De gemeente Weert heeft in het coalitieprogramma 2022-2026 het woningbouwprogramma ‘Samen Doen: Eerlijk, Sociaal en Ambitieus’ opgenomen om aan de woningbehoefte in regio Weert te voldoen. De komende vier jaar bouwt de gemeente duizend woningen in zowel de koop- als sociale huursector. Wethouder Wendy van Eijk: “Dit maken wij mogelijk door snel en zo goed mogelijk de processen (zoals vergunningverlening) te doorlopen en tempo te houden op de bouwontwikkeling.”

Ten aanzien van de kwalitatieve woningbehoefte staat de regio Weert voor een uitdaging om de komende jaren voldoende woningen van de juiste kwaliteit toe te voegen en ervoor te zorgen dat deze (passend bij de behoefte) op de juiste plek worden gerealiseerd. “De stijgende vraag naar woningen in Weert duurt nog tot minimaal 2030 voort”, zegt wethouder Wendy van Eijk.

Volgens de wethouder zijn de veranderende bevolkingssamen-stelling (ontgroening en vergrijzing) en de afname van de gemiddelde huishoudengrootte van belang voor de kwalitatieve woningbehoefte. Het aantal één- en tweepersoons huishoudens in de regio Midden-Limburg is in de periode 2018 tot en met 2020 toegenomen (+2.919), terwijl het aantal drie- en meer persoonshuishoudens is afgenomen (-796). Daarnaast vormen internationale werknemers economisch gezien inmiddels een onmisbare aanvulling op de afnemende beroepsbevolking. “Weert heeft op dit moment een positief migratiesaldo. Dit betekent dat er meer mensen in Weert komen wonen dan er vertrekken.

‘Maar liefst 83 procent van de nieuwbouwwoningen gaat naar inwoners van Weert’

De druk op onze woningmarkt wordt vergroot omdat we onder de rook van Eindhoven en de Brainportregio liggen. Mensen uit deze regio hebben vaak een groter budget dan onze eigen inwoners en overbieden op huizen die in onze gemeente te koop staan.” Hier hoeft de gemeente volgens de wethouder niet in te grijpen. “Weertenaren stellen weleens dat er maatregelen moeten komen die eigen inwoners en mensen met een maatschappelijke binding met de stad voorrang geven, maar de cijfers geven aan dat maar liefst 83 procent van de nieuwbouwwoningen naar inwoners van Weert gaat. Dat is een groot aandeel.”

Passende woningen
Volgens Marian Arts (beleidsadviseur Ruimte & Economie) is het belangrijk om te weten dat de woningkrapte niet alleen komt doordat er in Weert onvoldoende woningen zijn. “De inwoners wonen niet altijd in voor hen passende woningen”, zegt Arts. “Hiermee doel ik bijvoorbeeld op ouderen die nog in hun (rijtjes)huis wonen, terwijl ze slecht ter been zijn en de bovenverdieping niet meer kunnen gebruiken. Ondertussen wachten vele jonge gezinnen op een huis en gezinnen zijn belangrijk om in onze stad te behouden. Zij dragen bij aan het voortbestaan van onze voorzieningen en het verenigingsleven.” Om ouderen te motiveren om naar een appartement of seniorenwoning te verhuizen, gaat de gemeente Weert hen inlichten over de voordelen van een verhuizing, zoals meer woongemak, kortere loopafstanden en het dichter bij voorzieningen wonen.

Een andere woonvorm voor ouderen en mensen met een zorgvraag waar de gemeente Weert meer op wil inzetten, zijn alternatieve woonvormen zoals groepszorgwoningen. Hierbij heeft iedereen een eigen appartement,maar in een gemeenschappelijke ruimte kan men samenkomen om koffie te drinken of te koken. Wethouder Wendy van Eijk: “In de Doolhofstraat wordt een groepszorgwoning met 19 appartementen gebouwd. In de gemeenschappelijke ruimte kunnen de bewoners samenkomen en Land van Horne levert hier de zorg aan huis voor de bewoners. We willen de komende jaren mensen stimuleren om zulke projecten op te zetten, want hiermee draag je niet alleen bij aan een oplossing voor de woningkrapte, maar ook aan een ander belangrijk maatschappelijk probleem: het voorkomen van vereenzaming.”

Sociale huur
Een andere uitdaging waar de gemeente Weert voor staat, is de alsmaar toenemende druk op sociale huurwoningen. “De wachttijd voor een appartement is 6 à 7 jaar en voor een rijtjeshuis 10 jaar”, zegt wethouder Wendy van Eijk. “Als gemeente proberen we in elk woningbouwplan sociale huurwoningen toe te voegen en bij woningcorporatie Wonen Limburg dringen we erop aan om actief de markt te benaderen voor bouwlocaties.” In Laarveld worden in verschillende fases (fase 1 en 2 zijn nagenoeg gereed, fase 3 is in realisatie en fase 4 is in voorbereiding) niet alleen riante koopwoningen gebouwd, maar ook woningen in de sociale en middenhuur- sector, alsook projectmatige woningen. “Zo proberen we als gemeente te voorzien in woningen voor alle doelgroepen.”

Flexwoningen
Duurzaam en innovatief ondernemen en leven is een van de waarden die de gemeente Weert heeft opgesteld als basis voor de verdere ontwikkeling van Weert. Er worden trends en ontwikkelingen gesignaleerd die ervoor zorgen dat er steeds meer leegstand is in commerciële voorzieningen, zoals detailhandel en kantoren. Ook heeft de gemeente in het buitengebied te maken met Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Deze leegstaande en vrijkomende plekken zorgen voor nieuwe kansen op het gebied van wonen binnen de gemeente.

De gemeente Weert ontvangt ook frequent vragen van inwoners over tiny houses/klein wonen. Het gaat hierbij om woningen (niet specifiek in de sociale huursector) die door inwoners zelf gebouwd en bewoond worden. Wethouder Wendy van Eijk: “Een steeds grotere groep mensen wil klein wonen, omdat het voor hen een betaalbare optie is of omdat ze een kleinere ‘footprint’ op de wereld willen achterlaten. De gemeente Weert en Wonen Limburg hebben de wens om aanvullende locaties voor tijdelijke sociale huurwoningen te realiseren door het plaatsen van flexwoningen. Hiervoor worden vergunningen van 10 à 15 jaar afgegeven, daarna dienen de flexwoningen naar een andere locatie te worden verplaatst.” Een trend die waarneembaar is, is dat de gemeente niet meer zoals voorheen aanwijst waar welke woningen moeten komen te staan, maar alleen een faciliterende rol aanneemt. “We laten als gemeente zoveel mogelijk over aan de markt en staan open voor initiatieven.”

Stevige ambitie
De komende vier jaar heeft de gemeente Weert als doel om duizend woningen te bouwen in Weert. Dit betekent ook dat voor elke woning die wordt gesloopt, minimaal één extra woning moet worden gebouwd. “Het is een stevige ambitie, maar we gaan ervoor”, zegt wethouder Wendy van Eijk. “Dit maakt de gemeente Weert mogelijk door snel en zo goed mogelijk de processen, zoals planvorming en vergunningverlening, te doorlopen en tempo te houden op de bouwontwikkeling.” Volgens de wethouder wordt er snel met de vinger naar de gemeente gewezen wanneer bouwprocessen vertraging oplopen. “Dit is onterecht; beroepsprocedures duren langen ook externe factoren bij ontwikkelaars en bouwbedrijven, zoals tekorten aan grondstoffen en personeel, maar ook prijsstijgingen zorgen voor vertraging.”

Wethouder van Eijk hoopt, samen met haar collega’s, de mooie plannen succesvol te realiseren. “Het is onze ambitie om iedereen die in Weert wil wonen te voorzien van een passende woning.”

www.weert.nl