Toeristisch Platform Weert: Jos Coumans, General Manager Weerterbergen, Jack Hermans eigenaar Klimbos Weert, Wethouder Martijn van den Heuvel, Vincent van den Berg, MolenNetwerk Kempen~Broek, Hans Bovend'eerdt van Hoeve Lieshout, Fred Romeijnders CEO Hotel and Leisure Group

Op het vandaag gehouden symposium ‘Kansen voor Toerisme en Recreatie’ in recreatiepark de Weerterbergen kwamen zo’n 50 ondernemers bijeen om de toekomst van toerisme en recreatie in Weert te bespreken. Tijdens het evenement werden ook de leden van het Toeristisch Platform Weert geïnstalleerd. Dagvoorzitter Bert Achten leidde het symposium, waarbij de opening werd verricht door wethouder Martijn van den Heuvel.

Van den Heuvel sprak over de bestuurlijke ambities voor recreatie en toerisme in Weert, met als speerpunten: een bruisende en aantrekkelijke gemeente in een groene grensoverschrijdende regio, de binnenstad van Weert als uithangbord, Weert als unieke plek voor natuur- en cultuurliefhebbers en een veerkrachtige cultuursector.

De toeristische sector is van groot belang voor Weert. Jaarlijks zijn er ongeveer 19.000 overnachtingen op campings en 630.000 overnachtingen in de Weerterbergen, hotels en B&B’s, maar ook van arbeidsmigranten. In totaal levert dit de gemeente Weert 1,5 miljoen euro aan toeristenbelasting op. De toeristen besteden circa 3,5 miljoen euro in de binnenstad van Weert.

Om de toeristische sector verder te stimuleren, stelt de gemeente Weert een budget van 94.000 euro beschikbaar vanuit de toeristenbelasting. Hiervoor is onder andere het ‘Toeristisch Platform Weert’ opgericht, dat samen met ondernemers een breed publiek wil bedienen. Voorwaarde voor subsidieverstrekking is dat minimaal 25% cofinanciering uit andere dan gemeentelijke middelen bestaat.

De prioriteit ligt bij het verbinden van reeds aanwezige elementen (cultuur, educatief en voorzieningen), het ontwikkelen van themagerichte activiteiten en het uitdragen en versterken van natuurwaarden en cultureel erfgoed. Ton den Exter, adviseur toerisme en recreatie van de gemeente Weert, lichtte vervolgens de vijf ontwikkelthema’s voor het toerisme en recreëren in Weert toe.

Erwin Christis, coördinator GrensPark Kempen~Broek, vertelde over de grensoverschrijdende samenwerking met betrekking tot de aanleg van wandelroutes, langeafstandswandelingen, ruiter- en menroutes, fietsroutes en mountainbikeroutes. In 2018 zorgden ruim 2 miljoen wandelaars voor een omzet van € 43.375.681,- in deze regio. Christis riep op om gebruik te maken van de kwaliteiten en eigenheid van de streek, zoals kwaliteitsvol voedsel, streekproducten, toerisme,  openbare ruimte en de natuur.

De zes ambities van GrensPark Kempen~Broek