Buitengebied in Balans
Brabant en Limburg ontmoeten elkaar in de Peelboerderij om te praten over de ontwikkelingen in het buitengebied. Foto: Nederweert24

Het programma Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen! staat in de belangstelling bij de Brabantse Peelgemeenten. Regelmatig zijn er contacten met Brabantse overheden en organisaties. Op donderdag 31 maart bezochten de gemeenten Asten, Deurne, Reusel-De Mierden, Oirschot en Venray het buitengebied van Nederweert.

In de Peelboerderij bij Buitencentrum De Pelen, op de grens tussen Brabant en Limburg, vertelden de leden van het Schakelteam van de gemeente Nederweert hoe ze drie jaar geleden zijn begonnen met het programma ‘Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen!’. Het doel van het programma is om het buitengebied in de gemeente Nederweert toekomstbestendig te maken en te houden.

Integrale aanpak
In het programma werken ondernemers, inwoners en bezoekers van gemeente Nederweert samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Volgens projectleider Petra Philips is het belangrijk dit doel voor ogen te blijven houden. “De aanpak binnen het programma was voor Nederweert vernieuwend, omdat er gewerkt wordt met een integraal programma. We zoeken daarnaast nadrukkelijk de samenwerking op met verschillende partijen, zowel intern als extern. Philips noemt als voorbeelden de Raad van Inspiratie, de proeftuinen en de platforms die vanuit het advies van de Raad van Inspiratie nu ontstaan.

Meerdere doelen
De problematiek op het Nederweerter platteland is vergelijkbaar met die van andere gemeenten: veel grote agrarische bedrijven, bezorgde burgers die overlast ondervinden en de verwachting dat de komende jaren een groot deel van de bebouwing leeg komt te liggen. Het bezoek van de Peelgemeenten had meerdere doelen. “Aan de ene kant wilden ze graag horen hoe we omgaan met de belangen in het buitengebied, aan de andere kant is er ook gesproken over mogelijkheden om samen te werken en van elkaar te leren”, aldus Petra Philips.

Grenzen verkennen
“De Brabantse gemeenten die naar Nederweert kwamen, hebben meer ervaring met het aanpassen van geurnormen en de gebiedsdialoog in het buitengebied. In Brabant kunnen gemeenten ook andere instrumenten gebruiken, omdat de provincie een ander beleid voert.” Philips doelt onder andere op dierenaantallen. De provincie Brabant heeft daar grenzen aan gesteld. In Limburg is dat niet zo.

Proeftuinen
Naast een presentatie van de gemeente Nederweert en een gesprek tussen de gemeenten, maakten de bezoekers een busrit langs verschillende ‘proeftuinen’. Bij deze proeftuinen is een toelichting gegeven op de aanpak in Nederweert. Een aantal proeftuinen verliep succesvol, een aantal andere leverden waardevolle verbeterpunten op. De conclusie aan het einde van de middag was dat de Peelgemeenten door het uitwisselen van ervaringen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken door samen te werken!

Buitengebied in Balans
Brabant en Limburg ontmoeten elkaar in de Peelboerderij om te praten over de ontwikkelingen in het buitengebied. Foto: Nederweert24