De ondernemers in de binnenstad van Weert hebben Ja gezegd tegen de oprichting van een eigen fonds, de zogenaamde Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Aan de BIZ gaan alle ondernemers in de binnenstad meebetalen om zodoende gezamenlijk te investeren in het centrum. Maandagavond 31 oktober is de uitslag bekend gemaakt van de draagvlakmeting. De vereiste tweederde meerderheid is met maar liefst 59% ruimschoots gehaald zodat per 1 januari 2017 de BIZ van kracht wordt.

Doel van de BIZ is het economisch klimaat in de binnenstad te versterken en de samenwerking tussen vastgoedeigenaren, gemeente en ondernemers te bevorderen. “Samen zijn we sterker en bereiken we meer dan ieder voor zich. Gezamenlijke marketing en promotie voor de binnenstad is veel effectiever dan versnipperd hier of daar een advertentie. Maar ook voor de sfeer en beleving in onze binnenstad hebben we elkaar hard nodig. Of het nu gaat om aankleding of evenementen in de binnenstad, de BIZ helpt daarbij”, aldus Jan Duppen, voorzitter van Centrum Weert Promotie. Ook Niek Mares, kwartiermaker Centrum Management, is tevreden met het resultaat: “De BIZ is een uitstekend instrument om slagkracht te realiseren en samenwerking te bevorderen. Hiermee kunnen ondernemers zich beter organiseren en effectief bijdragen aan de versterking van hun eigen binnenstad. Dat is goed voor hun eigen boterham, maar ook voor onze inwoners, bezoekers en toeristen.” Wethouder Frans van Eersel is eveneens opgetogen: “In andere steden bewijst de BIZ zijn succes. Weert kan daarbij niet achterblijven en ik ben dan ook ontzettend blij met deze uitkomst.”

Uitslag
Van de 219 stemgerechtigde ondernemers brachten er 135 een stem uit. Ruim meer dan de bij wet vereiste 50%. Daarvan stemden 109 ondernemers voor, 21 tegen en 5 stemmen waren ongeldig. Een percentage van 84% voorstemmers was ruim voldoende voor de vereiste tweederde meerderheid. Tenslotte was ook de vereiste WOZ-waarde van voorstemmers aanzienlijk groter dan die van tegenstemmers. Overigens hebben de circa 50 ondernemers in de Muntpassage al eerder besloten om een collectieve bijdrage te leveren aan de BIZ. Zij hoefden nu niet mee te stemmen.

Werkwijze
In de BIZ betalen ondernemers jaarlijks via de gemeente een bijdrage van 0,1% van hun WOZ-waarde met een minimum van 200 euro en een maximum van 550 euro. De opbrengsten worden overgedragen aan de ondernemers in de Stichting BIZ Ondernemers. Die investeert in activiteiten en projecten om de binnenstad te versterken en te promoten. De BIZ wordt 1 januari van kracht.

Samen sterk(er)
De vastgoedeigenaren in de binnenstad stemden begin dit jaar al massaal voor invoering van hun BIZ Vastgoed. Jaarlijks investeren zij samen ruim 85.000 euro in het versterken van de binnenstad met meer verblijfskwaliteit, groen, uitstraling en actieve leegstandsbestrijding. De BIZ Ondernemers genereert jaarlijks een vergelijkbaar bedrag. De uitslag komt meer dan gelegen nu ook de Provincie bereid lijkt te investeren in de binnenstad. Die kijkt daarbij nadrukkelijk ook wat de gezamenlijke partners in de binnenstad van Weert bijdragen. De totstandkoming van een BIZ voor Vastgoedeigenaren en een BIZ voor Ondernemers laat bij uitstek zien dat naast de gemeente ook private partijen bereid zijn te investeren in hun binnenstad.