Iedereen is welkom en alles is mogelijk
Bij Hostellerie Munten kan men zeven dagen per week terecht voor alles wat met gastronomie te maken heeft. Dat is vrij uitzonderlijk voor de regio Weert. Bovendien behoort catering op locatie ook tot de mogelijkheden. In principe wordt daarbij alles wat op de kaart staat, in huis gemaakt. “We kunnen veel faciliteren. Wat mogelijk is, daar voorzien we in. We zetten wensen graag om in een maatarrangement.”
25 jaar Hostellerie Munten
Het is alweer 25 jaar geleden dat de familie Munten in Weert in het oude kloostergebouw op de hoek van de Wilhelminasingel en de Beekstraat Hostellerie Munten oprichtte. In de afgelopen 25 jaar is continue gestreefd naar een toegankelijke horecalocatie voor iedereen, waarbij vernieuwende concepten niet uit de weg worden gegaan. “De ouderwetse gastvrijheid is gebleven”, vertellen Saadia Eddib en Rick Renders.
Zij namen in 2019 Hostellerie Munten over. Rick Renders: “Door onze overname bleef de Hostellerie toch een beetje in de familie. Mijn vader werkte op dat moment al ruim 40 jaar voor de familie Munten. Ik kende de Hostellerie dus goed.”
‘We halen niets bij een groothandel dat we in onze eigen omgeving kunnen krijgen’
Samen ondernemen
Saadia en Rick leren elkaar ruim tien jaar geleden kennen als ze beiden werkzaam zijn bij La Butte aux Bois in Lanaken. Ze weten al snel dat ze graag samen een horecaonderneming zouden willen overnemen of opzetten. Als Rick via zijn vader hoort dat er geen opvolging is voor Hostellerie Munten, zien hij en Saadia dit als een uitgelezen kans. “Het was de ideale mogelijkheid voor ons om onze gastronomische dromen en ideeën in kleinere setting waar te maken.” Al ruim vijf jaar zijn Saadia en Rick onderweg in de reis van hun gezamenlijk ondernemerschap. De twee kennen als kersverse ondernemers al pittige tijden. Niet lang na de overname breekt Covid-19 uit en moet de Hostellerie haar deuren sluiten. “Gelukkig hebben we ons daar samen echt wel goed doorheen geslagen. We hebben een hecht team dat bereid is met volharding en enthousiasme extra stappen te zetten als het nodig is.” Vastbesloten om van een onvoorziene situatie wat te maken, ontstaat op dat moment Delivery by Munten. Een bezorgconcept dat ook na de lockdown periode een tijd is voortgezet. Het is kenmerkend voor de ondernemersmentaliteit van Saadia en Rick. “We zien kansen in plaats van beren op de weg en proberen in elke situatie creatief te zijn. Toch wilden we, toen de maatschappij na de coronaperiode weer in beweging kwam, de focus eerst terugbrengen naar de authentieke situatie. We laten slapen, eten en drinken ongedwongen samenkomen op één locatie, de hele dag door.”
Diversiteit op alle vlakken
Hostellerie Munten is er voor iedereen, vanwege de diversiteit van het aanbod en de mogelijkheid om in diverse ruimten neer te strijken. “We maken geen onderscheid. Elke klant is ons even lief. Het maakt ons niet uit of je een kop koffie komt drinken met een huisgemaakt gebakje, eenvoudig wilt lunchen of een zes gangen diner wenst met premium wijnen.”
De Hostellerie heeft 14 hotelkamers, een wijnbar, een restaurant, een afsluitbare vergaderruimte, een terras aan de voorzijde en een tuinterras met buitenbar aan de achterzijde. “Gaandeweg hebben we de Hostellerie opgefrist, opgeknapt en er onze persoonlijke touch aan gegeven. De buitenbar is vorig jaar geplaatst. Het is een verrijking voor ons, voor onze medewerkers en voor onze gasten. De bar geeft extra sfeer en gemak in de zomerperiode.” De klanten van Hostellerie Munten zijn net zo divers als de mogelijkheden. “We hebben veel vaste gasten. Dit zijn particulieren, zakelijke gasten en zakelijke groepen. Ook profiteren we van het toerisme in de regio.”
Behoud en groei combineren
De afgelopen periode is er flink geïnvesteerd in de modernisering van de entourage en in digitalisering. “De tijd is nu voor ons rijp om aan onze zaak verder te bouwen en te groeien. Dat doen we samen met ons team en vanuit onze eigen expertises. We functioneren complementair, omdat we elkaar daarin volledig vrij laten.”
Saadia is een allround gastvrouw: “Ik ben in mijn element als gastvrouw. Mijn focus ligt op de mensen, vanaf het moment dat ze binnen lopen tot het moment dat ze vertrekken.” Rick heeft een breed takenpakket waar hij zich met plezier op stort. Zijn ogen sprankelen volop als hij vertelt over het assortiment aan wijnen: “Ik vertel het liefste over wijn. We bieden dan ook de meest uiteenlopende wijnen en wijnarrangementen aan. Wijn en spijs laten samenkomen, daar word ik gelukkig van.” Ze werken hiervoor samen met leveranciers uit de regio en kiezen streekproducten, zowel voor de menukaart, bistrokaart als de wijnkaart. “We halen niets bij een groothandel wat we in onze eigen omgeving kunnen krijgen. Daarom lopen we in ons aanbod ook bewust met de seizoenen mee. Asperges halen we bij de lokale boer en we werken nauw samen met Wijngoed Thorn voor de Limburgse wijnen.” Toch blijven de klassiekers populair. “De tournedos met truffeljus halen we waarschijnlijk nooit meer van de menukaart af.”
NAMEN Rick Renders, vinoloog en Saadia Eddib, gastvrouw. WONEN Hoewel ze eigenlijk een woning hebben in Herten, wordt die woning gebruikt door één van de twee dochters van Rick. Saadia en Rick wonen voornamelijk in de aan de Hostellerie Munten verbonden woning. Ze werken en leven zeven dagen in de week samen. PRIVÉ De uitjes en reizen staan in het teken van de Hostellerie met de focus op wijn en spijs. De partners redden het prima samen, ze zijn complementair in doen en laten.
Ook zakelijke gasten kunnen met al hun wensen bij Hostellerie Munten terecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Bedrijfsevenementen tot 200 personen;
- Een afsluitbare vergaderlocatie, verzorgd met lunch en/of diner;
- Een bedrijfsborrel in de stadstuin met buitenbar;
- Wijnproeverij met “bites”;
- Compleet verzorgde personeelsfeesten;
- Bedrijfscatering op locatie;
- Op maat gemaakte evenementen;
- Zes gangendiner met premium wijnarrangement.
In kleine of grote setting, alle wensen zijn bespreekbaar. Schroom niet om contact op te nemen met Saadia en Rick via info@hostelleriemunten.nl of +31 (0)495-531057.
TEKST: ELLEN KUPERS • FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL