Luc Malherbe
Luc Malherbe

Weer aan de slag!

Na een levensbedreigende ziekte en maanden van herstel is notaris Luc Malherbe (45) weer helemaal fit en in september fulltime aan de slag gegaan. Het vertrouwde gezicht is terug op het notariskantoor. Op 2 januari werd hij getroffen door een ernstige vorm van het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS), een auto-immuunziekte. De ziekte treft in Nederland jaarlijks ongeveer 20 personen. “Waarschijnlijk was de ziekte een gevolg van het eten van niet-gaar exotisch fonduevlees in combinatie met een intern genetisch foutje. Ik was de enige die het vlees die avond gegeten heeft. De hond heeft de rest gekregen en die werd ook doodziek.”

“Het leek alsof ik een zware griep had. Ik wilde eigenlijk ’s ochtends nog gewoon naar kantoor gaan, maar toen ik een mokkabruine, ketjapachtige ochtendplas zag, dacht ik: hier klopt iets niet.”

Na een dag onderzoek in het Weerter zieken-huis werd Luc naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven vervoerd. Daar hadden ze meer ervaring met dergelijke gevallen en konden de artsen snel diagnose stellen. Hij had op dat moment nog een nierfunctie van 6% en het gehalte aan bloedplaatjes was erg laag. “De volgende dag ben ik geopereerd en hebben ze me vier liter nieuw bloedplasma toegediend. Mijn eigen bloed zag eruit als afgewerkte motorolie. Pikzwart. Compleet vergiftigd.”

In totaal kreeg hij zestien plasmawisselingen. Geleidelijk werd de kleur van het bloed steeds beter. “Het was afzien. Het nieuwe bloed gaat ijskoud je lichaam in. Je hele lijf bibbert. Dekens helpen niet, want de kou komt van binnenuit. Daarna lig je 4,5 uur aan de nierdialyse.”

Zijn nierfunctie zit momenteel op 60%. Hij kan er goed mee leven. “Men zegt dat je er last van kunt hebben op hete dagen of bij zware inspanningen, maar ik merk er niets van. Vanaf mei voel ik me eigenlijk al weer top.”

Bij velen die zo´n ingrijpende ziekte overleven, komt tijdens en na herstel vaak de gedachte op het roer om te gooien. Maar die gedachte ebde bij hem gauw weg, vertelt Luc. “Ik ben misschien wel wat rustiger geworden; ik was al geen feestvierder. Mijn leven was al redelijk steady en saai. Een echte notaris”, lacht hij. “Natuurlijk moet ik gezond leven, alles met mate doen en zout vermijden om de bloeddruk laag te houden.”

Pluim voor medewerkers
Het wegvallen van Luc Malherbe was voor het kantoor een enorme aderlating. Collega-notaris Wolter van Gorp was namelijk al vanaf juni 2014 met ziekteverlof. De medewerkers hielden de zaak op koers in een periode dat het kantoor ook nog eens forse groeide, mede door de aantrekkende woningmarkt. “De medewerkers hebben echt veel uren gemaakt. Sommigen zaten vaak tot elf uur ’s avonds te werken. Echt ongekend. We hebben bovendien heel snel via een bevriend kantoor in Echt een freelance notaris aan kunnen nemen, die samen met Babette de Waal-den Boer de aktes gepasseerd heeft. En vanaf het ziekbed heb ik eigenlijk al een nieuwe kandidaat-notaris aangenomen, Joost Houben, die komend jaar de taak van Wolter van Gorp gaat overnemen. Daarnaast wordt Babette in 2016 benoemd tot notaris in loondienst.”

Andere Weerter notarissen boden spontaan hulp aan. “De contacten onder de jeugdige notarissen, en daar schaar ik Piet Veugen ook onder, zijn prima. Er vindt kennisuitwisseling plaats en we kunnen, in voorkomende gevallen, een beroep doen op elkaars diensten. Dat was in het verleden nog wel eens anders.”

2015 zal financieel geen geweldig jaar worden, bekent Luc. “Er waren een hoop extra kosten en de arbeidsongeschiktheidsverzekering kent een jaar eigen risico. Ik denk dat ik die eens op ga zeggen.”

Van Gorp Malherbe Notarissen
In 1996 volgde Wolter van Gorp notaris Verheijen op, in 2003 zette Luc Malherbe de praktijk van notaris Verhallen voort. Samen gingen ze verder onder de naam Van Gorp Malherbe Notarissen. Het kantoor aan de Biest 2 telt twaalf medewerkers.

www.vangorpmalherbe.nl