Haanen Grondwerk is al zo’n 60 jaar actief op het gebied van grondverzet. De dienstverlening is de laatste decennia aanzienlijk uitgebreid met sloopwerk, riolering, erfverharding, afwatering en levering van grondstoffen. Door het brede aanbod en de specifieke vakkennis, kan het innovatieve bedrijf uitdagende projecten uitvoeren voor particulieren, bedrijven en gemeenten.

Door Wesley hegge

Uitkijkend over het fraaie eindresultaat, het vernieuwde plein voor het Fatima Huis in Weert, vertelt directeur/eigenaar Martie Haanen: “In slechts drie weken tijd hebben we dit project gerealiseerd. We kregen de opdracht na een positief ontvangen presentatie en begroting. De probleemloze uitvoering en de complimenten van onze opdrachtgever waren de kers op de taart.”

Plein voor Fatima Huis
De oplevering van het plein vormt de aanleiding voor een uitgebreid gesprek over Haanen Grondwerk. “We kunnen veel in eigen beheer, daarin onderscheiden we ons”, legt Martie uit. “Neem dit plein. Met eigen materieel hebben we de begroeiing en oude bestrating verwijderd. Daarna is de ondergrond afgegraven en verstevigd met een laag aangevoerd puingranulaat. Hierbij zijn meteen de grondkabels voor de terreinverlichting aangebracht. Na het aanwalsen is de bedding secuur onder profiel gelegd en tenslotte is hierop een vlijlaag van brekerzand aangebracht.”

Voor het leggen van de groot formaat tegels (met een gewicht van 250 kilo per stuk) zette Martie een van zijn hydraulische kranen in, die voor deze klus werd uitgerust met een vacuüm-unit. “De tegels zijn machinaal gelegd en alle passtukken zijn ter plaatse op maat gezaagd. Als laatste zijn de amsterdammertjes, de armaturen en het plantsoenhekwerk geplaatst.”

Specifieke, uitdagende projecten
Haanen Grondwerk realiseert met een team van zeven eigen medewerkers, waar nodig aangevuld met vaste inhuurkrachten, de meest uiteenlopende projecten. “Dit jaar hebben we bijvoorbeeld de complete infrastructuur met 20.000 vierkante meter erfverharding uitgevoerd, voor de nieuwbouw van Herpertz Kraanverhuur in Nederweert. Andere mooie opdrachten waren de aanleg van een golfbaan met waterpartijen bij een particuliere opdrachtgever en de implementatie van een compleet nieuw afwateringssysteem bij de Dranken Industrie Sittard. Bij dit laatste project was het de uitdaging deze werkzaamheden te voltrekken bij een continue draaiende fabriek waar 24/7 zo’n 800 miljoen blikken drank per jaar gevuld worden.”

Vanwege de ervaring en expertise wordt Haanen Grondwerk regelmatig vanaf het ontwerpstadium al betrokken. Praktische oplossingen, om zo voor de opdrachtgevers een scherpe prijs aan te kunnen bieden, staan centraal. “Met de klimaatverandering liggen er de komende jaren nieuwe uitdagingen op het gebied van afwatering. Het weer wordt extremer en het is raadzaam om, met de hierbij optredende hoosbuien, al rekening te houden bij het ontwerp van de terreininrichting.”

NAAM Martie Haanen BEROEP Directeur/eigenaar Haanen Grondwerk GEBOREN OP 14 april 1970 in Weert WOONT IN Weert GETROUWD MET Wendy Derckx VADER VAN Stan (17), Lois (15) en Simon (9) VRIJE TIJD Reizen, fotograferen en bij voorkeur de combinatie van beide.

Geschiedenis
Martie concludeert dat het bedrijf altijd vernieuwend is geweest. Zijn opa kocht na de Tweede Wereldoorlog als een van de eerste boeren in Weert een tractor. “Met maar liefst 22 pk. Daar was destijds nog een speciale vergunning voor nodig. Als enige zoon werkte mijn vader al van jongs af aan mee in het bedrijf en in de jaren vijftig schafte hij een bulldozer aan om nieuwe landbouwgrond te ontginnen. Gedurende de jaren is het machinepark uitgebreid en gingen we meer en meer werken aan het grondwerk voor woningen, bedrijven en wegenbouw.”

Zo’n 25 jaar geleden volgde Martie, na een studie civiele techniek aan de Hogeschool Midden-Brabant, zijn vader op. “Daarmee heb ik vakkennis toegevoegd aan het bedrijf. Wij bieden een totaalpakket aan, met als grote voordeel voor de klant dat er één aanspreekpunt is. De lijnen zijn kort, waardoor ik snel kan schakelen.” Dat deze aanpak gewaardeerd wordt, blijkt uit een trouwe klantenkring en groeiende omzetcijfers.