Familiebedrijf Happy Ei uit Nederweert mag zich de komende twee jaar de meest Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemer (MVO) van Midden-Limburg noemen. De kippen scharrelen rond, het voer wordt in eigen beheer verbouwd, de mest omgezet in bodemvoeding en zonnepanelen wekken energie op. Broers Henk en Marc Stals ondernemen met groot respect en aandacht voor de omgeving.

De oprichter van het familiebedrijf, Lei, is 74 en helpt nog elke dag actief mee op het bedrijf. Of dat door de kakelverse eitjes komt? “Waarschijnlijk wel, want onze eieren zijn bijzonder smaakvol en bevatten veel voedingsstoffen. Dat komt mede door het voer dat wij zelf bereiden, wat we onze kippen dagelijks voorgeschotelen”, zegt zoon Henk Stals. Samen met zijn broer Marc geeft hij leiding aan het familie­bedrijf met twee locaties in Nederweert en Ospel.

Balans
Op 23 november ontvingen de broers uit handen van burgemeester van Roermond Rianne Donders de Konnekt’os MVO-prijs Midden-Limburg. In de aanloop naar de uitreiking bezocht een jury de bedrijven van de drie finalisten. “We zijn natuurlijk erg blij met de prijs, want we proberen bij alles wat we doen de balans te bewaken tussen wat goed is voor mens, dier en milieu”, legt Marc uit. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij ons in de genen. De prijs is een teken van erkenning.”

Henk Stals (44) is getrouwd met Jolanda (44) en heeft drie kinderen: Siem (15), Thijn (12) en Jens (9). Waarschijnlijk zit bedrijfsopvolging er wel in, want Siem werkt niet alleen mee op het bedrijf, maar volgt ook een agrarische opleiding. Marc Stals (45) is getrouwd met Sandra (43) en heeft  ook drie kinderen: Jorick (16), Eva (14) en Nina (11).
Henk Stals (44) is getrouwd met Jolanda (44) en heeft drie kinderen: Siem (15), Thijn (12) en Jens (9). Waarschijnlijk zit bedrijfsopvolging er wel in, want Siem werkt niet alleen mee op het bedrijf, maar volgt ook een agrarische opleiding.
Marc Stals (45) is getrouwd met Sandra (43) en heeft
ook drie kinderen: Jorick (16), Eva (14) en Nina (11).

1,5 miljoen eieren
Met tien vaste krachten – onder wie vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – en veertien weekendmedewerkers produceert en levert Happy Ei wekelijks 1,5 miljoen eieren. Henk: “Omdat een Happy Ei van de boerderij linea recta naar de klant gaat, is het gegarandeerd vers. Afnemers van de eieren zijn bijvoorbeeld de groothandel en horeca­gelegenheden. Een ander gedeelte gaat in het bekende doosje en belandt via supermarkten op de ontbijttafel. Ook kunnen particulieren direct eieren kopen in automaten die 24 uur, zeven dagen per week, te bezoeken zijn. Op ieder Happy Ei staat onze merknaam geprint.”

Klimaatneutraal
De kippen hebben ruimte om te scharrelen en blijven door de structurele zorg van de dierenarts zonder antibiotica gezond. Marc: “Het voer van de kippen wordt gedeeltelijk in eigen beheer verbouwd en voldoet aan de strengste normen voor duurzaamheid.” Een andere belangrijke factor van duurzaamheid is dat het bedrijf klimaatneutraal is. Henk licht toe: “Zonnepanelen wekken energie op van Moeder Natuur en in de loop van volgend jaar zal een nieuwe installatie alleen nog maar schone lucht naar buiten blazen.” Binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt ook transparantie een grote rol. Op het bedrijf is een presentatieruimte ingericht waar leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs, maar ook buurtverenigingen, gemeenten en andere bedrijven uitleg krijgen over het bedrijfsproces. Marc: “Nu we de prijs hebben gewonnen, dragen we met nog meer trots dan we al deden de boodschap van duurzaam ondernemen uit.”

www.konnektos.nl
www.happy-ei.nl