Bent u ondernemer? Dan bent u vast bekend met de term kredietverzekering (of debiteurenverzekering). Het begrip herkennen is één ding, maar weet u ook wat deze verzekering precies inhoudt? Zo niet, dan staat hieronder voor u duidelijk uiteengezet wat u kunt verwachten van deze verzekering en hoe dit precies in zijn werk gaat.

Ter bescherming van uw inkomsten
Een kredietverzekering sluit u af om de inkomsten van uw bedrijf te beschermen. Het is geen onbekende situatie, een klant die door een faillissement of een andere situatie de factuur niet kan betalen. Dit is natuurlijk vervelend voor u, vooral als uw onderneming al kosten gemaakt heeft. In dit soort gevallen komt een kredietverzekering van pas. Een verzekeraar als Coface zal namelijk deze gemiste kosten betalen. Zo lijdt uw onderneming geen verlies.

Zo werkt het
Een kredietverzekering werkt als volgt. U betaald premie over uw omzet, u krijgt het geld uitbetaald van uw verzekeraar op het moment dat een klant niet kan betalen. Deze verzekeringmaatschappij neemt vervolgens de vordering over van uw onderneming en gaat proberen om de klant alsnog te laten betalen. De premie die u betaald is afhankelijk van uw omzetvolume, maar ook het aantal debiteuren, het vestigingsland van deze debiteuren, het gedekte percentage, uw eigen risico en de vorm verzekering die u kiest.

Verschillende soorten kredietverzekeringen
Er zijn natuurlijk bedrijven van verschillende omvang en elke onderneming doet zaken op een andere manier. Om deze reden zijn er ook verschillende kredietverzekeringen, zodat er voor elke onderneming één tussen zit. Een transactie verzekering is geschikt op het moment dat u eens in de zoveel tijd een groot bedrag verwacht van een klant. Heeft u een klant waarvan u regelmatig dit soort grote bedragen verwacht? Dan is een debiteurverzekering een goed idee. U kunt er ook voor kiezen om een kredietverzekering per land af te sluiten. Met een omzetverzekering is de hele omzet van uw bedrijf verzekerd tegen klanten die niet betalen.