Ondernemers, directeuren en managers hebben een uitdagend, maar vaak ook stressvol bestaan. Om fris te blijven, is het noodzakelijk dat zij regelmatig hun hoofd leegmaken. De kickboks lessen van Sem Aipassa zijn daarvoor de ideale manier. Een, twee of drie uur per week en je voelt je als herboren. Dat weet horecaondernemer Richard Munten die bij Sem traint. ‘Het is echt een uitlaatklep en alles zit erin: conditie, kracht en snelheid.’

Door Wesley Hegge

Twee linkse stoten opgevolgd door een snelle rechtse. Daarna een hoge schop. “Let op je houding”, coacht Sem terwijl hij de stootkussens hoog in de lucht houdt. Richard schopt nog een keer, maar nu houdt hij zijn rug in een rechtere positie. “Veel beter, mooie techniek”, klinkt het door de zaal.

Sem verzorgt personal trainingen en maakt daarbij onder andere gebruik van de ruimtes bij Primal Performance in Weert. Hij richt zich op de zakelijke markt. Het slaat aan. In korte tijd heeft hij een enthousiaste groep mensen uit het bedrijfsleven verzameld die apart of in kleine groepjes bij hem trainen.

 

Richard is één van hen. Na de training maakt hij voldaan zijn handschoenen los. “Nadat ik onder begeleiding fors afgevallen was, ben ik met Semmy gaan trainen. Sinds ik bij hem train voel ik me stukken fitter. Ik zit beter in mijn vel. Het belangrijkste is dat ik opgewekter ben en positiever in het leven sta. Ik heb Sem ook aanbevolen bij mijn personeel. En weet je wat, de souschef traint hier inmiddels ook op maandagen.”

Personal training
Anderhalf jaar geleden begon Sem met het geven van personal training. “Mijn achtergrond is professioneel kickboksen. Ik ben nog steeds actief, op het hoogste niveau. Maar ik ben nu 33 jaar oud en wil niet heel lang meer doorgaan met wedstrijd boksen. Ik zag hier een mooie business in.” De cliënten reageren stuk voor stuk zeer positief. Logisch, want kickboksen heeft alles in zich. “De sport is populair geworden. Je verbetert je conditie, je valt af, je wordt sterker, je krijgt meer zelfvertrouwen. Daardoor haal je er veel voldoening uit. En het neemt slechts een uur van je tijd in beslag.”

Zakelijke markt
Voor mensen met een druk leven, zoals ondernemers, is het goed om het hoofd leeg te maken. “Daar zorgt Sem wel voor”, zegt Richard lachend. “Tijdens de trainingen heb ik geen tijd om aan andere dingen te denken. Een ander pluspunt vind ik het persoonlijke karakter van de trainingen. Sem verdiept zich in je en kan je daardoor op de juiste manier motiveren. Hij is geduldig. Als het moet legt hij iets tien keer uit. En het is vooral heel veel fun!”

Sem beaamt dat: “Ik stel me laagdrempelig op. In de ring ken ik geen genade, maar als ik les geef ben ik rustig. Ik kijk heel goed wie ik voor me heb. Door mijn ervaring zie ik direct hoe het qua fi theid gesteld is. Sommige cliënten beginnen op een nulpunt. Die bouwen rustig hun conditie en spierkracht op. Zo groeien zij door de niveaus heen. Sommige cliënten komen een keer in de week, andere drie keer. Dat is per persoon verschillend.” Iedereen kan altijd terecht voor een gratis proefles. Ook is het mogelijk om op locatie te trainen. “Dus als je een eigen ruimte hebt, dan kan ik ook naar cliënten toe komen om training te geven.”

 

Primal Business
Sinds kort is Sem samen met Willem Peters (oprichter van Primal Performance) een nieuw bedrijf gestart, genaamd Primal Business. “We hebben onze krachten gebundeld. Ons initiatief bestaat uit drie onderdelen. Zo is er het selfdefense programma voor beroepsgroepen die regelmatig met geweld of dreigende situatie te maken hebben. Daarnaast geven we leiderschapstraining en team vorming. En het laatste onderdeel is zakelijk sporten. Willem is gespecialiseerd in Brazilian JiuJitsu en crossfi t. Dat zorgt voor een leuke afwisseling.” Er wordt vanuit casussen gewerkt. “Laatst hebben we een afdeling gehad waarbij medewerkers het samenwerken meer konden verbeteren. Met speciale oefeningen hebben we hen getriggerd om meer samen te werken.”