“We kiezen er bewust voor te investeren in onze medewerkers en nemen de tijd hen te begeleiden”, antwoordt Veerle Craeghs, manager Zuid-Limburg bij Enexis, op de vraag waarom het energiebedrijf – met een vestiging in Weert – zo in de smaak valt bij de Limburgse studenten en haar werknemers. De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) bekroonde Enexis donderdag tot Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg in de categorie grootbedrijf.

Craeghs is in haar nopjes met de benoeming. Ze hoopt vooral dat het een eye-opener is voor jongeren in Limburg. “Vroeger zagen jongeren het energiebedrijf soms als een duf bedrijf waar ambtenaren werkten, maar met name sinds de marktwerking in de energiesector is ingetreden, zijn we volop bezig met innovatie en verduurzaming. In de energietransitie (de transitie van centrale fossiele brandstoffen naar decentrale duurzame energieopwekking, red.) lopen we voorop. Studenten die dat interessante thema’s vinden, kiezen dus ook steeds vaker voor ons.”

Studenten bekendmaken met Limburgse bedrijven
De LWV startte in 2014 samen met Keyport 2020 en Limburg Economic Development de verkiezing Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg. De verkiezing is onderdeel van het imago-project Limburg Magnet. Veel scholieren, studenten en Limburgers in het algemeen kennen de meeste bedrijven helaas niet. Een gemiste kans aangezien studenten en jong talent om die reden de provincie verlaten en hun geluk beproeven in de Randstad. De LWV wil de aantrekkingskracht en carrièremogelijkheden van het Limburgse bedrijfsleven onder de aandacht brengen van studenten (MBO, HBO en WO), starters en jong talent.

Enexis
Veerle Craeghs, manager Zuid-Limburg van Enexis (l) ontvangt felicitaties van gedeputeerde Marleen van Rijnsberge.

Vinger aan de pols
Enexis heeft in Limburg drie vestigingen: in Weert, Venlo en Maastricht. In Limburg werken in totaal meer dan 700 mensen voor Enexis. In totaal heeft Enexis in Nederland 4500 medewerkers. De kracht van Enexis is dat ondanks de grote omvang van het bedrijf bewust bij stagiaires en medewerkers de vinger aan de pols gehouden wordt. Naast een jaarlijks tevredenheidsonderzoek onder medewerkers, houden de teamleiders minimaal drie keer per jaar gesprekken met alle medewerkers.

Craeghs: “Daarin bespreken ze hun prestaties, ontwikkeling, inzetbaarheid, hoe de situatie werk en privé is en veel andere zaken. Veel medewerkers hebben een persoonlijk ontwikkelingsplan en daar stellen we ook een budget voor beschikbaar.”

Binding
Enexis probeert door die aandacht en een modern HR-beleid met veel ruimte voor persoonlijke groei ook jongeren aan het bedrijf te binden. “We willen dat stagiaires zich prettig voelen bij ons”, zegt Jan Jacobs, opleidingscoördinator bij Enexis. “Daarom besteden we veel tijd aan begeleiding.” Opvallend is dat het energiebedrijf stagiaires van alle verschillende niveaus heeft. HBO- en MBO-minor studenten, stagiaires en snuffel-stagiaires van MBO- en VMBO-scholen, maar ook traineeships voor studenten die net zijn afgestudeerd.

Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg
Provinciale winnaar | Categorie Grootbedrijf >100 werknemers
Enexis

Provinciale winnaar | Categorie MKB <100 werknemers
Imagro

Top 3 aantrekkelijkste werkgevers van Limburg
Grootbedrijf
1. Enexis
2. Obvion
3. Lidl

MKB
1. Imagro
2. Wiertz Personeelsdiensten
3. Kabisa

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge
w.hegge@zakenbladweert.nl