Koos van Heugten in gesprek met Raymond van Boxtel
Koos van Heugten in gesprek met Raymond van Boxtel

In de Ondernemersestafette gaat Koos van Heugten, eigenaar van Eetkamer De Oude Schut, op bezoek bij Raymond van Boxtel (35), (sport)fysiotherapeut  en mede-eigenaar van Jouwfysio, gevestigd in het Gezondheidshuys aan de Oudenakkerstraat in Weert.

Vertel iets over jezelf.
“Een echte Weerter jongen. Geboren in de wijk Groenewoud als zoon van Tiny Spobeck en Frans van Boxtel. Mijn moeder was wijkverpleegkundige en later werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, mijn vader is ondernemer in de bouw-sector. Ik heb de combinatie gemaakt: ondernemer in de zorg.

Na mijn Havo op het College ben ik in Eindhoven fysio-therapie gaan studeren. Mijn zus Muriël ging uit huis en ik vond dat het moment om zelf ook op kamers te gaan. In 2002 rondde ik de studie af. Daarna heb ik nog een tijd in Eindhoven gewoond, maar ben weer naar Weert terug-gekeerd. Momenteel woon ik in de Blekerstraat samen met

Susan Donkers. Ze is verkoopleider bij Center Parcs in Horst.

Na vijf jaar te hebben samengewoond, gaan we in oktober trouwen. De trouwkleding is inmiddels geregeld. Nee, ik heb haar trouwjurk nog niet gezien.”

Hoe ben je in het vak gerold?
“In 2002 ben ik op de Walburgpassage begonnen bij Ron Vandenhende. Daar heb ik zeven jaar met veel plezier gewerkt. Hij ging met pensioen en er vond een managementwisseling plaats. Ik vond dat een geschikt moment om eens op een andere plek ervaring op te doen. Twee jaar heb ik in Valkenswaard gewerkt, totdat het Sint Jans Gasthuis vroeg of ik sportfysiotherapie wilde doen voor Mediweert. Daar had ik wel oren naar, maar ik wilde ook voor mezelf beginnen. In 2011 ben ik onder de vlag van Mediweert als zzp’er begonnen in de fysiotherapiepraktijk op bij de atletiekbaan op St. Theunis. In twee jaar tijd heb ik daar een fulltime baan opgebouwd.”

Nu ben je mede-eigenaar van Jouwfysio.
Hoe is dat ontstaan?
“Loek van der Putten klopte op de deur. Hij had plannen om in het Gezondheidshuys te beginnen. Hij wilde binnen het geheel van gezondheidsdiensten die hier aanwezig zijn de fysiotherapie niet alleen doen. We zijn nu anderhalf jaar bezig. Opstartproblemen hebben we nagenoeg niet gekend. Vooral ook doordat we meer dan een jaar met elkaar gesproken hebben om elkaar te leren kennen. Toch moet het vervolgens in de praktijk ook nog goed gaan werken, ook dat klikt gelukkig goed. We zijn fysiotherapeuten en dat is iets heel anders dan managers. Training en revalidatie van (top)sporters is mijn specialiteit. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de sporttak, het personeelsbeleid en facilitaire zaken; Loek voor de administratieve zaken en grotendeels de externe contacten. In het eerste jaar is de praktijk enorm gegroeid. We hebben een jong en ambitieus team. Allemaal betrokken mensen met hun eigen sterke kanten. Bij Jouwfysio staat de persoonlijke aandacht centraal. Die kwaliteit moet je wel kunnen geven. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat een patiënt drie, vier verschillende behandelaars krijgt.”

Hoe is de samenwerking met de andere zorgaanbieders in het Gezondheidshuys?
“Het is in de regel niet altijd makkelijk om externe zorgaanbieders snel te pakken te krijgen. Je bent snel een paar dagen verder. Hier zie ik de huisarts, osteopaat of diëtiste in de wandelgangen. We kunnen snel schakelen. Even aankloppen werkt vaak beter en sneller dan een e-mail.”

Wat is jullie bedrijfsvisie?
“Tevreden patiënten, tevreden medewerkers. We richten ons op de actieve mens. Zowel senioren als sporters. We willen mensen niet afhankelijk maken van ons als fysiotherapeut. Mensen met een blessure of handicap moeten zoveel mogelijk zelf weer kunnen, zelfredzaam worden. Mensen kunnen meer dan ze zelf denken, wij ondersteunen ze in dit proces. In de grote oefenzaal in het Gezondheidshuys wordt veel geoefend.”

Wat doe je op de tweede locatie op St. Theunis?
“Op sportpark St. Theunis hebben we alle faciliteiten om op het gebied van sportfysiotherapie alles te doen. Ik zit er zelf 2,5 dag per week, een collega ook 2,5 dag. We hebben daar deze zomer voor de jeugd bijvoorbeeld als proef een zomertraining gegeven. Zo’n 15 jongeren hebben twee keer per week anderhalf uur bij ons getraind. Dat is weliswaar geen fysio, maar wel aanverwant. Bovendien kun je jongeren op die manier kennis laten maken met een veelheid van andere sporten.”

Wat boeit jou aan het vak?
“Ik vind het fascinerend om met het bewegingsapparaat van de mens bezig te zijn. Ik behandel geen klacht, maar een persoon. Bijvoorbeeld een knieklacht kan een andere oorzaak hebben elders in het lichaam. Je moet de mens holistisch bekijken: verder kijken dan je neus lang is.”

raymondvanboxtel

Wat raad je mensen aan die gaan sporten?
“Ga slim sporten, met verstand. De periode januari en februari is altijd een opmerkelijke periode. Dan zie je veel personen binnen komen die met Nieuwjaar allerlei goede voornemens hebben genomen. Ze hebben last van allerlei blessures. Op zich is het goed dat ze met sporten begonnen zijn, maar vaak overbelasten ze zich. Belangrijk is dat je in beweging blijft. Rust roest. Een mens is gemaakt om te bewegen. Van inactiviteit komen problemen. Op maandag van vier tot half zes is er, op afspraak, een gratis sportspreekuur voor een kort advies over de blessure.”

Wat zou je anders willen doen?
“De praktijk draait goed. Er liggen voldoende uitdagingen en kansen in het verschiet. Iets wat wel voor verbetering vatbaar is, is de samenwerking tussen de zorgaanbieders in de regio. Het is een markt die niet alleen in beweging is, maar in de regio ook redelijk verzadigd. Ik denk dat het goed is dat we allemaal doen waar we goed in zijn en dat we onderling goed blijven samenwerken.”

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?
”Eerlijk gezegd heb ik mijn nachtrust best wel nodig. Maar als het dan toch moet, dan voor een stuk gezelligheid. Ik ben een mensenmens. Ben graag onder de mensen en zet graag met anderen wat op. In de hockeyclub doe ik vrijwilligerswerk in de medische commissie. Dat is leuk werk dat bij mijn vak past en je steunt er de vereniging mee.”

“Een mens is gemaakt om te bewegen. Van inactiviteit komen problemen.”

www.jouwfysio.nl