Michiel van der Maat (l) en Moritz Tielemans, studenten uit Weert en oprichters van MijnSubsidie.

Het aanvragen van subsidies was voor ondernemers altijd een tijdrovend en ingewikkeld proces. Dat moest makkelijker kunnen, dachten studenten Moritz Tielemans (24) en Michiel van der Maat (22) uit Weert. Zij ontwikkelden een online tool waardoor het voor bedrijven snel duidelijk wordt of er subsidiemogelijkheden zijn. MijnSubsidie is in korte tijd flink gegroeid: van kraakpand naar kantoor met acht medewerkers in Utrecht.

Ze komen allebei uit Weert, maar leerden elkaar kennen in Utrecht. “Daar studeren we”, legt Moritz uit. “Michiel doet een studie software engineering en ik studeer digitale media & communicatie.” Tegenwoordig zijn ze daarnaast ook succesvolle ondernemers. Het duo is door ondernemersnetwerk Sprout genomineerd voor de 25 onder de 25 van 2016, een lijst met de meest veelbelovende jonge ondernemers.

Chaos van subsidies
Het was puur toeval dat Moritz in aanraking kwam met de wereld van subsidies. “Tijdens een bijbaantje werd mij gevraagd om te kijken naar de subsidiekansen voor het bedrijf. Na een middagje rondspeuren op internet ontdekte ik dat er in totaal voor een bedrag van 30 miljoen euro aan subsidie beschikbaar wordt gesteld voor innoverende bedrijven.”

MijnSubsidie4

Tegelijkertijd kwam hij erachter dat het totale aanbod bestaat uit honderden lokale, regionale, Nederlandse en Europese regelingen. Met andere woorden: “Daardoor was het voor ondernemers erg chaotisch en tijdrovend om uit te zoeken of ze kans maken op een subsidie.”

Digitaliseren
Omdat Moritz en Michiel goed zijn met informatica, bedachten ze een systeem om het voor ondernemers inzichtelijker te maken. Aanvankelijk was dat het prototype. “De website MijnSubsidie geeft grafisch inzicht in de subsidiekansen van MKB-ondernemers”, legt Moritz uit.

Accountantskantoren
Inmiddels zijn de jonge ondernemers gestopt met het prototype. “We werden veel door accountantskantoren benaderd. Daarom hebben we ervoor gekozen om de software zo door te ontwikkelen dat account- en advieskantoren optimaal de subsidiemogelijkheden van hun klanten kunnen berekenen”, verklaart Michiel.

In september vorig jaar, toen het systeem op de markt gebracht werd, maakten zestig accountantskantoren gebruik van het systeem. Dat aantal groeit hard: ze zijn op weg naar de 140 bedrijven. Naast accountantskantoren heeft onder andere financieringsmaatschappij Credion het programma afgelopen maand in gebruik genomen binnen al haar vestigingen.

MijnSubsidie

Groei
Michiel en Moritz zijn zonder twijfel groot aanstormend talent. “Eerst werkten we in een ruimte op de universiteit, daarna in een kraakpand en nu hebben we een kantoor en acht medewerkers.” Ze bereiken zo’n 30.000 ondernemers met hun systeem.

Nominatie
De prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Ondernemersnetwerk Sprout heeft de twee genomineerd voor 25 onder de 25 van 2016. Dat is een lijst met meest veelbelovende jonge ondernemers van Nederland. Stemmen kan nog tot en met 15 juni.

© Zakenblad Weerterland & Cranendonck / Wesley Hegge