Er moet een andere verdeling komen van de tientallen miljoenen die Limburg in stedelijke ontwikkeling gaat steken. Daarvoor pleiten Weert en Roermond in een gezamenlijk brief aan Provinciale Staten. De gemeenten willen een verdeling die gericht is op projecten in plaats van steden.

De provincie gaat fors investeren in de binnenstad van de vier grote steden in Limburg. Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht kunnen tot en met 2019 rekenen op 32 miljoen euro. Daarvoor moeten ze wel met concrete projecten komen. De overige stedelijke centra krijgen een bedrag van 8 miljoen euro. Weert en Roermond zijn niet blij met die verdeling. Zij willen dat de provincie het geld ‘slim inzet’ en maken zich sterk voor een nieuwe verdeling.

Andere verdeling
Om maximaal rendement te halen uit de miljoenen vragen de Midden-Limburgse gemeenten om een aanpak die gericht is op projecten. ‘Ons advies is: verwijder het ‘schot’ tussen de 32 miljoen euro en 8 miljoen euro en verdeel het totaal beschikbare budget op basis van de mate waarin projecten een bijdrage leveren aan de genoemde doelstelling’, schrijven burgemeesters Jos Heijmans (Weert) en Rianne Donders (Roermond) aan Provinciale Staten.

Kracht Weert en Roermond
Roermond wijst erop dat de afgelopen jaren hard gewerkt is aan het behouden en verbeteren van de retailstructuur met de binnenstad als historisch hart, het Designer Outlet als een van de grootste landelijke trekkers en een aantal aanvullende sterke retailclusters met een eigen thema.

Weert is een economische gezonde centrumstad met een sterke maakindustrie en een strategische ligging voor handel en logistiek. Dit blijkt onder andere uit een hoge toegevoegde waarde van in totaal 1,9 miljard euro. Ter vergelijking: in totaal is dat in de Keyport-regio 6,5 miljard euro.

Breed effect
Als het aan Roermond en Weert ligt, wordt het geld ingezet voor projecten die een breed effect genereren. Het moet dus ten goede komen aan zowel inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, maatschappelijke partners als de provincie.

Actie
Weert en Roermond gaan een aanvraag doen in het kader van stedelijke ontwikkelingen en uitvoeringsplannen opstellen die de benoemde kansen concretiseren en waarvan realisatie op korte termijn mogelijk is.

Lees hier de brief: Brief gemeente Roermond en Weert aan PS betreft kader stedelijke ontwikkeling