Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op maandag 8 mei de openingshandeling verricht van 165 nieuwe parkeerplekken bij Truckstop Venlo. Het is een beveiligde truckparking voor in totaal 390 vrachtauto’s aan de James Cookweg. Hiermee moet de overlast van foutgeparkeerde vrachtwagens in Venlo verminderen en krijgen chauffeurs een veilige plek om uit te rusten. 

De minister opende de uitbreiding van de Truckstop Venlo met een ritje in een hybride Scania vrachtauto door de toegangspoort. De uitbreiding van de Truckparking Venlo was nodig, want Venlo kampt al jaren met foutgeparkeerde vrachtwagens in woonwijken, langs de snelweg, in bermen en op bedrijventerreinen. Dit heeft vaker voor onveilige situaties gezorgd. Truckstop Venlo bestond uit 225 parkeerplekken en door de uitbreiding zijn dit nu 390 plaatsen. De investeringen voor de basisinrichting zijn door bijdragen van de Gemeente Venlo, Greenport Venlo, Ondernemend Venlo en een Europese (TEN-T) subsidie gedekt. Truckstop Venlo investeert in het restaurant, sanitaire voorzieningen, beveiliging en toegangspoorten. Truckstop Venlo kent nog meer voorzieningen voor chauffeurs, zo zijn er wasmachines, drogers en is er gratis WiFi. Het uitgebreide terrein bevat camerabeveiliging, 2,5 meter hoge hekken, sensoren en kentekenregistratie. Hierdoor kunnen chauffeurs een goede rust nemen zonder te hoeven vrezen voor ladingsdiefstal. De totale investering bedraagt ruim € 5,5 miljoen.

Voordelen voor ondernemers
Ook ondernemers op Venlose bedrijventerreinen gaan profiteren van de extra parkeerplekken. Wethouder Erwin Boom gaf tijdens de opening aan dat hij ondernemers had gesproken waarvan het terrein soms werd geblokkeerd door de foutgeparkeerde vrachtwagens. Hierdoor konden ondernemers en werknemers bedrijventerreinen niet bereiken. De Gemeente Venlo en Ondernemend Venlo werken samen voor de aanpak van vrachtwagenoverlast; iets wat tijdens de opening door eigenaar Ton de lang en wethouder Erwin Boom werd benoemd. Van betekenis is hierbij de handhaving: het aanspreken van geparkeerde chauffeurs langs de kant van de weg. Wethouder Erwin Boom: “De handhaving is bedoeld om de chauffeurs te wijzen op het alternatief: de Truckstop Venlo. Zo kunnen ze op een veilige plek overnachten met alle mogelijke faciliteiten.”