De verdeling van 40 miljoen euro voor de ontwikkeling van binnensteden in Limburg wordt over een jaar opnieuw onder de loep genomen. Dat heeft PvdA-gedeputeerde Eric Geurts toegezegd tijdens een vergadering van het Limburgse Parlement. Weert en Roermond stuurden twee weken geleden een brief naar de provincie waarin zij hun ongenoegen uitten over de verdeling.

Dat meldt 1Limburg vandaag. Het Limburgse Parlement ging akkoord met het voorstel om vooralsnog 32 miljoen euro te investeren in de binnensteden van de vier grote steden in Limburg: Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Voor de middelgrote steden is acht miljoen euro beschikbaar.

Moeite met verdeling
Van de vijf coalitiepartijen had met name de VVD grote moeite met de verdeling van de miljoenen. Nadat gedeputeerde Geurts de toezegging had gedaan om in het voorjaar van 2017 daar nog eens naar te kijken aan de hand van de concrete plannen die dan op tafel liggen, stemden de liberalen toch in met het voorstel.

Weert en Roermond
De gemeenten Weert en Roermond stuurden twee weken geleden een brief naar de provincie waarin zij pleitten voor een andere verdeling. Om maximaal rendement te halen uit de miljoenen vragen de Midden-Limburgse gemeenten om een aanpak die gericht is op projecten. ‘Ons advies is: verwijder het ‘schot’ tussen de 32 miljoen euro en 8 miljoen euro en verdeel het totaal beschikbare budget op basis van de mate waarin projecten een bijdrage leveren aan de genoemde doelstelling’, schrijven burgemeesters Jos Heijmans (Weert) en Rianne Donders (Roermond) aan Provinciale Staten.