Gemeente Weert
Gemeente Weert

De gemeente Weert heeft een economisch profiel vastgesteld. In een brochure wordt inzicht geboden in de huidige stand van de Weerter economie. Wethouder Frans van Eersel: “Het is geen brochure om ergens neer te leggen, het boekwerk is gemaakt als instrument om samen hetzelfde verhaal uit te dragen. Daarom gaan we inwoners, bedrijven, raadsleden, scholen, provincie, andere gemeenten en samenwerkingsverbanden actief erover benaderen. Het economisch profiel is gebaseerd op cijfers en feiten en is gemakkelijk leesbaar doordat het veel infographics bevat. Het wijst inwoners, bedrijven en organisaties op de voordelen om zich te vestigen in Weert.”

Het document vormt de basis om het gesprek met externe partijen aan te gaan en om tot gezamenlijke keuzes te komen voor de economische agenda. Waar gaat Weert extra inspanningen verrichten, waarin wordt het bedrijfsleven nadrukkelijker uitgedaagd, waar zijn allianties te smeden met andere overheidsorganen en private partijen? Ook de belangrijkste trends en ontwikkelingen komen in het document aan bod. Hiermee ontstaat inzicht in kansrijke sectoren.

Samen de economische agenda bepalen
De profielschets wordt gepresenteerd als een aftrap voor de discussie over de invulling van het economische programma. De presentatie vindt plaats in twee bijeenkomsten: een voor een breed publiek en een specifiek voor ondernemers. Deze bijeenkomsten, die op een nog te bepalen moment in januari plaatsvinden, dienen als input voor de agenda. Daarnaast worden er rondetafelgesprekken met ondernemers georganiseerd. Het profiel dient daarbij als kapstok voor de discussie over de toekomstige keuzes.

Interessante inzichten
Het profiel biedt niet alleen zicht op belangrijke kwaliteiten van Weert, maar ook op interessante onderliggende cijfers. Zo blijkt onder meer dat het Weerter bedrijfsleven (de export niet meegerekend) qua binnenlandse in- en verkooprelaties relatief sterk op de eigen regio, en daarbinnen op de eigen gemeente, gericht is. De industrie vormt hier een uitzondering voor. Ook blijkt uit onder meer uit de pendel- en werkgelegenheidscijfers de werkgelegenheidsfunctie die de stad voor de regio heeft, met name in de handel, industrie en zorg. Bovendien leidt de uitstroom van werknemers (vergrijzing) op de arbeidsmarkt tot een belangrijke vervangingsopgave: arbeidspotentieel is de belangrijkste uitdaging voor de toekomst.