Een algemene praktijk met drie notarissen die elk hun eigen specialisatie hebben. Dat is MHK Notarissen, een nieuwe naam in het vertrouwde pand aan de Biest in Weert. De expertise van Luc Malherbe, Joost Houben en Ruben Kuijper strekt zich uit over alle vakgebieden van het notariaat. Daardoor kunnen zij het deskundige maatwerk bieden waar de veranderende maatschappij om vraagt.

Door Wesley Hegge

De uitbreiding werd in juli bezegeld met een naamsverandering. De nieuwe bedrijfsstructuur zat al een tijdje in de pijpleiding. Het wachten was echter op de benoeming van Ruben Kuijper tot notaris. “In juni werd ik officieel benoemd. Met mijn 32 jaar ben ik de een-na-jongste notaris van Nederland.”

Oud wordt nieuw
Samen met notarissen Luc Malherbe en Joost Houben en veer tien medewerkers vormt hij MHK Notarissen. Nog altijd kun je er terecht voor alle veelvoorkomende notariële werkzaamheden. “De basis blijft hetzelfde, alleen hebben we daar nog meer vakinhoudelijke kennis toegevoegd”, legt Luc uit. “De maatschappij verandert en de vraag van klanten wordt specialistischer. Het komt steeds vaker voor dat werkzaamheden niet standaard zijn. Als je aan die veranderde vraag wilt blijven voldoen, moet je maatwerk kunnen bieden. Dat hebben we met deze uitbreiding bereikt.”

Het notariaat bestaat uit drie takken van sport. Bij MHK Notarissen wordt elk rechtsgebied bestierd door een deskundige. Luc is expert op het gebied van het ondernemingsrecht, Joost is kenner van het onroerendgoedrecht en Ruben weet alles over het personen- en familierecht. “We hebben alle drie ons eigen vakgebied, maar daarnaast moeten we ook generalist zijn”, benadrukt Joost. “Daar zijn we uiteraard voor opgeleid. Dus op alle rechtsgebieden hebben we een vergevorderde basis; ik kan net zo goed als Ruben een testament opstellen maar in bepaalde gevallen kan het te gespecialiseerd worden. Dan draag ik het graag over.”

Expertises
Ruben vult aan: “Dat heeft twee voordelen. Ik beschik hieromtrent over meer vakinhoudelijke kennis waardoor ik sneller de diepte in kan gaan, wat een completer resultaat voor de cliënt kan opleveren. Ook kan de gespecialiseerde kennis tijdwinst opleveren waardoor de doorlooptijd in gespecialiseerde gevallen korter kan blijven. Omgekeerd werkt dit uiteraard ook zo bij het ondernemingsrecht en het onroerendgoedrecht.”

MHK Notarissen onderscheidt zich door de nieuwe structuur van andere notariskantoren in de regio. “Doordat wij groter zijn en notarissen met eigen expertises in dienst hebben, kunnen ook de standaard zaken effectiever geregeld worden”, zegt Luc. Een veelvoorkomend misverstand is dat een eerste oriënterende gesprek gelijk geld kost. “Dat is helemaal niet zo. Een eerste gesprek is gratis. Ook bijvoorbeeld het laten nakijken van oude testament is geheel kosteloos bij ons. Dat hoort bij onze service.”

Opkomst van het levenstestament
In alle sectoren is er een opleving gaande. Vooral het onroerend goed recht doet het goed. Dat trekt een heleboel met zich mee zoals het familie recht en vennoot schapsrecht. Ook het levenstestament is de laatste jaren in opkomst. Het is inmiddels een van de akten die het meest getekend wordt in Nederland. De akte is bedoeld voor de situatie dat iemand nog wel leeft, maar zelf geen beslis singen meer kan nemen. “Het is een soort volmacht waarmee je iemand in staat stelt hand tekeningen te zetten zodat alles gladjes door loopt”, zegt Joost. “Juist ook voor ondernemers is het daarom belangrijk om een levenstestament te laten opstellen. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld als je door een ongeluk in coma raakt en je bent niet bij machte bent zelf een beslissing te nemen, wil je toch dat een bedrijf door kan blijven draaien.” Naast een coma, kan het ook gaan om dementie of een hersenbloeding waardoor iemand zelf geen beslissingen meer kan nemen. “Doordat we allemaal ouder worden, komen die situaties steeds vaker voor”, zegt Luc. Maar ook voor jonge mensen is het verstandig een levenstestament te laten opstellen. “Iedereen kan immers betrokken raken bij een ongeluk.”