Wethouder Frans van Eersel

Hét product voor starters op de koopwoningmarkt krijgt een vervolg. De Starterslening blijft in de basis hetzelfde. Wel verandert er onder de motorkap een aantal kenmerken. Let op: wil je gebruik maken van de oude Startersregeling? Dan moet je aanvraag voor 1 oktober 2016 binnen zijn bij SVn en voor 31 december 2016 passeren bij de notaris. De Starterslening blijft dé lening zoals iedereen die kent: de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Onder de motorkap: Combinatielening
Om het vervolg van de Startersregeling mogelijk te maken, wordt de Combinatielening aan het pakket toegevoegd. Uit de Combinatielening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening betaald. Op die manier behoudt de Starterslening haar unieke karakter en voldoet het aan de verplichte aflossingseis.

Zekerheid voor starters
Dat NHG ook de gewijzigde Starterslening borgt, is een belangrijke zekerheid voor starters en gemeenten. Bovendien is het waarschijnlijk dat door de verplichte annuïtaire aflossing op de (eerste) hypotheek minder vaak een beroep op NHG wordt gedaan. De Combinatielening valt niet onder de borging van NHG. In het geval van een verliesdeclaratie neemt SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) daarom de resterende Combinatielening van de starter voor haar rekening.

Deadlines 30 september en 31 december
Een aanvraag die ná 30 september 2016 bij SVn binnen komt, krijgt automatisch de gewijzigde voorwaarden. Dit om de overgang naar de gewijzigde Starterslening soepel te laten verlopen. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek valt een Starterslening die ná 31 december 2016 passeert onder de gewijzigde voorwaarden. Dit is bepaald in de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014.

Wanneer welke Starterslening?
Je krijgt de oude Starterslening als je aanvraag binnen is vóór 1 oktober 2016 en passeert bij de notaris vóór 31 december 2016.

Je krijgt de gewijzigde Starterslening als:
• je aanvraag binnen is vóór 1 oktober 2016, maar passeert ná 31 december 2016, of;
• je aanvraag binnen is ná 1 oktober 2016.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.svn.nl. Of vraag ernaar aan uw hypotheekadviseur of makelaar. U kunt ook contact opnemen met Marian Arts van de gemeente Weert via (0495) 57 52 21 of m.arts@weert.nl