Vindingrijke ondernemers in Limburg kunnen dit jaar opnieuw meedingen voor de zogeheten Limburg en Co InnovAward, een geldprijs van € 30.000,- van Limburg & Co, een initiatief van de Provincie Limburg. Vanaf woensdag 1 februari kan hiervoor worden ingeschreven.

De Limburg en Co InnovAward moet ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren tot echte innovaties van producten of diensten en het liefst in samenwerking met andere ondernemers.

Limburg & Co
Limburg & Co is gekoppeld aan de Brightland campussen. ,,Dat wil zeker niet zeggen dat alleen bedrijven van de campussen kunnen meedoen, “zegt gedeputeerde Twan Beurskens (economie en kennisinfrastructuur). ,,We roepen nadrukkelijk alle bedrijven op die werkzaam zijn in agro & food, logistiek, chemie, materialen, smart (ict) services, medische technologie en life sciences om mee te doen. Belangrijke voorwaarde is dat het gaat om een echte innovatie.”

Inzendingen worden in twee ronden getoetst. Er zijn vooraf bepaalde criteria en parameters. Deze staan uitgebreid vermeld op de site www.limburgenco.nl. Uit het aantal inzendingen worden per categorie maximaal 5 bedrijven geselecteerd, die vervolgens weer beoordeeld worden door een jury onder voorzitterschap van gedeputeerde Beurskens. De jury bezoekt ook alle projecten om ter plekke de innovatie te bekijken en te analyseren.

InnovAward
In 2013 waren er 57 inzendingen voor de Limburg en Co InnovAward en in 2015 75. In totaal hebben elf ondernemers de prijs in de wacht gesleept. Een van de winnaars in 2015 was Black Bear Carbon die samen met Rubber Maal Industrie Limburg (Rumal) een concept heeft bedacht om grondstoffen (granulaat) uit versleten autobanden te herwinnen en opnieuw te gebruiken. Jan van de Brand van Rumal kijkt er als volgt op terug: “Behalve een geldprijs, heeft de InnovAward het circulaire overdenken binnen onze branche tamelijk gestimuleerd en een gedachtewisseling op gang gebracht betreffende de herverwerking van auto- en vrachtwagenbanden tot hoogwaardige grondstoffen uit afgedankte banden. De pyrolyse lijn, waarmee we de InnovAward hebben gewonnen, is inmiddels compleet gebouwd en bevindt zich momenteel in de opstart fase. In de loop van 2017 hopen we de pyrolyse lijn volledig in productie te kunnen nemen. ”

Bedrijven kunnen inschrijven in drie categorieën. Ondernemingen met: 0-10 werknemers, 10-50 werknemers en meer dan 50 werknemers. Per categorie ontvangt de winnaar: € 30.000,-. De prijswinnaars worden op 15 december van dit jaar bekend gemaakt.