Michaël van Straalen en Astrid Jacobs
Michaël van Straalen en Astrid Jacobs

Echte innovatie herken je aan de grootst mogelijke impact ervan op een branche of op onze samenleving… Of herken je echte innovatie aan de mate van gerealiseerde omzet en groeipotentie in het bedrijf dat de innovatie verzilvert?

Een echte ondernemer heeft groeiambitie en heeft op enig moment personeel nodig! Of zijn samenwerkingsvormen onder zzp’ers een goede vervanging van de traditionele werkgever-werknemerrelatie? Het antwoord omvat zowel

de uitersten als het volledige spectrum ertussen. Hoe bepaal je dan als ondernemer een strategisch onderbouwde koers, ook nog rekening houdend met jouw unieke vinger-afdruk als ondernemer?

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, ontving het eerste exemplaar van het boek ‘Boek Vooruitgang!

De ontwikkelgids voor de mkb’er met personeel’ uit handen van auteur en ondernemer Astrid Jacobs. De Weertse is tevens coach van JoNG van MKB-Midden-Limburg. De

meest innovatieve bedrijven zijn MKB-bedrijven. Onder-nemerschap floreert in Nederland. Het MKB belichaamt vrijwel het gehele Nederlandse bedrijfsleven. Het is daarbij verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de omzet en werkgelegenheid in ons bedrijfsleven.

Jacobs maakt zich met ‘Boek Vooruitgang!’ sterk om ondernemers met overtuiging hun eigen weg te laten volgen. Ze vergelijkt het richting bepalen als ondernemer met het rijden naar een bestemming met een navigatiesysteem. “Je moet verbinding hebben met het systeem, anders heb je geen idee waar je je bevindt. Ook moet je duidelijk bepalen wat je bestemming is. De route en de manier waarop je jouw weg aflegt, zullen altijd uniek zijn voor jou als ondernemer. Onderweg kunnen alle mogelijke onvoorziene omstandigheden opdoemen. Kansen, maar ook obstakels. Die moeten zichtbaar zijn op je dashboard. Met voldoende flexibiliteit, wendbaarheid en daadkracht in een dynamische omgeving kun je zowel regionale verschillen als de groeiende internationale verbondenheid als kans benutten.”