Op de basisschool, middelbare school en de vervolgkeuze die je daarna maakt; in je leven verslind je heel wat studieboeken. Gelukkig ben je nooit te oud om nieuwe dingen te leren en te studeren en tegenwoordig wordt het zelfs door de overheid aangespoord om nieuwe cursussen en opleidingen te volgen. Zo had jij vroeger misschien wel nooit verwacht dat jij op je veertigste nog zou beginnen aan een cursus of studie; het is tegenwoordig allemaal heel normaal! Maar al die leerstof en studieboeken eisen een hoop concentratie en motivatie, en het gebeurt vaak zat dat deze ver te zoeken is. Gelukkig zijn er een hoop tips & tricks om deze concentratie op te krikken; lees snel met ons mee!

Creëer een studieplek
Wanneer jouw dagen weer volledig, of gedeeltelijk, gevuld zullen worden met het doorbladeren en samenvatten van studieboeken, is het verstandig om een goede werkplek voor jezelf te creëren. Zorg ervoor dat deze studieplek op een andere plek is dan de plek waar je normaal jouw tijd in het huis doorbrengt. Idealistisch gezien, zou een aparte kamer om te studeren perfect zijn; echter heeft niet iedereen doodleuk een extra kamer vrij. Als je toch graag een andere plek dan je woonkamer opzoekt, kun je bijvoorbeeld in de openbare bibliotheek werken, of naar een plaatselijke koffietent gaan! Zo neem je je leerstof lekker met je mee, en als je weer thuiskomt na een dag studeren betekent dit ook dat je iets voor jezelf mag doen; een perfecte combinatie!

Consistentie in geuren
Wist je dat… een consistente geur in huis jouw concentratie en leervermogen kan verbeteren? Er is ooit onderzoek gedaan naar de invloeden van geuren op de studiecapaciteit; het blijkt dat mensen die meerdere dagen blootgesteld worden aan dezelfde geur een betere concentratie krijgen en dat hun kortetermijngeheugen beter werkt. Dus hup, bloemen bestellen, kaarsje aan, en studeren maar!

Zelf je samenvattingen maken
Hoe verleidelijk het ook is om met één druk op de knop te beschikken over goede samenvattingen, is het voor jouw concentratie niet het beste wat je kan doen. Wanneer je ervoor kiest om zelf de samenvattingen te maken, zit je veel meer in de lesstof. Je weet beter wat je nou eigenlijk aan het studeren bent en je zal merken dat dit invloed heeft op jouw concentratieniveau. Wist je dat je van veel boeken een E-book kan downloaden? Via een E-book kan je eerst alles doorlezen en online markeren, en daarna alle belangrijke gemarkeerde informatie noteren in een document! Zo ga je stapsgewijs te werk en doe je niet alles in één keer; ook weer een goede voor je concentratie!