Ontdek, verwonder en geniet in GrensPark Kempen~Broek

Meer dan 60.000 automobilisten rijden iedere dag over de A2 bij Weert. Daar zien ze nu een bruin bord met een libel en een edelhert. Ze zijn in het GrensPark Kempen~Broek. Steeds meer toeristen weten het gebied te vinden en roemen het voor zijn natuur en cultuurhistorie. Nieuwe natuurgebieden zijn vrij toegankelijk en via knooppunten maken fietsers, wandelaars en ruiters eindeloze tochten door het mooie landschap.

Ontdek, verwonder  en geniet in GrensPark Kempen~Broek - kanoAl meer dan twintig jaar wordt er in het GrensPark Kempen~Broek gewerkt aan de versterking van natuur en recreatie. Met de gebiedsontwikkeling in het Kempen~Broek die ARK in opdracht van de Provincie Limburg realiseert, worden nieuwe stappen gezet om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water in het gebied beter vast te houden. Mens en natuur kunnen daardoor in Kempen~Broek heerlijk genieten van kraakheldere beekjes en plassen.

Niet alleen de natuur, maar ook recreatie, landbouw en waterbeheer profiteren van de maatregelen in Kempen~Broek. Grote natuurgebieden kunnen miljoenen aan inkomsten genereren. Recreatie, toerisme en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen zorgen voor een sterke lokale economie.

Ontdek, verwonder  en geniet in GrensPark Kempen~Broek - boswandelingHet zeer gevarieerde landschap van Kempen~Broek is een van de libellenrijkste gebieden van de Benelux.
Je treft er honderden kilometers aan gemarkeerde wandel-, fiets, mountainbike- en ruiterroutes aan.
Vijf bezoekersonthalen vormen het ideale vertrekpunt voor uitstapjes in het Kempen~Broek, zoals de Daatjeshoeve in Nederweert, de Smeetshoeve en Luysmolen in Bocholt, de Mariahof in Bree en Woutershof in Kinrooi. De Pollismolen in Opitter en het Natuur- en Milieucentrum bij de IJzeren Man in Weert vormen de twee toegangspoorten tot het uitgestrekte natuurgebied. De mooie nieuwe brochure over het Kempen~Broek biedt ondernemers een goede gelegenheid recreanten en toeristen met Kempen~Broek bekend te maken.
Bezoekers kunnen de brochure ook afhalen bij de poorten en de onthalen. Deze kan ook worden gedownload. Zie www.ark.eu

Vier gebieden
Belangrijke gebieden binnen Kempen~Broek zijn het Wijffelterbroek en Smeetshof, Laurabossen en Kettingdijk, Loozerheide en het Weerterbos.
Grote delen van het Wijffelterbroek zijn de afgelopen jaren van gedaante veranderd. Intensieve landbouw maakte plaats voor ruige natuur. Het resultaat is een jong natuurgebied waar talloze bijzondere dieren en planten terugkeerden. Vochtige graslanden kleuren weer roze van de echte koekoeksbloemen. In de door Taurossen begraasde graslanden broeden weer steltlopers zoals wulp en kievit.

Wie in het Wijffelterbroek de grens oversteekt komt in het Belgische Smeetshof. Natuurpunt werkt hier aan ontwikkeling van natuur. In 2014 deden Natuurpunt in samenwerking met ARK een belangrijke aankoop op de grens. De laatste landbouwgronden werden gekocht van de familie Ooms, waardoor de noodzaak van waterstandregulatie verdwenen is en waterstand in het gebied weer kan stijgen.

Smeetshof en Wijffelterbroek zijn goed toegankelijk via een netwerk van wegen en wandelpaden. Goede startpunten zijn de Smeetshoeve aan de Smeetshofweg in Bocholt of het Vosseven aan de Lochtstraat in Stramproy.

Laurabossen en Kettingdijk
De door Taurossen begraasde Laurabossen liggen centraal in het Nederlandse deel van het Kempen~Broek. Iets meer dan een eeuw geleden bestond een groot deel van het gebied uit heide die daarna beplant werd met grove dennen. Het dennenbos wordt langzaam omgevormd naar een bos met meer loofhout en open stukjes heide. In het gebied leven bijzondere soorten zoals kruisbek, nachtzwaluw en veldkrekel.
In het kletsnatte gebied Kettingdijk werken Natuurmonumenten en ARK aan de terugkeer van het moeras. Bijzondere soorten die er nu nog zeldzaam zijn zoals de bever, kleine ijsvogelvlinder en grote weerschijnvlinder, krijgen straks een groter leefgebied. En misschien wordt het gebied wel een pleisterplaats of zelfs broedgebied voor kraanvogels. Vooralsnog is het gebied alleen op wegen en paden toegankelijk.

Kempen~Broek heeft…

  • Oppervlakte 25.000 ha
  • Honderden kilometers aan wandel-, fiets, mountainbike en ruiterroutes
  • 7 bezoekersonthalen
  • 2 langeafstandswandelingen:
    GrensPark Kempen~Broek (104 km)
    en Graaf van Hornepad (97 km)

 

Loozerheide
De Loozerheide is een bijzonder gebied tussen Weert en Budel-Dorplein. Van oorsprong was het een grotendeels nat gebied met vochtige heide en vennen. Tot voor kort was een groot deel van het gebied te droog. Dankzij uitruil van de laatste agrarische grond en overdracht van gronden van Defensie hoeft de Loozerheide niet langer te worden ontwaterd. Om de natte natuur terug te laten keren zijn bijna alle populieren gekapt. Van de voormalige akkers werd de bovenste laag voedselrijke landbouwgrond afgegraven. Zo keren de natte laagtes, die er vroeger ook waren, weer terug.
Door vernatting en begrazing door halfwilde runderen en paarden ontstaat er een grote variatie in hoge en lage begroeiingen en een afwisseling van kletsnat en gortdroog grasland. De Loozerheide is nu al een bijzonder soortenrijk gebied. In de toekomst wordt het gebied nog spectaculairder.
De Loozerheide is vrij toegankelijk. Houd wel afstand tot de runderen en paarden in het gebied. Struinen kan, maar zorg er voor dat je niet wegzakt in het moeras…

Kempen~Broek nodigt uit…

Op zaterdag 4 juli organiseert ARK een libellen-excursie op de Loozerheide. In het Kempen~Broek leeft het grootste aantal verschillende soorten libellen van Vlaanderen en Nederland. Ga mee en
ontdek de bijzondere libellen die hier in grote aan-tallen leven. Er kunnen maximaal 25 personen mee.
Zondag 4 oktober organiseren ARK Natuurontwikkeling en Landschap vzw een unieke kanosafari over de Tungelroyse Beek in het GrensPark Kempen~Broek. Het is een uitdagende manier om de natuur van het Kempen~Broek op een andere manier te ontdekken.
Voor meer informatie en inschrijving zie www.ark.eu

Op zoek naar een unieke teambuilding-activiteit voor uw medewerkers?
Doe de GrensParkSchattentocht met GPS. De deelnemers worden in groepen ingedeeld en gaan in competitie met elkaar. Wie de beste score haalt, gaat als eerste op zoek naar de schat.

Klimaatbuffer Weerterbos
In het project Klimaatbuffer Weerterbos is gewerkt aan het vergroten van het vermogen van het bos om water langer vast te houden. Een natuurlijker Weerterbos draagt zo bij aan het verminderen van wateroverlast in Den Bosch en Eindhoven. Een deel van het huidige bos is veranderd in een meer natuurlijk bos, ontwateringsloten zijn afgedamd. Zo is een natuurlijke spons ontstaan die water vasthoudt in natte tijden en langer water levert in droge periodes.
Vanuit de wens van vele natuurorganisaties en overheden om edelherten hun plek in de vrije natuur terug te geven, leven sinds 2005 weer edelherten in het Weerterbos. Een spectaculair gezicht, vooral in de bronstperiode in het najaar. Het Weerterbos is vrij toegankelijk op wegen en paden.

www.ark.eu