De nietigheid van de mens. Dat is de rode draad die door het werk van Yvonne Schroeten loopt. Sinds ze begon te schilderen, ruim twintig jaar geleden, reflecteert ze op de positie van de mens. “Ik verbaas me erover hoe wij denken alles te weten”, zegt ze in haar atelier aan de Noordkade in Weert.

Door Wesley Hegge

Kosmische schaal
Als kunstenaar probeert ze van bovenaf op de wereld neer te kijken. “We menen als mensheid heel wat voor te stellen. Maar in groter perspectief, op kosmische schaal, stellen we werkelijk niets voor. We zijn een speldenpuntje in een oneindig heelal. Ook in de tijdspanne zijn we maar een windvlaagje. Daar zouden we ons meer naar mogen gedragen.

Het onbekende
De mens mag zich meer bewust zijn van hetgeen hij (nog) niet weet. Dat laat Yvonne zien in haar werk. “Mijn schilderijen tonen ruimte en begrenzing, vervreemding en herkenning.” Door de jaren heen is de inhoud van haar werk niet veranderd. “Maar wel qua uitdrukkingsvorm. Waar ik in het begin vrij abstract schilderde, verwerk ik tegenwoordig vaker landschappelijke kenmerken in mijn werk.”

Eilanden Elke twee jaar schildert ze een serie. Momenteel werkt ze aan het thema ‘Eilanden’. “Ik heb voor dat thema gekozen, omdat ik meer rust en weidsheid in mijn schilderijen wil krijgen. Eilanden zijn geïsoleerde stukjes wereld waar je je terug kunt trekken. Het is een aanzet naar een rustigere wereld.

Atelier als eiland
Yvonne wil de wereld regelmatig even buitensluiten. Even geen nieuws. “Ik vind het heel erg wat er allemaal in de wereld gebeurt. Een aanslag bijvoorbeeld. Hoe verschrikkelijk ook: het bevestigt de onwetendheid van de mens. Daarom trek ik me graag terug op mijn eigen eiland.

 

Art-Shock Kunstuitleen

Naast haar werk als beeldend kunstenaar beheert ze ook de Art-Shock Kunstuitleen. Haar partner Renier Vaessen richtte de kunstuitleen begin jaren tachtig op. De collectie is uitgegroeid naar meer dan duizend kunstwerken. “Wij hebben zeer diverse stijlen in stock van vele kunstenaars, door ons geselecteerd op zeggingskracht en vakmanschap.”

Kunst aan de muur kies je niet zomaar. “Bij Art-Shock adviseer ik particulieren en bedrijven. Het voordeel van het lenen is dat je kan afwisselen en uitproberen.” Hoe gaat het in zijn werk? “Ik ga het liefst bij mensen of een bedrijf op bezoek om te zien hoe de ruimte en sfeer is. Dan maak ik een voorstel, afhankelijk van de wensen en het budget. Vervolgens bezoeken ze de kunstuitleen om de werken te bekijken.”

Persoonlijk advies
Dat is belangrijk weet Yvonne. “Je hebt tegenwoordig veel websites waar je kunst kunt kopen en galerietjes met kunst van slechte of amateuristische kwaliteit. Veel mensen denken niet verder dan: dat is leuk. Maar men haalt werk in huis waarvan de kwaliteit te wensen over laat en vaak ook veel te duur betaald! Mijn toegevoegde waarde zit in het begeleiden van het proces en het geven van een doordacht advies. Want: goede kunst hoeft niet duur te zijn”.

Bedrijven
Vaak wordt er veel tijd en geld gespendeerd aan een gepaste afstemming van het interieur. Bedrijven denken goed na over bijvoorbeeld de soort vloer, de kantoormeubelen, hoe de medewerkers zich moeten presenteren. “Het is echter jammer als er vervolgens maar wat aan de muur gehangen wordt. Een kunstwerk waar over nagedacht is, heeft een meerwaarde. Het versterkt de uitstraling van een bedrijf.”