Om klanten op maat te kunnen blijven bedienen, beweegt Van Houtert Accountants & Belastingadviseurs altijd met de markt mee. Een trend is dat steeds meer bedrijven over de landsgrenzen heen ondernemen. En daar zijn andere regels van toepassing. Uit de behoefte aan grensoverschrijdend advies en onder­steuning is een unieke samenwerking ontstaan.

Voordat Wally van Houtert de samenwerking uit de doeken doet, wil hij eerst een andere mooie ontwikkeling binnen het bedrijf aanstippen. “Colosseum Accountants, waar Van Houtert Accountants & Belastingadviseurs deel van uitmaakt, is per 1 december verhuisd van Almere naar Blaricum. De reden is dat daar veel van onze klanten gevestigd zijn. Het geeft ons een extra boost om dichtbij de klant te zijn.”

Groeien over grens
In de vijftien jaar dat het bedrijf bestaat, heeft Wally een uitgebreide, diverse klantenkring opgebouwd. In totaal heeft de register belastingadviseur een klantenbestand dat bestaat uit vermogende particulieren, handels- en productieondernemingen, be­oefenaars van vrije beroepen, holdings en dochterondernemingen van internationale bedrijven. Door het persoonlijke contact dat Wally met hen onderhoudt, weet hij precies wat er speelt. Wally: “Steeds meer ondernemers kiezen ervoor hun bedrijf door te laten groeien over de grens. Dat brengt me bij de tweede ontwikkeling: om die groep ondernemers direct te kunnen ondersteunen, zijn we een samenwerking aangegaan met Kurt Schrooten van het ­Belgische Schrooten Accountants.” Kurt: “In de huidige maatschappij is grens­o­verschrijdend advies niet meer weg te denken. Het kantoor van Wally wordt kort bij de grens met België met dezelfde problematiek geconfronteerd als ons kantoor in Oost-Vlaanderen. Namelijk dat ondernemers die over de grens zakendoen ter plaatse moeten vaststellen dat er zeer verschillende regels op diverse vlakken van toepassing zijn.”

Gezamenlijk aan tafel
Het voordeel van onze samenwerking is dat klanten niet bij twee kantoren hun verhaal hoeven te doen. Daardoor verliezen zowel de ondernemer als accountant geen kostbare tijd. Het dossier kan vanuit één kantoor, dat de naam Van Houtert Schrooten Accountants draagt, worden beheerd. Dat levert een zo optimaal mogelijk resultaat op voor de klanten. Wally: “Veel Belgen weten bijvoorbeeld niet dat er in Nederland een deelnemingsvrijstelling bestaat waardoor de winst die eerder belast is bij een dochtermaatschappij niet nog een keer wordt belast bij de moedermaatschappij. In België heb je altijd te maken met heffingen. Nederland is het enige land in Europa waar de deelnemingsvrijstelling geldt.”

Advies
Het is niet toevallig dat ze een samenwerkingsverband zijn gestart. Kurt en Wally vinden elkaar in de manier waarop zij hun accountantskantoren runnen. Kurt: “Het gaat over veel meer dan jaarrekeningen en administratie. We moeten de ondernemer met raad en daad bijstaan bij de ontplooiing van zijn onderneming. Zo kunnen we een echte meerwaarde zijn voor ons cliënteel.” Wally: “Advies geven is het belangrijkste. Je moet naast de ondernemer durven zitten. En dan niet achteraf zeggen wat hij had moeten doen, maar proactief. De kracht van Van Houtert is dat we geen bestuurslagen of tussenlagen hebben en daardoor altijd direct contact met de klanten hebben. Als een klant om advies vraagt, hoeft hij daar geen weken op te wachten.” Van Houtert Accountants & Belastingadviseurs werkt uitsluitend met hoogopgeleide professionals. “Onze multi-professionele organisatie bestaat uit registeraccountants en fiscaal-juristen. Mijn dochter Birgit is meester in de rechten (mr.) en ook werkzaam binnen het bedrijf. We hebben dus enorm veel kennis en ervaring in huis. Dat in combinatie met de korte lijntjes maakt ons een betrouwbare partner voor bedrijven.”

www.vhab.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge