Thijs Henderickx
Thijs Henderickx

Keyport 2020 helpt ondernemer Thijs Henderickx

In Nederland bestaat ongeveer 7% van het huishoudelijk restafval uit incontinentie-materiaal.
In 2013 werd er door gemeenten
3,5 miljoen ton restafval ingezameld.
Jaarlijks moet er 190.000 ton aan incontinentiemateriaal worden verwerkt.
Voor de zorgsector omvat incontinentie-materiaal ruim 50% van hun afvalstroom.
Thijs Henderickx van slijperij Heda uit Montfort bedacht een oplossing voor dit maatschappelijk probleem: een machine om de grondstoffen die nu verloren gaan bij het verwerken van incontinentiemateriaal terug te winnen voor hergebruik.
Keyport 2020 ondersteunt Henderickx met raad en daad bij het ontwikkelen van zijn businessplan.

Incontinentiemateriaal wordt nu verbrand, in tegenstelling tot in andere Europese landen waar het ingezameld wordt. Er is echter in Nederland (én wereldwijd) veel duurzaamheidswinst te boeken door het incontinentiemateriaal te recyclen en hergebruiken. En het kan. Thijs Henderickx, een gedreven techneut, heeft een gepatenteerde verwerkingsinstallatie ontwikkeld waarmee hij het incontinentiemateriaal kan scheiden in papiervezels, polymeren, plasticgranulaat en water. De techniek is op pilotschaal ontwikkeld en met succes getest. In een toekomstige productieplant in Midden-Limburg wordt in eerste instantie voorzien in een verwerkings-capaciteit van 48.000 ton per jaar. Samen met Keyport 2020 kijkt Henderickx of een productieplant economisch haalbaar is.

Circulaire Economie

Verbinden en aanjagen
“De weg tot succes is moeilijk en frustrerend”, zucht Henderickx. Hij loopt al jaren met het idee rond, maar kon het bij geen enkele afvalpartij of financier kwijt. “Wethouder Chrit Wolfhagen van de gemeente Roerdalen heeft me de weg naar Keyport 2020 gewezen. Toen pas is het hele plan in een stroomversnelling geraakt. De mensen van Keyport weten welke partijen moeten aansluiten om er een succesverhaal van te maken.”

Ton Hagelstein, programmanager van Keyport 2020, sprak met mensen uit o.a. de zorgwereld, de landbouw, het bedrijfsleven en Limburg Makers om te peilen of het idee haalbaar was. “De landbouw zit met het probleem van de ontsmetting en verwerking van landbouwfolie. Met Thijs’ verwerkingsmachine zouden we twee vliegen in één klap kunnen slaan.” Ook uit de papier- en kartonindustrie bleek interesse in de vezel. Daar was men bereid om het gerecycled materiaal te testen voor de kartonindustrie. Ook lopen er gesprekken met een bedrijf dat iets wil doen met het plastic granulaat. “Het verhaal is in essentie dat we de ondernemer proberen te helpen. We boren diverse bronnen aan en verbinden partijen om het idee te verwezenlijken.”

Draagvlak creëren
Richard van Gemert is een van de innovators die probeert bedrijven bij elkaar te brengen om reststromen goed uit te wisselen. Hij is de projectleider voor Keyport. “Het idee van Thijs Henderickx is goed, maar hoe realiseer je het? De techniek is geweldig, maar kan het bijvoorbeeld juridisch en economisch? Heb je leveranciers van materiaal aan de voorkant en een afzetmarkt van je gerecycled materiaal? Je moet een compleet businessplan hebben, omdat banken dit soort ontwikkelingen niet financieren. Keyport heeft procesmiddelen om de eerste stap te kunnen zetten. In Keyport zitten bovendien ondernemers, onderwijs en overheid. En die laatste heb je nodig om wettelijk draagvlak aan het plan te geven. Wettelijk mag het materiaal nu alleen verbrand en vergist worden. De producten aan de achterzijde leveren bovendien te weinig op om het hele business plan te bekostigen. We zoeken dus naar een mede-eigenaar die hierin wil investeren.”

Locatie
Henderickx is heel tevreden met de vooruitgang in de laatste maanden. “We zijn nu met de ontwikkeling van de machines bezig. Het prototype werkt. We weten dat we voor de business case circa 8000 kilo incontinentiemateriaal per uur moeten verwerken. Om jaarlijks 48.000 ton te recyclen kiezen we voor zes machines van 8.500 ton. Dan kunnen we ook onderhoud plegen.”
Er loopt nog onderzoek naar de recyclen van de polymeren (droog-korreltjes) in de luiers volgens een droog proces, maar Henderickx is ervan overtuigd dat het goed werkt.
Samen met Van Gemert wordt gekeken naar een goede locatie. Er komen diverse plaatsen in aanmerking. “De locatie moet het goede bestemmingsplan hebben en het zou mooi zijn als er een bedrijf zit met restwarmte, waarmee we het drogingsproces kunnen
verduurzamen”, aldus Van Gemert.

Inzamelen
Ook aan de voorzijde – de inzameling – moet nog veel gebeuren: “Hoe organiseer je dat zorginstellingen, ziekenhuizen, kinderdag-verblijven en huishoudens het incontinentiemateriaal scheiden?
Hoe hoog is het bedrag dat ze betalen voor de afvoer? Als het afval op gewicht afgerekend wordt, kun je snel aantoonbaar maken wat je bespaart. Zijn gemeenten en huishoudens bereid om te scheiden? Zijn er inzamelpunten? Dat is een zaak die we met de klankbordgroep, waar diverse belanghebbende partijen inzitten, gaan bespreken. Als het plan maatschappelijk en economisch rendement oplevert, heeft het zeker kans van slagen.”

Knop om
Staatssecretaris Mansveld zou op verzoek van de Tweede Kamer dit najaar een plan van aanpak presenteren om de afvalberg van incontinentiemateriaal in te zamelen en verwerken. Ook bij gemeenten moet dan de knop om. Gemeenten moeten betalen om afval naar afvalovens te brengen. Als zij minder brengen dan in het met de afvalcentrales afgesloten contract staat, moeten ze een boete betalen. En dat kan het geval zijn wanneer zij incontinentiemateriaal scheiden. “We gaan deze stelling toetsen tijdens de klankbordgroepbijeenkomst”, aldus Van Gemert.
“De economische haalbaarheid is het breekpunt”, geeft Henderickx aan. Maar hij heeft er goede hoop op. “Dat ik mijn verhaal eindelijk kwijt kon, was al heel positief. Wil je een duurzame economie, dan past dit initiatief daar 100% in.”

Het project Nappie Ureka kan op termijn de volgende resultaten opleveren:

  • MBO-Stageplaatsen: techniek, milieu, logistiek bij start van de werkzaamheden
  • 10 nieuwe fte’s direct, daarnaast 5 tot 10 fte’s indirect in logistiek en machinebouw
  • 1 patent
  • bijdrage aan de circulaire economie (en positionering van Keyport 2020)
  • opstart en vestiging van 1 bedrijf in Keyport 2020
  • een investering van ca € 2 mln in de regio

Ook succesvol ondernemen met Keyport2020?
Bezoek dan de website, ontdek de vele mogelijkheden en neem contact op met Keyport 2020.
We maken het samen!

www.keyport2020.nl