uit eten met de kinderen, en om onze eigen ‘quality time’ te creëren proberen we twee keer per jaar een weekendje te plannen waarin we graag dineren in restaurants van hoger niveau. We genieten van lekker eten, maar doen ook inspiratie op wat betreft de gerechten en de sfeer.” Deze inspiratie zet Elvira niet aan tot koken. “Ik ben niet degene die thuis uitgebreid en culinair het eten bereidt. In het begin van onze relatie heb ik wel eens pogingen gedaan, maar Emile geeft er de voorkeur aan dat ik dat niet meer doe”, lacht ze. “Dus dat laat ik graag over aan de chef-kok.”

www.restaurantoh30.nl