Keyport 2020 Limburg komt op stoom

“Het grootste resultaat is dat de triple helix partijen verbindt”, antwoordde wethouder Angely Waajen uit Roermond voor ruim 300 ondernemers, bestuurders en onderwijsvertegenwoordigers op de vraag wat Keyport 2020 tot nu toe heeft bereikt. Ze deed dat in april jl. tijdens het drukbezochte Keyport 2020 symposium op het Niekée College in Roermond.

Keyport 2020 logo

“Waar vroeger ondernemers, onderwijs en overheid verkokerd werkten, wordt nu samengewerkt. Als overheid moeten we laten zien dat we verder kunnen denken dan onze eigen kerktoren. Niet alleen de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs is belangrijk, ook de samenwerking tussen regio´s. Wij hebben een fantastische regio en dat moeten we uitdragen. We zijn in Limburg veel te bescheiden.”
Gouverneur Bovens onderstreepte Waajens gevoelens. Bovens nam premier Rutte dit voorjaar mee naar vier Limburgse MKB-bedrijven, waaronder Adams Muziekcentrale in Ittervoort. “Deze instrumentenmaker wist hem te imponeren. Rutte’s verbazing was groot toen bleek dat Adams 98% van zijn instrumenten exporteert.” Volgens Bovens ontwikkelen ook de logistieke sector en de maakindustrie zich voorspoedig. “De premier was vooral onder de indruk van de triple helix-samenwerking. Daarin loopt Limburg samen met Brainport op nationaal vlak voorop. Dat besef begint ook in Den Haag in te dalen.”
Geen van de O’s kan de kar alleen trekken, aldus de gouverneur. “Ook de provincie zoekt partners, reikt de hand, moedigt aan, faciliteert, deelt kennis en informatie en committeert zich zoals we dat ook van onze partners verwachten. De ondernemers en de knappe koppen slaan de handen aan de ploeg. Maar dat betekent niet dat wij de ‘flappentap aan de Limburglaan’ zijn.”

“De regio is financieel sterk”, aldus Henk van Houtum, ambassadeur van Keyport 2020. “Onderzoek van Rabobank wijst uit dat Keyport 2020 de tweede sterkste regio van Nederland is. Het MKB is in staat waarde te creëren en staat er financieel gezond voor. Maar er is nog werk aan de winkel als het op innoveren aankomt.”
Volgens Van Houtum leert ander onderzoek dat Keyport 2020 binnen de Brainport 2020-regio tweede staat qua groei van het bruto regionale product door een sterke maakindustrie en agribusiness, zowel qua toegevoegde waarde als in het creëren van banen. “Daarop zullen we in de komende jaren meer focus leggen.”

Wat is Keyport 2020?

  • Keyport 2020 is de samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs (triple helix).
  • Keyport 2020 is verbinder en aanjager en faciliteert activiteiten en ontwikkelingen die vooral het bedrijfsleven helpen om te groeien en de concurrentiepositie te versterken.
  • Keyport 2020 is de samenwerking tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten – Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert, de Brabantse gemeente Cranendonck, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen. Deze partijen slaan de handen ineen om de economische structuur van de regio duurzaam te versterken en het vestigingsklimaat te verbeteren onder één noemer: Keyport 2020.
  • Keyport 2020 maakt deel uit van Brainport 2020 waarin zes triple helix regio’s samenwerken en krachten bundelen.

 

Kracht in regio’s
Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact, was onder de indruk van de samenwerking binnen Keyport 2020: “Ik denk dat hier het antwoord ligt waar veel regio’s naar op zoek zijn. Maar waarom weet men dat in Nederland niet?” Volgens Terpstra zit de kracht van de regio in het begrip dat samenwerken het nieuwe concurreren is. “Klassieke concurrentie en grenzen vallen weg. In dat licht is de kracht van de triple helix groot.”
Terpstra was verrast te constateren dat het eigenaarschap op techniekvlak vele malen groter is dan hij dacht. “Velen zijn doordrongen van het feit dat Nederland afhankelijk is van technologie. Ze is de backbone van onze toekomstige welvaart. Het is niet toevallig dat de OESO en Europa belangstelling hebben voor wat er in de regio gebeurt en aangejaagd wordt. Ook Den Haag ziet steeds meer in dat de kracht van Nederland in de regio’s zit.”

Aan het slot van een aansprekend en dynamisch programma overhandigde Terpstra in het kader van het techniekplan Noord- en Midden-Limburg een cheque van 75.000 euro aan Tjeu van de Laar van ROC Gilde en Marianne van Wegberg van LVO Weert ter ondersteuning van projecten die techniek promoten binnen het onderwijs. Aansluitend konden alle bezoekers een kijkje nemen op de beurs waar partners en projecten van Keyport 2020 zich presenteerden, waaronder MakeTechPlatform, Limburg Magnet, Limburg Makers, Evolva werkplekleren, Netwerkstructuur Techniek, GreenBrains, Silver, Interreg, MKB Midden-Limburg en VVV Midden-Limburg.

Wat kan Keyport 2020 voor u betekenen?

 

Wilt u meer weten?

 

Keyport 2020 helpt bij succesvol ondernemen
Keyport 2020 is geen subsidieloket, maar heeft wel mogelijkheden -zowel financieel als door zijn netwerken- om bedrijven te helpen hun ideeën verder uit te werken en ten uitvoer te brengen. Bedrijven zijn leading. Keyport faciliteert door verbindingen te leggen, kennis te ontsluiten, juiste partners te zoeken, financiële middelen ter beschikking te stellen of mee te helpen middelen aan te boren.
Samenwerking heeft o.a. geleid tot het mede vormgeven van het Techniekpact. Dat heeft tot doel dat het bedrijfsleven in de regio in de toekomst voldoende technisch geschoold personeel kan vinden. Keyport 2020 ondersteunt projecten zoals Limburg Magnet en Netwerkstructuur Techniekketen die bijdragen aan een hogere instroom van leerlingen en studenten in technische opleidingen, een betere aansluiting van de kennis van de studenten op de (toekomstige) behoefte van het bedrijfsleven en het vinden van goed geschoold personeel.

In de agribusiness helpt Keyport 2020 ondernemers bij het oplossen van innovatievragen, o.a. door het ter beschikking stellen van vouchers waarmee zij kennis kunnen inkopen. Ondernemers uit Keyport 2020 kunnen daarnaast deelnemen aan de Limburgse Versnellingstafels waar ze met hulp van andere ondernemers ideeën uitwerken. Ze kunnen eveneens aansluiten bij ondernemers die de hulp inroepen van ondernemers. Programmamanager Ton Hagelstein: “Keyport 2020 initieert en ondersteunt bij het ontwikkelen van projecten die de regio versterken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook projecten in de zorg en projecten gericht op duurzaamheid. Zulke projecten leiden tot investeringen in de regio, en dat leidt weer tot meer werkgelegenheid.” Daarnaast draagt Keyport 2020 de zorg voor een aantrekkelijke regio met een goed vestigingsklimaat. “Dat betekent dat er op vele fronten geschakeld moet worden: goede onderwijsinfrastructuur, goede bereikbaarheid, goed woningaanbod en een goed cultureel aanbod”, aldus Hagelstein. “Dat kunnen we niet alleen, maar enkel door samen met andere betrokkenen de handen ineen te slaan en te zorgen voor een verbeterd vestigingsklimaat. Het project Holland Expat Center South is een project dat hier goed op aansluit. We zorgen voor een warm welkom van kenniswerkers op MBO, HBO, WO-niveau en helpen ondernemers die deze mensen volledig of voor een bepaalde tijd in dienst nemen.”