Fotografie: Irene van Wel

Ondernemend zijn, aan je gezondheid werken, plezier op de fiets hebben, iets terug- doen voor de lokale gemeenschap. Dat is stichting Fietsende Ondernemers (FO), achttien jaar geleden opgericht om ouders met meervoudig gehandicapte kinderen te helpen. Inmiddels hebben de Fietsende Ondernemers tientallen lokale doelen met donaties gesteund. Welke ondernemers (m/v) spreekt dit ook aan?

Door Maikel Deben

‘We zijn begonnen met 25 enthousiaste ondernemers, maar dat aantal is gedaald naar 18: medische redenen, gestopt met de zaak, te weinig tijd… We zoeken uitbreiding’, bekent voorzitter Henk Wildeman van Ergox Vacuüm Systems. ‘Met meer leden kunnen we meer lokale doelen steunen. Doelen die elders buiten de boot vallen. Dat is ons uitgangspunt: we steunen projecten die niet voor ‘gewone’ subsidies in aanmerking komen. De leden kiezen de doelen zelf.’

Uitreiking van een van de waardecheques aan Hofje het Genietschap.

Voor iedereen mogelijk
Je hoeft geen ‘klasbak’ te zijn om mee te rijden. ‘In de oorspronkelijke groep van 25 zaten geoefende renners, maar ook ondernemers die nog een racefiets moesten aanschaffen. De groep was en is altijd heel gemengd gebleven’, aldus de voorzitter, die ook vrouwelijke ondernemers welkom heet.

Voor Henk van Wel van Hoeberechts Advocaten is de fysieke conditie een belangrijke drijfveer. ‘Zonder FO was die een stuk minder. De heuvels in Zuid-Limburg en de Ardennen zijn altijd een uitdaging. Maar je hoeft zeker geen fanatieke wielrenner te zijn. Anders had ik dit niet bijna vijftien jaar volgehouden.’ Maar ook belangrijk: ‘Zonder Fietsende Ondernemers had ik veel natuurschoon in Nederland en België gemist. Je komt in gebieden waar je anders nooit komt.’

Henk van Wel: ‘Het lekkerste biertje van ieder jaar drink ik na afloop van de tocht, met de sterke verhalen van onderweg.’

Zakelijk en persoonlijk waardevol
Maatschappelijk commitment en plezier vormen de basis, maar ook zakelijk is deelname waardevol, vinden de leden. Het is een netwerk met saamhorigheid. ‘De FO heeft me goede vriendschappen bezorgd met gelijkgestemden qua hobby, maar ook qua levensinvulling’, vindt Jos van der Linden van Crowe Foederer. ‘Op de fiets leer je mensen op een andere manier kennen dan bij een vergadering of borrel. Je voelt je thuis onder mensen die een beetje dezelfde visie op taken in het arbeidzame leven hebben. En het is mooi om het aangename van je hobby te verenigen met een maatschappelijk nuttige invulling.’

André Versteegen van Duurzaam Bouwadvies Limburg houdt van de sportieve uitdaging. ‘En het is fijn dat veel leden een steentje bijdragen aan de organisatie, alles goed georganiseerd is en de persoonlijke voorbereiding toch vrijblijvend is. De verplichtingen zijn minimaal, het rendement is groot.’

Deelname Sponsorrit 2022

Vanaf april 2022 om de twee à drie weken een oefentocht. Afstanden 60 – 130 km. Iedere donderdag van 19.00 – 21.00 uur trainingsrit. Deelname is vrijblijvend. Sponsorrit 2022 (350 km) op vrijdag 2 en zaterdag 3 september. Sponsorbedrag 350 euro, excl. kleding en ravitaillering. Meer info? Stuur dan een e-mail naar de secretaris van FO: maikel.deben@wyo.nl.