Start jij binnenkort als zzp’er? Dan ga jij een leuke en spannende tijd tegemoet. Veel mensen die de keuze maken om als zzp’er aan de slag te gaan, doen dit omdat zij naar een nieuwe uitdaging zoeken. Daarnaast is natuurlijk ook fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer en hoeveel je werkt. Als zzp’er heb je een grote verantwoordelijkheid. Het is je eigen taak om op zoek te gaan naar werk en alle zaken eromheen moet je ook zelf regelen. Wij geven daarom vier tips voor een goede start als zzp’er. Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder en kom erachter.

Een professionele huisstijl
Voordat je in contact komt met jouw eerste opdrachtgevers is het belangrijk om te zorgen voor een professionele huisstijl. Hiermee vertaal je de identiteit van jouw onderneming in verschillende visuele concepten. Denk bijvoorbeeld aan jouw website, visitekaartje en offertes. Door middel van een professionele huisstijl maak je direct een professionele indruk bij een potentiële opdrachtgever.

Een netwerk opbouwen
Om aan de slag te gaan als zzp’er moet je een netwerk opbouwen. Door middel van mond-tot-mondreclame kom je al een heel eind. Potentiële klanten zijn namelijk overal te vinden; niet alleen in het werkveld, maar bijvoorbeeld ook op een feestje. Vertel daarom zoveel mogelijk mensen wat je doet. Daarnaast is het een goede tip om gebruik te maken van social media. Veel bedrijven zijn tegenwoordig namelijk actief op social media. Wie weet kom je hier jouw nieuwe opdrachtgever tegen.

Urenregistratie
De kans is groot dat je als zzp’er bij veel verschillende bedrijven aan het werk gaat. Door een urenregistratie bij te houden heb je altijd een goed overzicht van het aantal gewerkte uren voor een bedrijf. Deze urenverantwoording kun je gebruiken om aan te tonen wanneer en wat je hebt gedaan voor een bepaalde opdrachtgever. Dit kan eventuele problemen voorkomen. Online vind je eenvoudig allerlei verschillende platformen waarop jij jouw urenregistratie kunt bijhouden. Zorg ervoor dat je het juiste platform hebt gevonden voordat je aan de slag gaat, dan kun je direct al jouw gewerkte uren bijhouden.

Zakelijke verzekeringen
Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor je zakelijke verzekeringen. Het is daarom belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende opties voor zakelijke verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door zakelijke verzekeringen af te sluiten kun jij je indekken tegen verschillende ondernemersrisico’s. Sluit daarom zo snel mogelijk de verzekeringen af die van toepassing zijn binnen jouw bedrijf.