V.l.n.r. George van Gool (bestuurslid Cranendonck//NET), Monique Janssen (gemeente Cranendonck), wethouder Jan van Tulden, Joost Ploos van Amstel (voorzitter Cranendonck//NET) en Jan de Wijs (Aannemer Spitters b.v.).

10 kilometer sleuven waarin: 373 kilometer aan glasvezels die op 500 plekken aan elkaar gelast werden voor (nu al) ruim 80 klantaansluitingen. Dat zijn zomaar wat gegevens over Cranendonck//Net, het zakelijk glasvezelnetwerk dat op 23 mei jl. in gebruik werd gesteld. Al in maart 2014 werden door Ondernemers Contact Cranendonck (OCC) de eerste initiatieven genomen voor een glasvezelnet op bedrijventerreinen. Toen nog met het idee dat in 2015 de zaak wel rond zou zijn, maar dat viel toch wel tegen. Regelgeving, vervuilde grond, een complexe financieringsopzet: dat en meer zorgde ervoor dat het twee jaar duurde voordat het ‘door ondernemers-voor ondernemers’ initiatief Cranendonck//Net haar eerste netten in gebruik kon nemen. Nettenbouwer Spitters leverde ze op.

Digitale supersnelweg
“Het heeft lang geduurd, veel langer dan we twee jaar geleden voorzien hadden”, zo stelt Joost Ploos van Amstel, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Cranendonck//Net, “Maar nu kunnen de bedrijven op de bedrijventerreinen Rondven/den Engelsman in Maarheeze en Airpark in Budel tenminste gebruik maken van de digitale supersnelweg. En dat is hoog tijd, want nu al laten bedrijven de keuze van hun vestigingsplaats mede afhangen van de aanwezigheid van een hogesnelheidsverbinding met internet. Cranendonck is een populaire vestigingsplaats (plaats 31 in de landelijke lijst Economische Toplocaties als gepubliceerd door Elsevier) en dat willen we graag blijven. Of zelfs nog wat stijgen, nu we dit voor elkaar hebben.”

Unieke businessmodel
Afgelopen maandag werden dus de eerste twee netten in gebruik genomen. De eerste twee, want het uiteindelijke doel van de stichting zonder winstoogmerk is om alle bedrijventerreinen te voorzien van glas. “Een netwerk aanleggen is duur en je wilt de gebruikers ook niet met torenhoge kosten opzadelen, want dan nemen ze geen abonnement. Dan is er maar één mogelijkheid, zo bleek in de vooronderzoeken: collectiviteit,” aldus Ploos van Amstel. Die collectiviteit blijkt uit het unieke businessmodel waarbij de nieuwe abonnees niet méér gaan betalen voor hun verbinding dan ze kwijt waren voor hun oude ADSL aansluiting. Meer voor hetzelfde geld dus. Dat betekent dat grootverbruikers meer betalen voor hun aansluiting dan kleine bedrijven, maar nooit meer kwijt zijn dan in het verleden. Maar ze krijgen er wel een superieure aansluiting voor terug.

Collectieve aanpak
De collectieve aanpak was ook voor de gemeente Cranendonck de aanzet om tot een financiële garantiestelling over te gaan. Verantwoordelijk wethouder Van Tulden: “We zouden natuurlijk het liefste gisteren álle bewoners en bedrijven voorzien hebben van een supersnelle digitale verbinding, maar allerlei regels en financiële hobbels maken dat niet mogelijk. Overheden mogen nu eenmaal niet participeren in netwerken als er een particuliere partij al een snel netwerk heeft liggen. De bedrijventerreinen liggen echter in een zogenaamd ‘wit’ gebied, waar alleen maar ADSL aanwezig is. Dan kunnen we wat meer. Omdat ook het Breedbandfonds van de provincie deelneemt én het exploitatieplaatje goed is uitgewerkt, konden we ook garant gaan staan als gemeente zodat de noodzakelijke financiering verkregen kon worden. Het feit dat verschillende deelnemende bedrijven bereid waren om hun aansluitkosten in één keer te betalen, sterkte ons vertrouwen”.