Haiko Sleumer (curatos Museum W) en wethouder Suzanne Winters (cultuur&binnenstad). Fotografie: Irene van Wel

Een jaar geleden, op dinsdag 3 mei, heropende Museum W haar deuren na een ingrijpende renovatie. Het museum sloeg een nieuwe inhoudelijke koers in met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie en een tentoonstellingsprogramma met eigentijdse kunst en design. Het programma ging van start met de bijzondere openingsexpositie Forever Endeavour van Job Smeets van Studio Job. Wereldwijd verschenen er diverse artikelen over het museum in tal van magazines. Het nieuwe museum trok het eerste jaar ruim 15.000 bezoekers, goed voor een culturele en economische impuls in Weert.

Wethouder Suzanne Winters (cultuur en binnenstad): “Het vernieuwde Museum W is een aanwinst voor Weert geworden, met zijn opvallende gouden gevel (een ontwerp van Maurice Mentjens) en de ligging in het hart van het centrum. Dat het gebouw een blikvanger is, wordt ook onderstreept met een eervolle vermelding als een van de beste architectonische projecten van 2022 door Archello; hét internationale platform voor architectuur en design.” Na de opening kreeg het museum veel publiciteit in de toerisme en lifestylebranche en culturele-, architectuur- en designmedia in zowel binnen- als buitenland. “Zo beleefde Museum W een vliegende start en trekken we nog steeds meer bezoekers aan”, zegt curator Haiko SleumerHij is verantwoordelijk voor het creëren van de wisselende tentoonstellingen. “Het tentoonstellingsplan steunt nu op drie pijlers: een vaste collectieopstelling op de twee bovenste verdiepingen, twee wisselende tentoonstellingen per jaar en buitenexposities in de stad. Alle drie gaan ze uit van dezelfde vraag: hoe ben ik als mens gevormd? Een tocht door het museum is als het bewandelen van je levenspad.” Sinds de heropening is het museum volgens Sleumer voor een breder publiek toegankelijk. “Het is mijn ambitie om bijzondere (groeps-)tentoonstellingen samen te stellen die bezoekers uit Nederland en België naar Weert trekken.”

‘Museum W beleefde een vliegende start na heropening en trekt nog steeds meer bezoekers aan’

Profijt ondernemers binnenstad
De grootste doelgroep van Museum W bestaat uit de 1,4 miljoen museumjaarkaarthouders in Nederland. “Het aantal kaarthouders is het afgelopen jaar enorm gegroeid en onder jongeren zelfs verdubbeld”, vertelt Sleumer. “De kaarthouders zijn een potentiële groep bezoekers voor ons museum, naast kunst- en cultuurliefhebbers, scholen en ons regionale publiek.” Het afgelopen jaar trok Museum W veel bezoekers aan uit het hele land. De meeste bezoekers komen uit Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. “Daar profiteren ondernemers uit de binnenstad ook van”, zegt wethouder Winters. “Bezoekers maken er een dagje uit van en willen naast het museumbezoek ergens lunchen, dineren, winkelen of zelfs overnachten. Zij worden vanuit het museum doorverwezen naar de binnenstad voor deze activiteiten. Hiervoor zoekt het museum ook samenwerking met ondernemers en andere culturele instellingen, bijvoorbeeld in de vorm van speciale voorstellingen, acties en arrangementen.”

Een huis vol verhalen
Museum W is een huis vol verhalen, met als fundament de rijke regionale en religieuze collectie en de waardevolle kennis daarover. Het museum wordt als museale organisatie gerund door vijf medewerkers en zo’n vijftig vrijwilligers. “We zijn heel blij met het aantal helpende mensen in tijden waarin het bijzonder lastig is vrijwilligers te vinden”, zegt curator Sleumer. “De vrijwilligers zijn allen erg begaan met Museum W, dat is mooi om te zien. Samen hebben zij het doel om Museum W nog beter op de kaart te zetten.”

Het museum ontvangt op maandagen samenwerkingspartners, zoals het Huis voor de Kunsten Limburg en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Met deze vergaderingen en meetings worden cultuurliefhebbers uitgenodigd om Weert te komen ontdekken. “Ook bijzonder is de mogelijkheid om te kunnen trouwen in de prachtige Raadzaal in het museum”, zegt Sleumer. Daarnaast zijn er tijdens openingstijden rondleidingen op maat mogelijk. Een groepsrondleiding bij de collectiepresentatie of de tijdelijke tentoonstelling biedt nieuwe en verrassende invalshoeken. De rondleidingen duren circa 1 uur.

Toekomst
De nieuwe wisselexpositie van Frans Franciscus is vanaf 13 mei te zien. Sleumer: “Hij creëert overweldigende kunst waarbij hij inspeelt op maatschappelijke thema’s. De schilderijen van Franciscus zijn geïnspireerd op Bijbelse verhalen en mythologie. Maar hij verwerkt ook hedendaagse thema’s als ongelijkheid, geweld en racisme in zijn kunstwerken. We verwachten dat deze tentoonstelling veel bezoekers trekt.” Daarnaast zet Museum W in op ‘publieksactiviteiten’, zoals Sleumer ze noemt. “Denk aan live-interviews met de kunstenaars in het museum, waarbij het publiek vragen kan stellen aan de kunstenaars. Deze interviews kunnen later bijvoorbeeld verwerkt worden als podcast. Met landelijk bekende kunstenaars bereiken we een groter en breder publiek. Zo hopen we meer bezoekers uit de rest van het land te bereiken.”

Kunst en cultuur maakt een stad compleet
Volgens wethouder Winters houden kunst en cultuur de stad aantrekkelijk en levendig. Bovendien zorgen kunst en cultuur ervoor dat we ons als maatschappij kunnen blijven ontwikkelen en vernieuwen. “Museum W heeft een sociaal maatschappelijke, culturele, educatieve, verbindende en economische waarde”, vertelt Winters. “Een museum is een belangrijke vestigingsfactor voor het bedrijfsleven. Voor veel mensen is een museum, net als bijvoorbeeld een theater, een voorziening die hun woon- of werkplaats aantrekkelijker maakt. Dit maakt Museum W een waardige toevoeging voor Weert als centrumgemeente waar we trots op mogen zijn. Het bekleedt een mooie plek in het brede culturele aanbod en is daarmee een uithangbord voor Weert.”

NAAM Haiko Sleumer FUNCTIE Curator Museum W GEBOREN OP op 5 februari 1993 WOONT IN Weert STUDIE Vormgeving aan de Tilburgse kunstacademie en kunstgeschiedenis aan Universiteit Utrecht WERKT EERDER in Museum De Pont, Willem Twee Kunstruimte en het Van Abbemuseum. Daarnaast heeft hij lesgegeven aan Avans Hogeschool, Universiteit Utrecht en Fontys Hogescholen LID VAN de redactie van kunsttijdschrift Tubelight FAVORIETE KUNSTWERK in Museum W het schilderij van Jan Tullemans dat hij maakte na de dood van zijn vrouw

Adagio Violente op pelgrimage met Frans Franciscus

Museum W in Weert presenteert een solotentoonstelling met werk van kunstenaar Frans Franciscus. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, keramiek en fotografie. Het werk spreekt aan, is scherp, maatschappelijk relevant en soms humoristisch. Franciscus laat zich inspireren door klassieke Europese schilders zoals Caravaggio en Rubens, maar ook door de mythologie en de Bijbel. Vervolgens geeft hij aan deze bekende thema’s en composities een hedendaagse draai. Van 13 mei t/m 29 oktober 2023, Museum W, Meikoel 2, Weert.