‘In beweging en meer zichtbaar zijn’, dat vat kort en krachtig de huidige koers van Frencken samen. Met gevoel voor historie, behoud van topkwaliteit en oog voor een gezond en prettig werkklimaat, wordt hard gewerkt aan de groei van de sinds 1901 in Weert gevestigde producent van lijmen. De Weerter fabriek produceert een steeds uitgebreider assortiment aan hoogwaardige lijmproducten.

Weerter bedrijf met een bewogen historie
Voor de historie van Frencken grijpen we een heel stuk terug in de tijd. Deze is roerig en start in het jaar 1900. In dat jaar kopen de gebroeders Frencken het perceel aan de Houtstraat in Weert, alwaar ze in 1901, op de nu nog steeds kenmerkende plek aan het kanaal, hun bedrijf in lijmen oprichten. Niet lang na de oprichting treft in 1906 een allesvernietigende brand zowel de fabriek als het op het perceel gebouwde woonhuis van de directeur. De jaren daarna staan in het teken van de wederopbouw en voortzetting van de productie en verkoop van diverse soorten lijm. Ook de Tweede Wereldoorlog treft Frencken in negatieve zin met schade aan de fabriek. Van 1945 tot 1955 zijn er wederom veel inspanningen nodig om tot het herstel van de fabriek te komen. Tegelijkertijd wordt de aandacht gericht op de verbetering van het productieproces, de verkoop en de marketing. De focus ligt dan bij de nieuwe en opkomende doe-het-zelf markten. In 1964 wordt een nieuwe bedrijfshal in gebruik genomen met een compleet gemoderniseerde vulafdeling.

‘We hebben een visie ontwikkeld op basis waarvan de groei en vernieuwing gecontroleerd kan plaatsvinden’

Helaas treft het lot Frencken in 1975 opnieuw. Voor de tweede keer verwoest een brand een groot gedeelte van de fabriek en kantoorafdeling. Om de continuïteit te waarborgen neemt een Nederlands concern Frencken over. Grote investeringen in certificeringen en vergunningen ten spijt, blijkt een faillissement in 2009 toch onafwendbaar. De Belgische Holding Soudal N.V., gevestigd in Turnhout, Belgie, maakt in datzelfde jaar een snelle doorstart van Frencken mogelijk door een overname. Sindsdien wordt met succes gewerkt aan een stabiele organisatie. Frencken 2024 is een gezond, innovatief bedrijf waar alles in het werk gezet wordt om Frencken breder in de markt te positioneren.

Gecontroleerd vernieuwen en moderniseren
‘Onder de vlag van Soudal, heeft Frencken de ruimte gekregen om te moderniseren en te groeien’, vertelt Tom van Tiel, General Manager. ‘We hebben een visie ontwikkeld op basis waarvan de groei en vernieuwing gecontroleerd kan plaatsvinden. We kunnen het overzichtelijke en flexibele van Frencken combineren met de schaalgrootte van Soudal.’

‘Het mooie is dat we de mix hebben gevonden in het behouden van een stuk historie en het gebruiken van het wereldwijde netwerk van moederbedrijf Soudal. Zo kunnen we grootser denken, met behoud van goede kwaliteit’, vult Loek Burger, Operations Manager, aan. ‘Er is flink geïnvesteerd in het pand, het materieel en de onmisbare mensen die alles draaiende houden en meebouwen aan de nieuwe koers en groei van Frencken.’ Het nostalgische pand aan het kanaal heeft dan ook een zichtbare upgrade gekregen. ‘Het terrein is heringericht, zodat de vrachtwagens beter kunnen draaien en we hebben vernieuwingen aangebracht die het werken prettiger maken. Zo is in de fabriek het gehele afzuigsysteem vervangen en hebben we diverse nieuwe, innoverende en gedigitaliseerde, machines geplaatst. Deze moderne faciliteiten maken het werkklimaat gezonder en leuker.’

Lijm voor oude en nieuwe toepassingen
Tom van Tiel: ‘Frencken is op alle fronten in beweging. De overname van Soudal heeft ons een enorme boost gegeven. We zijn van oudsher bekend om onze lijm voor de houtindustrie. Inmiddels produceren we lijmen voor vele doeleinden en werken we gedreven aan het creëren van nieuwe afzetmarkten en vernieuwende lijmtoepassingen. Onze focus ligt dus momenteel op het verbreden van onze klantenkring en het blijven uitbreiden van ons assortiment aan lijmen. Daarbij letten we erop dat alles goed wordt afgestemd zodat de continuïteit van Frencken gewaarborgd blijft. Onlangs hebben we een nieuw concept kwalitatief hoogwaardige contactlijmen ontwikkeld. Dit concept is ontwikkeld om onze producten gemakkelijker, ergonomischer en sneller te verwerken. Het maakt het verlijmen van onder andere lichte bouwmaterialen gemakkelijker en beter. We hebben het dan bijvoorbeeld over isolatiemateriaal, bouwfolie en dampremmende folie.’

‘Er is flink geïnvesteerd in het pand, het materieel en de mensen die alles draaiende houden en meebouwen aan onze nieuwe koers en groei.’

Eigen medewerkers opleiden
Loek Burger: ‘Hoewel Soudal een groot bedrijf is met ontelbare vestigingen en medewerkers, zijn de onderlinge communicatielijnen kort. Er wordt vertrouwd op onze inbreng en we krijgen de vrijheid en mogelijkheid om nieuwe ideeën te realiseren. Zelf hou ik me het liefste bezig met mensen, processen en verbeteringen. We investeren veel en graag in het opleiden van alle medewerkers. Zo hebben we een eigen VAPRO-opleiding, waarbij je specifieke werkervaring opdoet die je je leven lang met je meeneemt. Alle facetten van het produceren van lijm komen aan bod in deze opleiding. Dat maakt het afwisselend, leuk en leerzaam.’

‘We kunnen het overzichtelijke en flexibele van Frencken combineren met de schaalgrootte van Soudal’

Rooskleurige toekomst
De blik op de toekomst van de heren is fris en optimistisch. ‘We weten heel goed waar we naartoe willen. We hebben een duidelijk doel voor ogen waar we samen naartoe werken. Dat doen we met consistente kleine stappen. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we de gestelde doelen verantwoord zullen bereiken. Voor ons ligt de basis voor gezonde groei en innovatie in een heldere en goede communicatie. Daar hebben we gaandeweg meer aandacht op gericht.’ ‘Alles klopt op dit moment om de beoogde groei te kunnen doorzetten’, besluiten ze samen.


Werken bij Frencken betekent werken bij een bedrijf met een gevestigde naam en in een plezierige en gezonde werkomgeving. Vooral in de fabriek zijn extra handen en collega’s die willen meedenken welkom. De dagdiensten en de modern ingerichte fabriek maken van werken bij Frencken een feestje. Wil je een echte bijdrage leveren aan een succesvolle toekomst vol innovatie, digitalisering en vooruitgang? Dan word je van harte uitgenodigd om open te solliciteren via administratie@frencken1901.nl.


www.frencken1901.nl

TEKST: ELLEN KUPERS • FOTOGRAFIE: IRENE VAN WEL