Foto: Nanda Bussers

Het klimaatproject EndPlasticSoup is een internationaal initiatief van Rotary. Wereldwijd hebben duizenden Rotarians zich bij dit klimaatproject aangesloten. Tijdens de wereldwijde actiedag EndPlasticSoupNow, op zaterdag 3 juni jl., vond door vrijwilligers en enkele toegewijde leden van de Rotary Club een opruimactie plaats langs de Ringbaan-Noord in Weert.

Gehuld in opvallende gele hesjes en begeleid door een pijlwagen van de Gemeente Weert, kwamen ongeveer 25 vrijwilligers samen om de bermen en fietspaden langs de Ringbaan-Noord en een stuk van de Ringbaan-Oost vrij te maken van zwerfafval. Deze actie vond plaats in het kader van de wereldwijde actiedag EndPlasticSoupNow. Deze activiteit laat de toewijding en betrokkenheid zien van een aantal leden van Rotary Club Weert en andere vrijwilligers om de plastic vervuiling aan te pakken.

De resultaten van de opruimactie waren opmerkelijk. Talloze zakken vol zwerfafval werden verzameld, variërend van sigarettenpeuken tot blikjes energydrank. Maar ook opvallende items zoals een rol tapijt, meerdere autovelgen en zelfs kussens van een bankstel werden aangetroffen en verwijderd. Het is schrijnend om te beseffen dat geen enkele meter gelopen kon worden zonder geconfronteerd te worden met peuken, snoeppapiertjes of blikjes. Het is hoog tijd dat deze vervuiling niet langer als ‘doodnormaal’ wordt beschouwd en dat er verandering komt.

Martijn van Stratum, een enthousiast lid van Rotary Club Weert en fervent zwerfafvalverzamelaar, deelt zijn perspectief op het probleem van plastic vervuiling. Hij benadrukt dat sigarettenpakjes, peuken en blikjes helaas overal in de natuur te vinden zijn. Hij hoopt dat het recent ingevoerde statiegeldsysteem een positieve verandering teweegbrengt. Het is essentieel dat mensen beseffen dat het niet normaal is om afval in de natuur te dumpen, en dat een gezamenlijke inspanning nodig is om ons milieu te beschermen.

De opruimactie in Weert heeft niet alleen volwassen deelnemers geïnspireerd, maar ook kinderen en tieners die meehielpen. Ze spraken enthousiast over mogelijke vervolgacties, zoals schoolprojecten of maatschappelijke stages, om de strijd tegen plastic vervuiling voort te zetten. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe EndPlasticSoup jongere generaties kan inspireren.

De geslaagde actiedag langs de Ringbaan-Noord in Weert laat zien dat EndPlasticSoup een wereldwijd klimaatproject is dat echt tot concrete actie en resultaten leidt. Het uiteindelijke doel, een wereld zonder plastic soep in onze oceanen en zeeën tegen 2050, komt dankzij dit soort lokale initiatieven weer een stapje dichterbij. Rotary blijft zich onvermoeibaar inzetten om dit belangrijke wereldwijde probleem aan te pakken, en moedigt anderen aan om deel te nemen aan deze cruciale missie. Samen kunnen we een verschil maken en een schonere toekomst creëren voor de komende generaties.

www.rotary.nl/weert