Industrieel erfgoed, spanten voormalige loods houthandel Scheijmans

Op 29 januari 2020 werd de sleutel van de voorburcht van kasteel Nijenborgh officieel overgedragen aan de gemeente Weert. De familie Scheijmans kocht in 1923 het kasteel aan en vestigde op de voormalige voorburcht een houthandel. September 2017 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in tot aankoop van het terrein wat nu is omgevormd tot kasteelpark.

In juli 2021 zijn archeologen gestart met onderzoek naar de voorburcht. Tegelijkertijd werd er een nieuw park aangelegd. Op 5 en 6 juni 2022 werd op de voorhof het ruiterstandbeeld van Filips van Montmorency onthuld en werd het kasteelpark officieel geopend. in de afgelopen maanden werd de 16de eeuwse kasteelpoort geconsolideerd en in de afgelopen week werd een deel van de spanten van de voormalige houthandel herplaatst.

Industrieel erfgoed
In 1918 vestigde Mathieu Scheijmans (1884-1963) een houthandel aan de Wilhelminasingel in Weert. In 1923 kocht hij het kasteel op de Biest om daar de houthandel te vestigen. De eerste houten loods verhuisde mee en werd herbouwd. In de loop van de jaren verschenen er op het terrein meer loodsen voor de opslag van het hout. Als blijvende herinnering aan dit industrieel erfgoed zijn de (ingekorte) spanten van een deel van een houtopslagloods herplaatst. De verwachting is dat op termijn klimplanten de spanten gaan begroeien.

Busstation Heerlen