Nu de economie de wind vol in de zeilen heeft, neemt de belangstelling voor wijn toe. Mensen zijn bereid wat meer uit te geven aan kwalitatief goede producten. De wijnondernemers verschijnen dan ook stuk voor stuk bijzonder opgetogen bij het rondetafelgesprek. Er gaat niets boven sparren over je passie met vakgenoten. Zeker nu de consument op ontdekkingstocht gaat naar nieuwe soorten. Er zijn interessante ontwikkelingen gaande…

Door Wesley Hegge

“Voorheen moest de wijn op feestjes vooral gangbaar zijn, tegenwoordig kiest men juist voor verschillende smaken”, zegt Ingrid. De eerste trend is aangestipt. Want Marianne ervaart hetzelfde: “Men serveert op een feestje liever twee of drie soorten wit en rood. Zodat de gasten een keuze hebben. Aan die keuze wil men best extra geld uitgeven.”

Het heeft er ook mee te maken dat de consument kritischer wordt. Ruud: “De jeugd begint eerder met het drinken van wijn. Een voorbeeld: ik lever tijdens de jaarlijkse kermis de wijn aan een café bij mij in het dorp. Vijf jaar geleden werd er tachtig procent zoete Moezel gedronken, nu is het tachtig procent droge Chardonnay uit de Languedoc.”

 

Rolf ziet een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit: “Men drinkt op een avond liever een paar glazen echt goede wijn in plaats van een hele fles van mindere kwaliteit. Men verdiept zich ook meer in de mogelijkheden. Dat is een ontwikkeling die we natuurlijk toejuichen.”

Anne-Carine signaleert dat de consument bewust zoekt naar nieuwe producten: “Het is onze taak om mensen te laten kennismaken met onbekendere druivensoorten. Dat doe je door erover te vertellen, maar nog veel meer door het gewoon te laten proeven.”

Koeler drinken
Een andere trend is het koeler drinken van rode wijn. Kan dat dan? Zeker! Het gebeurt steeds vaker. “Met name wijnen die een hoog alcoholpercentage hebben, smaken beter wanneer je ze wat koeler drinkt”, zegt Ruud. “Dan komen ze minder alcoholisch over.” Het advies is om fruitige rode wijnen op 16 graden te drinken. Een mooie Bordeaux smaakt het beste rond de 18 graden.

Marianne: “Veel mensen drinken rode wijn te warm. Kamertemperatuur betekent voor de meeste huishoudens tegenwoordig 22 graden. Dat komt de smaak niet ten goede.” Een manier om een fles wijn op de juiste temperatuur te krijgen is een wijnklimaatkast. Rolf merkt op dat daar steeds meer mensen gebruik van maken. “Zeker in appartementen waar het wat doorgaans warmer is, biedt zo’n kast uitkomst. Die variëren in grootte van een paar tot honderden flessen.”

Nederlandse wijnen
Als het gaat om opkomende wijnlanden, behoort Nederland zeker tot de verrassingen. Wijn van eigen bodem is in opkomst. Door de kweek van nieuwe, weersbestendige rassen en de toename van professionele wijnbouwers neemt de kwaliteit toe. “Het is populair als cadeau”, zegt Anne-Carine. “Bijvoorbeeld voor bedrijven die zaken doen in het buitenland. Hoe leuk is het om een zakenrelatie in Frankrijk een Nederlandse wijn cadeau te doen?”

Of een Fransman het ook daadwerkelijk drinkt? Ingrid geeft met een knipoog het antwoord: “Wij Limburgers zijn chauvinistisch, maar de Fransen al helemaal. Die drinken niets anders dan Franse wijnen. Niettemin wordt wijn uit Nederland steeds beter. En wat te denken van de Limburgse wijnen, die zijn zeker niet verkeerd.”

Ruud: “Rode wijn was altijd moeilijk in Limburg. Die gaf een wat metalige smaak. Maar tegenwoordig is de kwaliteit beter. We hebben daarbij geprofiteerd van de mooie nazomer vorig jaar. Toen was het in september nog dertig graden Celsius.”