De gemeente heeft een geschikte koper gevonden voor De Tiendschuur aan de Recollectenstraat in Weert. De Weerter notaris Piet Veugen koopt het voormalige museum voor een bedrag van 685.001 euro.

De gemeenteraad besloot vorig jaar tot de verkoop van De Tiendschuur. Dat gebeurde door middel van openbare inschrijving. Het leidde niet tot een gunning.

De Tiendschuur
Onder begeleiding van makelaarskantoor Witte & Verheul en Van Gorp Malherbe Notarissen is de verkoop opnieuw vormgegeven. Dit heeft geleid tot de verkoop van De Tiendschuur aan notaris Veugen voor een bedrag van 685.001 euro. De vraagprijs was overigens 900.000 euro. Veugen gaat wonen en werken in het voormalige museum aan de Recollectenstraat. Opvallend detail: hij houdt momenteel kantoor in dezelfde straat.

Geschiedenis van gebouw
De Tiendschuur dankt zijn naam aan de schuur waarin sinds 1450 tot in de 18e eeuw de tienden, belasting in natura aan de heren van Horne en hun opvolgers, werden opgeslagen. Het pand werd in zijn huidige verschijningsvorm gebouwd door burgemeester Willem Kolkman en kreeg de naam ‘Huize Den Haag’.

Het is een groot L-vormig pand uit 1927 met grondvesten uit 1700 en monumentale bordestrappen van 1880 en 1927. De gepleisterde delen van de gevels, grote zadeldaken met Tuile du Nord dakpannen worden gedragen door oudere dakspanten. De vakwerken en kruiskozijnen zijn zeer typerend voor deze uitgesproken verschijning. Het pand heeft in de loop der tijd meerdere functies gekend en is onder meer jarenlang in gebruik geweest als ambtswoning van de burgemeester.

Voormalig museum
Halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw is het gebouw ingericht als museum voor de vaste collectie over de historie van Weert. Naast historische exposities werd het museum ook gebruikt voor tentoonstellingen met hedendaagse kunst.

De gemeenteraad moet in mei nog wel instemmen met enkele randvoorwaarden rond de verkoop.