Eigenlijk is het maar vreemd, want wat is er nou leuker dan ondernemen? Toch lopen veel ondernemers door een mijnenveld. Het werk houdt nooit op en de stress is hoog. Met een burn-out, hart- en vaatziekten of kanker tot gevolg. Nico Neele en Hubèr Klomps combineren het beste uit de medische- en sportwereld bij het coachen van ondernemers. Een stapje terugzetten om daarna vol gas te geven.

De frisse buitenlucht, bomen zover je kunt kijken. Elk coachingstraject heeft hetzelfde vertrekpunt: een rustige wandeling door de natuur. “Een ondernemer kan een heel verhaal vertellen, maar pas als ik hem of haar in beweging zie, merk ik wat er echt speelt”, legt Nico uit. “De ademfrequentie, de kleur van de huid, de mate van transpiratie. Het zijn de kleine dingen die me opvallen. Als ik denk dat het fout zit, stuur ik de ondernemer linea recta door naar Hubèr en zijn bedrijf Persana, voor een medische check up.”

Om eventuele misvattingen maar direct de wereld uit te helpen, benadrukt Hubèr: “Ik ga niet op de stoel van de huisartsen of medisch specialisten zitten die werkzaam zijn in de regio. Ik zie mezelf als een toegevoegde waarde. Nico doet een beroep op mij als hij vraagtekens heeft bij de fysieke gesteldheid van de personen die aan zijn coachingstraject deelnemen. Daarnaast kan ik de mensen die zich direct bij Persana melden adviseren om ook eens met Nico contact op te nemen.”

Nico Neele (64) is personal coach, trainer en auteur. Hij is getrouwd met sportinstructrice Petra Neele. Hij volgde de opleiding CIOS in Sittard met de specialisatie voet­bal. Van 1974 tot 1992 was Nico sportleraar aan de MAVO Nederweert en Meijel. Daarnaast maakte hij carrière in het betaald voetbal. Als assistent-trainer werkte hij samen  met Jan Notermans bij Helmond Sport, met Piet de Visser bij Willem II, met Jan Reker en Sef Vergoossen bij VVV Venlo en Frans Körver bij Fortuna Sittard. Als personal coach begeleidt hij mensen. Ook geeft hij seminars, lezingen en ­presen­taties in binnen- en buitenland.
Nico Neele (64) is personal coach, trainer en auteur. Hij is getrouwd met sportinstructrice Petra Neele. Hij volgde de opleiding CIOS in Sittard met de specialisatie voet­bal. Van 1974 tot 1992 was Nico sportleraar aan de MAVO Nederweert en Meijel. Daarnaast maakte hij carrière in het betaald voetbal. Als assistent-trainer werkte hij samen met Jan Notermans bij Helmond Sport, met Piet de Visser bij Willem II, met Jan Reker en Sef Vergoossen bij VVV Venlo en Frans Körver bij Fortuna Sittard. Als personal coach begeleidt hij mensen. Ook geeft hij seminars, lezingen en ­presen­taties in binnen- en buitenland.

Vriendschappelijke samenwerking
Nico en Hubèr zijn twee handen op één buik. Ze werken al 34 jaar samen. Toen ze elkaar leerden kennen, ontstond er gelijk een klik. Hubèr: “We hebben, ieder vanuit ons eigen vakgebied, dezelfde kijk op gezondheid. Nico is onder meer trainer in het betaald voetbal geweest en ik heb gewerkt als cardioloog. Vroeger trainden we wekelijks met hartpatiënten in de vrije natuur. We wilden de patiënten laten bewegen, hun angst wegnemen en hen weer het vertrouwen teruggeven na hartproblemen of een operatie.”

De samenwerking heeft zich door de jaren heen op een natuurlijke, vriendschappelijke manier ontwikkeld. Nico benadrukt: “Wij zijn geen bedrijf samen. Maar we doen een beroep op elkaar. Dat is de kracht.” Tegenwoordig richten zij zich op ondernemers. “Zij hebben behoefte aan begeleiding op niveau”, stelt Hubèr. “Ondernemers cijferen zich vaak volledig weg voor het bedrijf en worden gesloopt gedurende hun loopbaan.” Het is dan ook zo klaar als een klontje: ondernemen is topsport. En onder­nemers zijn topsporters. Daar horen coaching en medische ondersteuning bij. Nico: “Als je een voetballer traint, is er ook altijd een medisch specialist in de kleedkamer. Het gaat er namelijk om dat als de speler iets mankeert, deze zo snel mogelijk weer speelt. Ik ben de trainer, Hubèr de medische man. Hij is altijd dichtbij.”

Coaching van ondernemers
Er is echter een groot verschil. Waar het voor topsporters normaal is dat zij een team van professionals om zich heen hebben, vinden onder­nemers het ongewoon om gecoacht te worden. “Ze zijn gewend om alles zelf te bepalen”, weet Nico. “Maar ik ben niet het type coach dat aan de hand van een vast stramien vertelt wat iemand moet doen. Coachen doe je samen, in nauw overleg. Ik coach nu veertig onder­nemers, ieder op hun eigen manier. Individueel of in groepsverband, wel of niet hardlopen, ­wandelen, de inhoud van de gesprekken, de massages, de tijd­stippen. Elke training is anders en volledig afgestemd op de persoon.”
Van de veertig ondernemers die Nico coacht, stuurt hij ongeveer de helft door naar Hubèr. “Dat is best veel. Maar de problemen zijn serieus. De stress die ondernemers ervaren, kan uitmonden in allerlei ziektes. Denk aan een burn-out, hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker.”

Hubèr Klomps (67) trad in 1982 toe tot de vakgroep cardiologie van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Hij is getrouwd met Joyce. Hubèr was actief als voorzitter van stichting Pater Harry Tullemans, verzorgde in de beginjaren de keuringen voor BSW en in samenwerking met dokter Lien (sportarts) de keuringen voor het Vacansoleil wielerteam.  In 1995 nam hij het initiatief om voor zijn patiën­­ten een trimgroep te beginnen. Twee jaar geleden ging hij met pensioen. Hij geeft tegenwoordig lezingen voor huisartsen en apothekers door het gehele land en biedt zijn diensten aan onder de naam Persana Medisch Advies.
Hubèr Klomps (67) trad in 1982 toe tot de vakgroep cardiologie van het Sint Jans Gasthuis in Weert. Hij is getrouwd met Joyce. Hubèr was actief als voorzitter van stichting Pater Harry Tullemans, verzorgde in de beginjaren de keuringen voor BSW en in samenwerking met dokter Lien (sportarts) de keuringen voor het Vacansoleil wielerteam.
In 1995 nam hij het initiatief om voor zijn patiën­­ten een trimgroep te beginnen. Twee jaar geleden ging hij met pensioen. Hij geeft tegenwoordig lezingen voor huisartsen en apothekers door het gehele land en biedt zijn diensten aan onder de naam Persana Medisch Advies.

De check ups die Hubèr organiseert, geven een compleet beeld van wat er aan de hand is met het lichaam. “Een sportarts, cardioloog en ik zijn er bij betrokken. Ook wordt het bloed getest.” Het verschil met andere check ups is dat de cardioloog verder gaat dan enkel het vaststellen van wat er aan de hand is. “Daar begint het pas. Ik begeleid ze naar een betere gezondheid door hen blijvend te adviseren.”

Gevolgen van stress
De ondernemers die zich aanmelden, doen dat om verschillende redenen. “De één is bij de huisarts geweest, de ander heeft zelf gemerkt dat het niet meer gaat”, zegt Nico. Het valt hem op dat de deelnemers steeds jonger worden. Voorheen waren het vooral mensen van 50 tot 55 jaar. Nu is de helft tussen de 35 en 45 jaar. “Dat is een verademing, omdat je in die leeftijdsgroep meer kunt beïnvloeden. De vraag is: heb je een bedrijf of ben je een bedrijf? De jongere ondernemers zijn eerder geneigd om zichzelf los te zien van het bedrijf.”

De oudere garde daarentegen heeft daar meer moeite mee. “Die duwen al hun tijd in het bedrijf en vergeten zichzelf. Dan ben je het bedrijf en identificeer je je met het bedrijf. Maar dat klopt natuurlijk niet. Een bedrijf heb je en run je. Waar het om gaat, is je gezin. Natuurlijk snap ik dat je van de ene kant ambitie en passie moet tonen, dat is ook goed, maar je moet het bedrijf los van jezelf kunnen zien.”

Afstand nemen om gas te geven
Nico helpt ondernemers die het bedrijf ‘zijn’ en alleen maar doorgaan, om rust te nemen. “Soms moet je een stapje terugzetten. Want een ondernemer die alleen maar doorrent, ziet het niet meer. Je weet niet of je de goede richting op gaat. Als je afstand neemt, creëer je een helicopterview voor jezelf. Dan zie je wat er goed en fout gaat binnen het bedrijf, of je de goede kant op gaat. Neem tijd om te rusten, daarna kun je weer vol gas geven.”

Voor de duidelijkheid maakt hij de vergelijking met een voetballer. “Als een middenvelder het niet meer ziet, moet-ie ook een paar meter terugzakken. Dan overziet hij de linies weer en kan hij de juiste passes geven om een bijdrage te leveren aan de overwinning.”

www.niconeele.nl
www.persana.nl

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge