Heylen Warehouses bouwt voor Broekman Logistics op bedrijvenpark Kampershoek 2.0 een enorm warehouse van 63.500 m2. Hier gaat de logistieke dienstverlener de opslag, assemblagediensten en uitgaande logistiek verzorgen voor Kubota, een groot Japans bedrijf in bouwmachines. Wethouder Wendy van Eijk is positief over de Logistic Mill 21 Campus op Kampershoek 2.0, die inmiddels volledig is ingevuld. “We hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”

Om de samenwerking te vieren is op woensdag 18 mei jl. een Japanse kersenbloesem geplant naast het enorme warehouse, dat nu nog volop wordt gebouwd en naar verwachting in het najaar operationeel gaat. “Normaliter wordt de start van de bouw gevierd met een ‘groundbreaking’. Dit was door covid niet mogelijk, maar gelukkig hebben we nu alsnog iets symbolisch kunnen uitvoeren”, zegt Rik Pek, CEO van Broekman Logistics. Mr. Matsuo van Kubota is enthousiast over de komst van het enorme warehouse in Weert. “De locatie Weert is perfect; een stad in het hart van Europa.”

‘Het planten van twee Japanse kersenbloesembomen als symbool voor geluk en optimisme, maar vooral als veelbelovende start van elke nieuwe lente’

Gepersonaliseerde machines
Kubota en Broekman Logistics werken sinds 2005 samen. Destijds werd de Kubota-vestiging in Born gebouwd, die tot nu toe als Europees distributiecentrum fungeerde. “Maar het aantal machines dat wij distribueren, groeit”, aldus Pek. “In het begin waren dat er 1.000 per jaar, inmiddels zijn het er 25.000 per jaar. Een verhuizing was dus nodig. In Born blijven er echter ook nog werkzaamheden van Broekman Logistics plaatsvinden, zoals de montage van bepaalde machines.” De CEO zegt dat er straks mooie dingen gaan gebeuren in dit warehouse. “Op deze locatie is geen sprake van ‘verdozing’, oftewel standaard logistiek, zoals het in- en uitschuiven van dozen. Hier is sprake van: ‘postponed manufacturing’. Dit betekent dat machines als standaardmodellen binnenkomen en door onze technische medewerkers helemaal naar de wens van klanten worden gemaakt.” Er komen zo’n tweehonderd vacatures beschikbaar op deze locatie, met name voor technisch personeel. Pek ziet in dat de werving hiervan een uitdaging kan zijn. “Gelukkig hebben wij een goede basis van ervaren personeel dat logistieke medewerkers kan omscholen tot mechanicals. Met de juiste wilskracht en ‘mindset’ is alles mogelijk.”

Hotspot
Dat het Japanse bedrijf Kubota, bekend om de productie van landbouwmachines zoals graafmachines, grasmaaiers en tractoren, zijn distributiecentrum in Weert wil vestigen vindt Ralph Caspanni, CEO van Heylen Warehouses, niet gek. “Weert is ‘the logistic hotspot without the heat’. Het heeft een goede ligging en geen overspannen arbeidsmarkt, zoals dat bij veel andere hotspots wel het geval is.” Wethouder Wendy van Eijk is ook blij met de komst van Broekman Logistics op Kampershoek 2.0 en met de ontwikkeling van het bedrijventerrein, dat in mei nog het BREAAM-certificaat kreeg voor ‘een duurzaam gebouwde omgeving’. “Toen ik in 2018 begon als wethouder van de gemeente Weert was dit terrein een grasveld, wachtend om ontwikkeld te worden. We hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Ik ben Broekman Logistics dankbaar voor hun vertrouwen in dit terrein en wil ook Kubota welkom heten op Kampershoek 2.0. Ik ben overtuigd van een goede en krachtige samenwerking waar Weert van profiteert.”

www.kubota.nl • www.kampershoek.nl •

www.heylenwarehouses.com