Met de verhuizing van Houthandel Scheijmans wordt een belangrijk stuk Weerter geschiedenis openbaar gemaakt. De vrijgekomen grond en grachten die bij het stadspark worden gevoegd, zijn van grote historische waarde. Er is momenteel volop internationale belangstelling voor graaf Philips van Horne die in het naastgelegen kasteel heeft gewoond. En daar kan het toerisme van Weert van profiteren.  

“We geven regelmatig rondleidingen en merken daarbij dat mensen echt verbaasd zijn over de rijke geschiedenis van Weert”, zegt Peter Korten, voorzitter van Geschiedkundig genootschap De Aldenborgh. “Met name de verhalen over Graaf van Horne, die aan het begin stond van de Tachtigjarige Oorlog, trekken de aandacht. Hij gaf een stuk identiteit aan de stad en speelde een rol in het ontstaan van Nederland. Niet voor niets heeft koning Willem I zijn grafsteen in de Sint Martinuskerk geïnitieerd.”

Graaf van Horne
Peter is dan ook blij dat de voorburcht van het voormalige Kasteel de Nijenborgh aan de Biest, waar de graaf woonde, openbare ruimte wordt. “Dat is goed voor de inwoners van Weert, maar zeker ook voor het toerisme. Momenteel is er grote internationale interesse in de Graaf van Horne. De Aldenborgh is samen met Cultuurwerking Sotteghem en een aantal universiteiten een wetenschappelijk project begonnen. We zijn zo ver dat de Vaticaanse archieven open gaan om onder zoek te doen. Dat gaat nieuw licht werpen op zijn rol in de vaderlandse geschiedenis.”

De uitbreiding van het stadspark is een eerste stap. Volgens Peter moet Van Horne weer ‘tot leven komen’. “Het is doelloos om te investeren als de bevolking van een stad niet kan vertellen wie Graaf van Horne was. Het is goed dat er volgend jaar, in het Van Hornejaar, een musical over hem wordt opgevoerd. Maar er is meer nodig: boeken, films, educatie op school. Iedereen moet weten wie er in het kasteel woonde.”  

Aandacht voor geschiedenis
Ook het geplande standbeeld in het nieuwe park kan daar een bijdrage aan leveren. Inmiddels is een aantal kunstenaars geselecteerd. Eén daarvan zal het beeld maken. Hoe het beeld eruit komt te zien en waar het in het stadspark komt te staan, is nog niet bekend. De komende tijd zal er steeds meer helder worden over de geschiedenis van deze locatie. Met een grond radar is archeologisch onder zoek gedaan zodat de funderingen van het voormalige kasteel zichtbaar worden. De onderzoeksresultaten worden zondag 15 oktober gepresenteerd.